Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Manapság érdemes főiskolára...

Manapság érdemes főiskolára elmenni? Mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés
Szüleim erőltetik, hogy menjek főiskolára, de én már dolgozni szeretnék. Állítják, hogy támogatnának, de munka kerülő mindkettő. Nagyapám pénzén élnek. Én a saját lábamra szeretnék állni. Annak idején bele erőltetett apám egy nekem nem tetsző iskolába szakács szakra, amit rühellek. Örülök, ha az érettségim összejön. A szakma a kezemben van, amit nem csípek. Viszont főiskolára nem szeretnék menni, hanem saját lábamra állni. Mindig bele akartak beszélni a dolgaimba egész gyerekkoromban.

2019. márc. 20. 20:06
 1/9 A kérdező kommentje:
Egyébként nagymamámmal lakom, mert apám kidobott engem 2 évvel ezelőtt hajnalban. Nem tűrte meg a fejemet, mert egy idegbeteg állat. Irigy volt mindig mindenkire, rám is. Nagymamám szerint is dolgoznom kéne menni.
2019. márc. 20. 20:08
 2/9 anonim ***** válasza:

Érdemesnek érdemes, ha van ami érdekel. De más miatt semmiképp ne menj felsőoktatásba.

Ha dolgozni szeretnél, akkor dolgozz, végezz el OKJ képzést, vagy bármi, amit TE szeretnél!

2019. márc. 22. 09:24
 3/9 A kérdező kommentje:

Engem konkrétan a futárkodás, csomag szállítás érdekelne. DHL meg is keresett, de nemet kellett mondanom, mert sulis vagyok még.

Szüleim állítják, hogy jót akarnak nekem, de ne ők éljék az életemet.

2019. márc. 22. 09:27
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha érdekel valamilyen terület akkor mindenképp érdemes, pláne ha valamilyen piacképes képzésre mész. Jobb diplomákkal többszörösét lehet keresni annak, amit mondjuk egy futár összeszed. Ha viszont taszít a továbbtanulás gondolata akkor valóban felesleges kínoznod magad. A saját életed, a szüleidnek nincs joga dönteniük helyetted.
2019. márc. 22. 10:02
 5/9 anonim ***** válasza:
Egy jó diplomának van értéke, hidd el. Az én családomban senki sem járt felsőoktatásban. Egyik tesómnak érettségije van és most a LEGO-ban dolgozik, a másikból szakmunkás lett. A szüleink pedig szintén hasonló szintű munkát végeznek. Nem nézem le ezeket a munkálat természetesen, de felnőve csak azt láttam, hogy senki sem szereti a munkáját és csak egy szükséges rosszként élik meg. Ezzel szemben 2 unokatestvérem diplomás, több nyelven beszélnek és igen jól keresnek: saját kocsijuk, saját házuk/lakásuk lett 31-2 éves korukra (összehasonlításképp: az én hasonló korú testvéreim albérletet fizetnek. Igaz, egyiküknek van kocsija...). Ezzel, hogy ezt leírtam, csak az életszínvonalbeli különbséget szerettem volna érzékeltetni. Azt aláírom, hogy nem minden diplomát adó szakot érdemes elvégezni és nem mindegyik jobb egy diplomát nem igénylő munkától. Végső soron az jobban számít, hogy szeresd a munkádat, mint az, hogy van-e diplomád, azonban a döntés előtt át kellene ezt még gondolnod jobban. Most futár akarsz lenni, de nem fogod megbánni később? Persze pár év múlva is el lehet menni tanulni, én csak azt mondom, hogy ez a "saját lábra állás" jól hangzik, 19 évesen lesz állásod meg fizetésed (ami akkor nagyon jónak számít), de 5 év múlva meg el leszel keseredve, hogy a veled egyidős bizonyos diplomás fiatalok mennyivel jobban keresnek és egy futár fizetésből nem biztos, hogy olyan jó színvonalon tudsz majd élni. Elcsépelt, de igaz, hogy a szüleid csak a javadat akarják és azt, hogy gondolj a jövődre.
2019. márc. 22. 10:06
 6/9 A kérdező kommentje:
Sajnos én már nem bírom tovább elvisekni azt, hogy másoktól függök. Ezt a fejemhez is vágták, hogy addig fogjam be a számat ameddig tőlük függök. Illetve már tanulni sincs kedvem egyáltalán. Elegem van abból, hogy egy rohadt üdítőre úgy kell kérnem pénzt, és akkor még nem is tankoltam a kocsimba (amit osztrák nyári melóból vettem).
2019. márc. 22. 13:26
 7/9 anonim ***** válasza:
Ezért most lehet, hogy lehurrognak majd, de egyetemistaként vehetsz fel diákhitelt. Nem nagy a kamata és visszafizetni az egyetem utáni 4. hónaptól kezdve kell fizetni. Illetve, a legtöbb szaknál van időd diákmunkázni is, heti 20 óra szintjen.
2019. márc. 22. 13:52
 8/9 anonim ***** válasza:

Megértem, ha nem akarsz függni másoktól. Ha úgy látod jónak, hogy nem szeretnél tanulni, akkor ne tedd. Én jogot hallgatok és közel 30 éves koromig alig fogok pénzt keresni. Nem mellesleg egyik diploma sem garancia az átlagon felüli egzisztencia megteremtésére. Illetve egy festő ismerősöm pl. milliókat keres úgy, hogy szakember, 3 gyereke van és megengedhetnek maguknak elég sok mindent.

Szóval unalmas szöveg az, hogy ha pénzt akarsz, tanulj. Az intelligencia sem feltétlenül az egyetemtől függ, ha művelt akarsz lenni tudod magad fejleszteni önszántadból is.

2019. márc. 22. 20:38
 9/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Ahány ember ugyebár, annyi felfogás, stb... Nagymamám (akinél lakom már 2 éve) megmondta nekem kereken, hogy ha továbbra is nála szeretnék lakni akkor el kell mennem dolgozni és adni havi 30 ezret neki a rezsibe. Meg is értem, hogy nem akar örökké tángálni a nyugdíjából. A szüleim munka kerülőek, de ők persze állítják, hogy támogatnának. Kérdem én, hogy miből? Na meg minden felhántorgatnak. Közéjük nem fogok vissza menni, mert megbolondulnék amennyire problémásak (ezt nem akarom részletezni, de okkal van rájuk kiakadva mindenki). Aztán ha keresni fogok magamra, akkor utánam fognak futkosni, hogy adjak nekik pénzt. Nagymamámmal folyton ezt próbálják csinálni, és már elege van neki is nagyon.
2019. márc. 22. 21:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!