Az alábbiak közül szerintetek melyik (szegedi) BTK szakra lenne a legérdemesebb mennem?
Egyikre sem azért mennék, mert a megélhetés az elsőszámú szempont (persze ettől még szempont), gondolom ez nyilvánvaló. A "menjél mérnöknek" meg "menjél szakmát tanulni" kommentek nem érdekelnek, hiszen csak ezek és ehhez hasonló témák érdekelnek, és a pénznél nekem fontosabb az, hogy szeressem csinálni azt, amit csinálok.
A szakok, amik szóba jönnek:
Nyelvszakok:
Görög,
Indológia
Iranisztika
Arabisztika
Illetve két másik:
Klasszika filológia (innen mindhárom érdekel: görög-római, asszíriológia, egyiptológia), és
Szabad bölcsészet
A felsoroltak közül egyik sem cél önmagában, hanem ezek azok a szakok, amik a valós céljaim felé segítenének. Egyesek nagyon direkt módon (görög nyelvszak), mások közepesen (indológia, iranisztika klasszika filológia (mindhárom)), néhány szinte csak érintőlegesen (arabisztika, szabad bölcsészet).
A célom elsősorban vallással, vallástudománnyal, teológiával, filozófiával kapcsolatos, görög vonatkozásban. A jövőben elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb ne éljek Görögországban (görög származású vagyok), így ez egyszerre tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak és a legfeleslegesebbnek is (minek tanulnám a nyelvet itt, ha úgyis ott fogom leélni a hátralévő életem). Az ókori történelmük érdekel, a modern történelmük részleteiről viszont fogalmam sincs (görög szakon ezzel foglalkoznak), de sokkal kevésbé érdekel. Az ókori történelmük tanulmányozása elkerülhetetlen az életem folyamán, így a görög-római klasszika filológia szakkal kapcsolatban ugyanaz a helyzet, mint a görög szakkal.
Tehát tulajdonképpen, ha Görögországba kerülök és lesz egy stabil jövedelmem, a görög szakok úgy válnának egyre feleslegesebbé, míg a többi (pl. indológia, iranisztika) ott is értékesek maradnának (e kettő közül nehéz lenne választanom).
Ellenben a jelenlegi helyzetemben, alig beszélek görögül, és a Róma bukása utáni történelmükről tulajdonképpen semmit sem tudok. Ez a legdirektebb út.
Ti mit javasoltok? Az SZTE-ről van szó. Ha bárkinek bármi információja van, ne fogja vissza magát.
Egyébként annyival könnyebb a döntésedben segíteni, hogy ha elkezdesz egy bölcsész szakot, akkor köteles vagy minor vagyis kisszakot választanod. Ez azt jelenti, hogy ha van egy szak amit elkezdesz ( például görög szak ), akkor minornak felveheted a klasszika filológia tárgyait. Így tanulhatsz ógörög nyelvet, törit stb. + modern görög nyelvet törit stb.
Egyébként nekem még az lenne a kérdésem, hogy biztos Szeged? Mert ott ilyen szakok nincsenek. Ott ha jól tudom anglisztika, germanisztika, altajisztika, klasszika filológia van, de görög szak az nincsen :/
Erre gondoltam:
"keleti nyelvek és kultúrák alapszakos bölcsész, újgörög szakirányon"
De most, hogy mondod, eléggé úgy tűnik, hogy a szegedi "keleti nyelvek" szakon csak altajisztika van. Azt hittem hogy "keleti nyelvek" indul, és azon belül az összes megtalálható itt, de úgy tűnik nem így van:
Hát, ez azért sokat változtat, tekintettel arra, hogy Szeged közelében lakok...
Tehát. Ha vallástudománnyal akarsz foglalkozni, akkor mindenképpen kell egy masszív teológiai vagy filozófiai alapképzés. Ilyen szakon tanítok, és azok a tanítványaim, akik máshonnan jöttek, nagyon hiányos tudásúak. A kulturális antropológia lenne a másik ötletem, csak ugye az meg nincs manapság. A szociológia, történelem csak érintőlegesen kapcsolódnak ehhez.
Az ókori nyelvi tudás is elengedhetetlen, és ehhez valóban a legjobb egy minor szak, vagy egy másik major. De az újgörög az nagyon más, mint az ógörög; neked nem segít semmit.
Továbbá az a tanácsom van, hogy ne bízd erre az életedet, mert nagyon-nagyon kicsi annak az esélye, hogy ezzel befutsz vagy ebből meg fogsz élni. Gondolhatod, hogy a görög pálya amúgy is túltelített, agyonkutatott. Ha ilyet szeretnél tanulni, az rendben van, de mindenképpen tanulj mellette valami “rendes” szakmát, amiből meg fogsz élni.
A probléma a "vallástudománnyal", hogy amennyire külsősként ezt látom, ez leginkább "kereszténységtudomány", még akkor is, ha érint más vallásokat. Tudtommal -- és mondom még egyszer, itt lehet, hogy tévedek, és szeretném, ha tévednék -- érdemben és komolyan semmilyen más vallással nem foglalkoznak errefelé (úgy, mint például zoroasztriánizmus, hinduizmus, buddhizmus, az ókori vallások misztériumai (már ami megmaradt az ábrahámita pusztítás után)).
Ezért írtam, hogy a céljaim meghaladják az egyetemet, és azok elérésében az egyetem csak eszköz; illetve ezért írtam, hogy a vallástudomány és teológia görög (és iráni, indiai, egyiptomi) összefüggésben érdekel. A felsoroltak közül egyik népnek sem saját vallása sem a kereszténység, sem az iszlám -- mindkettő csak javarészt erőszakosan rájuk kényszerített formák, amikkel relatív hosszú idő eltelte után kölcsönösen hatottak egymásra.
Nem célom konkrétan ebből megélni. A saját, személyes céljaim miatt tanulnék, nem megélhetésért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!