Miért javítja ki sok angoltanár az ilyen típusú mondatokat?
Amikor állító mondatban is használva van a do/did segédige. Nem helytelen, hangsúlyozáskor lehet használn. Írásban, fogalmazáskor lehúzzák, szeritem főleg érvelésnél bele is illik a szövegkörnyeztbe és persze más jelentést is ad a mondatnak.
(Ha nem világos, arra gondolok, hogy pl. a do segédige kérdőmondatokban szerepelhet vagy tagadó mondatban don't-ként, de kijelentő mondatban nem. Ugyanez a did-re. Viszont hangsúlyozáskor meg elvileg lehet kijelentő mondatban is, még sem fogadják el.)
Primitív példa, de pl. I do know that... az "igenis tudom, hogy"-nak felel meg, az "I know that" meg csak simán "tudom hogy".

És elég ok volt hangsúlyozni? Azért fogalmazásban nem sűrűn van, hogy az embernek a fülén jön ki hirtelen a gőz, mint Tomnak a Jerryből. Hacsak nem az volt a feladat, hogy rjál egy huszonötödik, végtelenül felháborodott reklamáló levelet, amikor a bal kezedben már ott a balta, és a cipőt már felhúztad.
Hát, itt a fentebbi tanári kijelentésre azt tudom mondani, hogy aki az átlagnál többet mutatót letöri, az egy végtelenül ostoba egysejtű, akit húsdarálóból kéne hurkába tölteni.

Nem azt mondtam hogy nem létezik ilyen kifejezés!!
Szövegértés!!!
Hanem azt, hogy nekem ne okoskodjon a tanuló, mert nem kérte senki, hogy felvágjon azzal amit még a csoport nem vett!
Itt az akadéskoskodó, okoskodó hozzáállásról van szó, amit nem tolerálok, ezért már csak azért is azt mondom nincs ilyen szerkezet!! Ez egy instant bukás nálam.

"nem kérte senki, hogy felvágjon azzal amit még a csoport nem vett!"
Nem kötelessége strigulázni, hogy mi az, amit már vett a csoport meg mi az, amit még nem. Ha tudja, amit épp vesznek, akkor tudja és kész. Attól még miért ne használhatná bármikor azt is, amit ő máshonnan tanult? Ha ez nálad instant bukás, akkor nem vele van baj...
Az év végi osztályzatot egyébként is a törvény szerint a menet közben kiosztott jegyek alapján kell meghatározni. A hozzáállás pedig nem osztályozható angoljegyekkel, hogy a végén a hozzáállása miatt bukhasson bárki. Legfeljebb a magatartás- vagy szorgalomjegyekkel fejezheted ki, hogy milyen a hozzáállása (az viszont nem csak rajtad múlik, hanem a többi őt tanító tanáron is). Tetszik vagy nem tetszik, ez van.

Magyarázhatjátok ezt ahogy akarjátok, a tanárnak akkor is úgy kell osztályoznia, ahogy akar!
Én indoklás nélkül is írtam már be 1-est, mert csak.
Az a tanuló aki meg okoskodik, vagy előre tanul, igenis büntetést von maga után nálam. Ne akarjon többet tudni annál, mint ahogy haladunk! Ne akarjon okosabb lenni a tanáránál!
Ha mégis, akkor repül az 1-es vagy jön a bukás. És ezen nem fogok soha változtatni. A hiszti amit meg csináltok, nevetséges.
Ha diák vagy, ne feledd: egészen addig senki maradsz amíg le nem érettségizel vagy le nem nyelvvizsgázol. A tanárod szava pedig szent.

Egyébként meg NEM LÉTEZIK ilyen do-s nyomatékosító szerkezet.
Csakazért sem.
Neked nem.
És nyugodj bele.

Abban sem vagyok biztos, hogy maga angoltanár tudja, hogy ezt nyomatékosításre használják, amilyen borzalmas a magyar köz- és azon belül nyelvoktatás, én már semmin nem lepődök meg.
Volt olyan angoltanárom, aki kijavított, ha amerikai angolt használtam (anno internet előtti időkben voltunk, amerikai együttesek dalszövegeiből tanultam), ma meg már kb. mindenki azt használ a borzalmas brit angol helyett.
Volt olyan angoltanárnőm, aki Angliában tanult angolul, de lövése sem volt az amerikai kiejtésről, de legalább dagadt volt, és mosolygott, mikor mondtam, hogy szoktam edzeni.
A másik magántanárom meg youtubera csinál ma is oktatóvideókat, amelyekben képtelen kiejteni a "doubt" "closer" szavakat. 2 perc után elaludtam, annyira unalmasak a videóik, tipikus "most felsorolom a rendhagyó igéket" típusú borzalmasan unalmas hulladékok.
A magyar angoltanárok többsége egy marék lepkét nem ér, kiejteni nem tudják normálisan a szavakat, a youtubeon bármelyik koreai/német ASMR-es lánynak sokkal jobb a kiejtése meg az angolja úgy általában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!