Jó diploma nélkül miért ennyire élhetetlen az ország?
Volt sulis társaim szakmákat szereztek pl.: szakács, logisztikus , ők jó ,ha 130 ezer nettót keresnek. Van más is aki hivatást választott katona lett ő is hasonlóan keresett, nos ez a fizu arra elég ,hogy az ember mamahotelben lakjon.
Ismerek tanárokat, rendőröket, tűzoltókat, postásokat ők is hasonlóan ennyit keresnek. Aki meg nem tanult tovább az szalagmellet ,jó ,ha 100 ezret megkeresi ingyen túlórával az meg semmi.
Én mérnöki szakra járok, sajnos harmadéves vagyok, és már nagyon nem megy, nagyon nehéz a suli, tanárok közül is sok van aki teljesen mást kérdez mint amit elmond, gyakori a 100% bukás arány. Így úgy néz ki én is megbukok. Sajnos, én is akkor szerzek szakmát akkor én is mamahoteles leszek, semmi megbecsüléssel és fizetéssel.
Szüleimnek van állattartó gazdasága, de ebben sincs már akkora pénz ,mint 10 évvel ezelőtt ,nagy istállóban hizlaltunk sok marhát és már ez se kell. Valamint az olcsó importélelmiszer miatt egyre több gazdaságot számolnak fel, elég nagyokat is.
Szóval én azt látom, pár egyéni jó kézügyességű szakmunkás ,mérnökök, orvosok , akik kb meg tudnak élni normálisan a többiek csak vegetálnak.
Ez, így ebben a formában nem igaz amit leírtál.
Vannak szakmák, amikben nagyon jó pénz van.
Hegesztő
Ács
Burkoló
Villanyszerelő
Gázszerelő (Nem, nem Lőrincre gondolok)
Egy gyári melós is nettó 200-at haza tudja vinni. Ha a párja is keres ennyit, akkor abból már nyugodtan el lehet hagyni a mamahotelt.
MÁV/GYSEV-nél elvégzel egy forgalomirányítóit, gyakorlatilag addig van fix munkád amíg nyugdíjba nem mész, per pillanat nettó 200nál kezdődik, ahol nyelv is kell (jellemzően gysev - német) ott 300 nettó az alap.
Kamionozás - nettó 500+
Aztán akkor még mindig lehet vállalkozó valaki, vagy végezhet másodállást is.
Az a baj sokan le vannak ragadva ott, hogy pék cukrász, meg szakács. El kell felejteni.
Hegesztő, burkoló, ács. Ezekben van most a lóvé.
"Hatalmas pénzeket akaszthatsz le villanyszerelőként, hegesztőként, hidegburkolóként, kamionsofőrként"
Jah. Ezek mindegyike vagy kőkemény fizikai munka 12-14 órás rendszertelen munkarenddel, amitől 40 éves korodra tönkremennek az ízületeid vagy olyan munka, ami összeférhetetlen a családdal (kamionozás) és iszonyat nagy a felelősség van benne, ezért max. 1-2 évet lehúz benne az ember fiatalon, aztán menekül onnan ahogy tud, mert ez a józan ész ezt diktálja.
"De buszvezetőként is összejöhet a bruttó 400 ezer havonta."
Na ne mondd, és tudod te mennyi 400e nettója? 260e, +/- néhányszor tízezer a pótlékok, HA többgyerekes családod van. Külföldre kimész, ott meg kezdő buszsofőrként készpénzben hozzádvágnak 600e Ft.-nak megfelelő összeget minden hónapban.
"Egy bolti eladó sem feltétlenül keres rosszul, sőt, betanított gyári munkásként is megközelítheted a havi bruttó 300 ezret."
Megint csak bruttó összegről beszélsz, amit nem kap kézhez az ember. Így könnyű nagy számokat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!