A lentebbi angol mondat mit jelent?
The speaker suggests that even though nature brings humanity sweet traditions of intelligence, we tend to ruin that knowledge by dissecting it.
Nyelvtanilag ez a rész kifogott rajtam: "nature brings humanity sweet traditions of intelligence", és azt, hogy traditions of intelligence, nemigazán értem, mit jelent.
Nemigen van teljes szöveg. Wordsworth The Tables Turned (Visszaadva a kölcsönt - sajnos nem találtam meg a teljes verset, talán másnak nagyobb szerencséje lesz) 5. versszakához írja ezt az egy mondatot valaki elemzésként -- kb. annyit tesz (nagyon szabad fordításban), hogy a beszélő (egy másik forrásban: költő) azt sugallja, hogy bár a természet az értelem/megértés megannyi édes/kedves/aranyos hagyományát hozza elénk, mi hajlamosak vagyunk ezt a tudást tönkrevágni azzal, hogy boncolgatjuk.
Ahol az ötödik-hatodik versszakot egyben idézik, ott van még egy mondat ezután: helyette (boncolgatás helyett) meg kellene feledkeznünk a tudományról és a művészetekről, s kimenni a természetbe, készen arra, hogy a szívünkkel tanuljunk. S hogy miért édes?
“Sweet is the lore which nature brings;
Our meddling intellect
Misshapes the beauteous forms of things—
We murder to dissect.”
Nem vagyok nagy versértő, gyanítom valamire olyasmire gondol, hogy a természet minden tudást elénk hoz, amire szükségünk van (pl. vörös az ég alja, másnap nagy szél várható meg egyéb, megfigyeléseken alapuló népi bölcsességek, amelyeket a régiek, a természethez közel élők tudtak, használtak). Nem tudom, hová kell néked, de ha nem valami hű de szigorú fordítás, nyugodtan elszakadhatsz a szoros szövegtől.
A humanity gondolom részeshatározó. Az emberiségNEK (a részére:) hozza azt a tudást. Magyarosok?
De lehet, hogy inkább arra kíváncsi, hogy (legtöbbször) lehet így is meg úgy is angolul:
bring pencils to John
bring John pencils
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!