Mentőtiszt szak véleméyek?
Miért lenne naiv? Rengeteg mentőtiszt nő van. Én orvosként vagyok félállásban az OMSZ-nál, sosem cipekedem, nem az én dolgom. Ha alkalmanként szükség van 3. emberre, akkor "bajtársiasan" besegítek, vagy pl. felviszem én az AB táskát a 6.-ra, ha hátfájós a gépész, de sosem volt ebből probléma. Tény, hogy nem vagyok rossz kondiban, úgyhogy ezek nekem nem is jelentenek problémát, sosem csinálok belőle presztízskérdést, de ha egyáltalán cipekednék, akkor sem lenne semmi.
Kérdésre válaszolva: nem éri meg. Tisztnek lenni a leghálátlanabb. Majdnem annyit tanulsz, mint egy orvos - igaz, az orvosin sokkal többet kell tanulni, ha nagyon jü akarsz lenni. Viszont ha csak "futottak még" kategóriára pályázol meg a doktori címre, másodév után elég kevés erőfeszítéssel eljutsz a diplomáig.
A tisztin sokkal nagyobb a sz*patás, 5 éven keresztül végig szívsz. Lehet, hogy kevésbé széles a tanulmányok palettája, de nagyon nehéz elvégezni a szakot - tisztek tapasztalatai alapján.
És amiért még hálátlan - nincs perspektíva azzal a diplomával. Elmehetsz mentőtisztnek, ami - hacsak nem valami nyugis vidéki állomáson vagy - baromi fárasztó, kevés pénzért. Hospitális berkeken belül elmehetsz vizsgáló mentőtisztnek (ez új dolog, mondjuk ez egy jó poszt, de nagy felelősség, és rengeteget kell hozzá pluszban tanulnod, mert a kórházi betegmenedzsment egészen más, mint a prehospitális ellátás), vagy ápolónak. Ami azért rossz, mert valahol mindig két tűz között leszel: "nagyobb" leszel, mint egy OKJ-s/diplomás ápoló, de "kisebb", mint egy orvos. A kompetenciaköröd szűkebb, és a fizetésed sem üti az orvosokét.
Arról nem is beszélve, hogy a szakma presztízse rengeteget csökkent, frusztrálóan bunkók tudnak lenni az emberek. (gyakrabban, mint az orvosokkal).
Orvosként buli negyed/félállásban csinálni, ha érdekel ez a mentősdi meg szereted a sürgit, de teljes állásban a világért nem csinálnám.
Hát de nem az a nehéz? :D
Amúgy a Lifepaket meg a táskákat azért nem nagy dolog cipelni :) Szerintem.
Igen tényleg nagyon nehéz, sőt talán nem is ez a jó szó. Nehéz és sokszor igazságtalan a képzés, talán így helyeseb!
Abszolút nem lógnál ki a sorból, sőt amikor én anno szekundáltam mindig a lányokat ugrálták körül. Ha van egy kis eszed menj orvosnak! Azt ha kitartó vagy és szorgalmas elvégzed, ugyanez erre a szakra már nem feltétlenül áll.
Miben nyilvánul meg a nehézség, csak egy példa! Sokan úgy vannak, hogy az államvizsgáig már csak el kell jutni, ott megvéded a szakdogát és kihúzod a tételed és lényegében ha már eddig eljutottál nem igazán buktatnak. Ez talán igaz is elég sok szakra, de nem a mentőtisztire!
Persze érhető is valahol, hiszen emberi életek forognak kockán. Szóval itt alapból azért, hogy feljelentkezhess a záróvizsgára jóval előtte leadod és megvéded a szakdogád, elmész kocsizóvizsgázni, amely 5 éles esetet jelent rohamkocsin orvos jelenlétében, aki értékel, ha ezzel megvagy mehetsz szigorlatra, amely egy előrehozott államvizsga. Itt még gyorsan megszűrnek egy pár embert. Szóval ha leadtad és megvédted a szakdogád, voltál kocsizóvisgázni, és megcsináltad a szigorlatot akkor jelentkezhetsz a záróviszgára.
A záróvizsgán kapsz egy szimulációs feldatot, amelyet egy korszerűen gépesíett babán kell eljátszani, fullra megvizsgálni, ekg, gyógyszerelés, terápia, újraélesztés, bármit kapsz el kell tudod látni. Ha ezzel is megvagy mehetsz húzhatsz tételt, amelyben egy tétel tartalmaz három altételt, a végén pedig a kezebe nyomnak egy ekg-t, hogy elemzd ki, de pörgősen! Ha mindezzel megvagy akkor sikerült a vizsgád. Ha bármelyik ponton elszúrtad akkor annyi.. nem húzhatsz tételt, várhatsz egy fél évet. Bizony vannak olyanok is, akik talán nem is azért mert buták, de már sokadjára mennek arra a bizonyos záróvizsgára! Például más szakokhoz képest ebben azért van némi különbség "nehézség" tekintetében. Ezzel most nem más szakokat akarok bántani, vagy lealacsonítani, csak aki erre megy az számoljon ezekkel. Egyébként már regényt írtam, sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!