Miért javítja ki sok angoltanár az ilyen típusú mondatokat?
Amikor állító mondatban is használva van a do/did segédige. Nem helytelen, hangsúlyozáskor lehet használn. Írásban, fogalmazáskor lehúzzák, szeritem főleg érvelésnél bele is illik a szövegkörnyeztbe és persze más jelentést is ad a mondatnak.
(Ha nem világos, arra gondolok, hogy pl. a do segédige kérdőmondatokban szerepelhet vagy tagadó mondatban don't-ként, de kijelentő mondatban nem. Ugyanez a did-re. Viszont hangsúlyozáskor meg elvileg lehet kijelentő mondatban is, még sem fogadják el.)
Primitív példa, de pl. I do know that... az "igenis tudom, hogy"-nak felel meg, az "I know that" meg csak simán "tudom hogy".

Angoltanár vagyok.
Én is áthúznám, mert irritálna, hogy okoskodsz, még ha ilyen értelemben is akarod használni. Nekem tanulóként ne akarj okoskodni, a nyelvtani alapokkal légy tisztában először, ne az okoskodással légy elfoglalva.
Erre majd visszatérünk, ha tudod A-Zig a szenvedő szerkezet és a függő beszéd szabályait.
Addig is a do használata igenis helytelen állító mondatokban! Neked.

Bocs, ha kioktatásnak hat, de Asperger-szindrómám van, úgyhogy nézzétek el nekem. Nem akarlak kioktatni.
El kell fogadni, hogy vannak, akik egyenlőtlenül fejlődnek. Esetleg az illetőnek a fontosabb szabályokkal kapcsolatos feladatokat kell adni, hogy normálisabb irányba menjen.

Nem, nincs mentség!
Fogadd el, hogy a tanáraid áthúzzák, fogadd el hogy helyelen! Nyugodj bele!
Ne akarj okosabb lenni a tanáraidnál, mert nem is vagy okosabb!
A téma lezárva.

Egyébként meg kérdező:
ha te odaállnál elém akadékoskodni ezzel, már csak azért is úgy megbuktatnálak, hogy azt se tudnád hol vagy.
Vedd tudomásul, hogy ha a tanáraid rossznak gondolják, akkor az úgy is van. Ha a fejed a falba vered is.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!