Miért ilyen drága az osztatlan tanárképzés önköltséges képzése?
Sziasztok!
Másoddiplomának szerettem volna tanári végzettséget szerezni, de mivel már elfogytak az állami féléveim, így sajnos csak fizetősre adhatnám be a jelentkezésemet. Osztatlan tanárképzésre akartam jelentkezni, mivel pontszámaim alapján megfelelnék, de amikor utánanéztem a Felvin az önköltség összegének, teljesen lehidaltam. Egerben 500 ezer Ft egy félév, Debrecenben pedig 300 ezer. Ezt ki tudja kifizetni? Rengeteg kérdés vetődött fel bennem pl.:
-Mi az oka annak, hogy ilyen magas összeget kérnek, amikor egy óvodapedagógus képzés "csak" 170 ezer Ft, tanító 125 ezer?
-Miért ilyen magas az ár, ha óriási tanár hiány van elvileg?
-Miért van az, hogy az orvosival egy árban van majdnem és a képzés hossza is hasonló?
Őszintén érdekel, mivel én sajnos nem tudom ezekre a választ.
Fél millió Ft nem sok, azért mert mesterszaknak hívjuk 2013 óta?
Tekintve, hogy a tanárok mennyire keveset keresnek, és hogy le vannak terhelve, egyáltalán nem reális szerintem ez az ár, főleg hogy az eddigi egyszakos tanár szakokat eltörölték, így kizárólag szakpárokat lehet választani.
Elvileg azért viszik fel 500-ra mindenhol az országban a képzés féléves tandíját, mert a kormány csak úgy növelte a normatív támogatás keretösszegét, ha cserébe az intézmények megnövelik ezeket az összegeket (ennyire), illetve növelik az állami helyekben "maradás" minimum átlag értékét (min 3,0 vagy afölé), ami már így is a legmagasabbak között volt az országban.
A legtöbben már a 300 ezret sem zsebből fizették ki, hanem diákhitelből. Ugye akik x-edik szakként csinálják azok is diákhitelt vettek fel, és a képzés során amennyit tudnak visszafizetnek (illetve olyan összegben amit kitudnak gazdálkodni), ugyanis mint gondolom tudod most a diákhitel 2 alacsony kamat összege lehetővé teszi ezt. Illetve pár intézmény egyéni részletfizetést ad a diákoknak, általában elosztják az összeget 5-el, és annyi a havi törlesztő (ugye egy félévet 5 hónappal számolnak). A harmadik pedig, hogy pár intézmény lehetővé teszi az ilyen szakosoknak az intézmény egységeken belüli munkát (nem egyetemen, hanem gyakorló intézményekben -bölcsi, óvoda, általános iskola, gimi, szakközép), és ha X évig ott dolgoznak, akkor nem kell fizetniük tandíjat (pl.: így "szereznek" tanítókat, tanárokat, óvónőket stb fix időszakokra, sőt még albérletet is adnak nekik)
Ugyanígy vagyok, mint te. Nekem is elfogytak rég az állami féléveim, de felnőtt fejjel jöttem rá, hogy érdekelne a tanári pálya.
Két bajom van.
Egyik, hogy helyileg sem jó nekem, merthogy levelezőn csak az ország másik végében lehetne tanulni, hiszen én Dunántúli vagyok, és levelező tanári pl. Eger, Miskolc helyszíneken indul, de pl. a Dunántúlon nincs, meg Budapesten sem, tehát 5-6 óra utazással járna, meg szállás, meg minden, ami ezzel jár.
A másik probléma nekem is a képzés költsége, én a 450 ezer Ft/ félévet sokallom. Én se tudom, hogy ki az, aki ezt be tudná vállalni. Holott valóban tanárhiányról lehet hallani. Ez összesen 4,5 M Ft, ha valaki 10 féléves általános iskolai tanár szeretne lenni, és 5,4 M Ft, ha 12 féléves középiskolai tanár.
Pedig ezek szerint lennének páran, akiket érdekelne ez a pálya, mert mondjuk az eredeti szakmája nem érdekli már, vagy rájött, hogy anno rosszul választott, és inkább a fiatalság tanításával szeretne foglalkozni. Érett fejjel nagyon jó érzés erre rájönni, de... De mire térülne meg ez az egész a tanári fizetésből? Én már család mellett csinálnám, de ennyi pénzt nem vehetek el a családom elől, csak mert én szívesen lennék tanár. Ha nyernék a lottón, talán áldoznék ennyit rá, de akkor meg már minek tenném :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!