Mi a véleményetek a kötelező olvasmányokról?
Részben egyetértek. Vannak olyan kötelezők, amik agyon vannak erőltetve. Igazából a gyerekeknek adni kellene egy listát, amiből, ők maguk tudnak választani.
A nyelvezetet mint érvet viszont baromságnak tartom. Egy magyar ember igenis tudjon elolvasni bármilyen magyar könyvet. Azért okoz problémát a nyelvezet, mert nem olvasnak szépirodalmat és műveletlenek. Ez a műveletlenség pedig az életre is kihat. Én orvos vagyok, sok fiatal egyszerűen nem tud viselkedni egy rendelőhöz hadonló hivatalos helyen, nem tud kultúráltan magázódni, nem ismeri az illemet, siralmas. Ezt mondjuk pont meg lehet tanulni a régiesebb nyelvezet mellett, meg a cigány szleng helyett.
"A mai napig a legnagyobb szókinccsel Jókai Mór rendelkezett"
Arany Jánosra tetszett gondolni.
"Krimit, sci fit, leányregényt mégse lehet egy ország kötelező olvasmányává tenni."
De pont, hogy lehet!
Leányregény: Szabó Magda: Abigél, hogy csak a legismertebbet említsem, de nekem például a Két Lotti volt az első kötelező olvasmányom, amit valaha olvastam.
Sci-fi: Huxley: Szép új világ, Adams: Galaxis útikalaúz stopposoknak, vagy Verne
Fantasy: Tolkien: A gyűrűk ura
Krimi: hát mea culpa de krimit keveset szoktam olvasni, de mondjuk a Tíz kicsi négert el tudnám képzelni, vagy valami más Agatha Christie könyvet
Horror: Mary Shelley: Frankenstein
Igazából lenne egy csomó lehetőség csak leragadunk a Kőszívűnél, ami Jókai egyik kifejezetten vontatott regénye benne a magyar irodalom második legéletképtelenebb karakterével Baradlay Jenővel (az első Nyilas Misi). De Jókainak is vannak tök jó és izgalmas művei mondjuk az Egy magyar nábob.
De szerintem egy Clawell, Robin Cook, Stephen King, Bradbury, Orwell, Kesey, Burgess, Hrabal is rákerülhet arra az ilusztris listára amin a kötelezők vannak.
És a gyerek/fiatal válasszon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!