Az alábbiak közül szerintetek melyik (szegedi) BTK szakra lenne a legérdemesebb mennem?
Egyikre sem azért mennék, mert a megélhetés az elsőszámú szempont (persze ettől még szempont), gondolom ez nyilvánvaló. A "menjél mérnöknek" meg "menjél szakmát tanulni" kommentek nem érdekelnek, hiszen csak ezek és ehhez hasonló témák érdekelnek, és a pénznél nekem fontosabb az, hogy szeressem csinálni azt, amit csinálok.
A szakok, amik szóba jönnek:
Nyelvszakok:
Görög,
Indológia
Iranisztika
Arabisztika
Illetve két másik:
Klasszika filológia (innen mindhárom érdekel: görög-római, asszíriológia, egyiptológia), és
Szabad bölcsészet
A felsoroltak közül egyik sem cél önmagában, hanem ezek azok a szakok, amik a valós céljaim felé segítenének. Egyesek nagyon direkt módon (görög nyelvszak), mások közepesen (indológia, iranisztika klasszika filológia (mindhárom)), néhány szinte csak érintőlegesen (arabisztika, szabad bölcsészet).
A célom elsősorban vallással, vallástudománnyal, teológiával, filozófiával kapcsolatos, görög vonatkozásban. A jövőben elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb ne éljek Görögországban (görög származású vagyok), így ez egyszerre tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak és a legfeleslegesebbnek is (minek tanulnám a nyelvet itt, ha úgyis ott fogom leélni a hátralévő életem). Az ókori történelmük érdekel, a modern történelmük részleteiről viszont fogalmam sincs (görög szakon ezzel foglalkoznak), de sokkal kevésbé érdekel. Az ókori történelmük tanulmányozása elkerülhetetlen az életem folyamán, így a görög-római klasszika filológia szakkal kapcsolatban ugyanaz a helyzet, mint a görög szakkal.
Tehát tulajdonképpen, ha Görögországba kerülök és lesz egy stabil jövedelmem, a görög szakok úgy válnának egyre feleslegesebbé, míg a többi (pl. indológia, iranisztika) ott is értékesek maradnának (e kettő közül nehéz lenne választanom).
Ellenben a jelenlegi helyzetemben, alig beszélek görögül, és a Róma bukása utáni történelmükről tulajdonképpen semmit sem tudok. Ez a legdirektebb út.
Ti mit javasoltok? Az SZTE-ről van szó. Ha bárkinek bármi információja van, ne fogja vissza magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!