Miért van ma ennyi diszes gyerek? Valóban ennyit romlott volna az emberanyag az utóbbi években?
Előre szólok, semmi bajom a diszesekkel, és én sem vagyok diszes!
Azt viszont nem hiszem el, hogy az utóbbi 4-5 évben ennyire sok gyerekről derült ki, hogy diszes (akármilyen diszes)! Szerintem inkább arról van szó, hogy a szülőktől is, és már egész a bölcsitől kezdve is sokkal kevesebb figyelem jut a gyerek fejlődésére, az ált. iskolákban rosszul tanítanak írni, számolni, és olvasni (nem nehéz dolog az olvasás, de nem értem, hogy egy 6-7 éves gyereknek, aki alig van tisztában az őt úgy általánosságban körülvevő dolgokról, miért kell 5 hónap alatt - szeptembertől decemberig - megtanulnia olvasni!)
Meg rá kéne nézni a nevelési tanácsadó intézetek körmére is, mert egyes városokban nyílt titok, hogy mennyiért milyen papírokat állítanak ki a gyereknek.
Szerintem azért, mert
1, régebben nem ismerték ezt a kifejezést, és nem is foglalkoztak különösebben azzal, hogy ez betegség lenne. Azt mondták, hogy rosszul ír, vagy olvas a gyerek, és kész.
Én nagyon rossz helysíró voltom, és csak a tanár jó szívén múlott, hogy nem buktam meg helyesírásból. (23 éves vagyok, és amikor én voltam iskolás, még nem halottunk olyanról, hogy létezik diszlexia).
De nyáron jártam hozzá tanulni.
Azóta sokat javult a helyesírásom, de észrevettem, hogy sok olyan "tünetem" van, vagy volt, ami diszgráfiásra, vagy más diszesekre jellemző.
Pl. jobb és bal keverése, ha nem figyelek jól oda. Nagyon oda kell figyelnem arra is, hogy d, vagy b betű-e, ha nyomtatottról van szó, meg még több jellemző is.
Szóval lehet, hogy én is az vagyok,voltam, csak senki nem foglalkozott akkor ezzel.
2, Most meg szerintem túlzásba is viszik.
Ha már egy gyerek kicsit rosszul ír, vagy olvas ráfogják hogy diszlexiás, vagy diszgráfiás.
Ugyánúgy, ahogy sokszor minden elevenebb gyerekre, hogy hiperaktív, miközben csak elven.( És sokszor ez nem is annyira nagy baj, a régi tanárom mondta egyszer, hogy azzal a gyerekkel, amelyik nem rossz, azzal valami baj van). Szóval így akár minden gyerek is lehetne hiperaktív.
Nagyon nehéz a határt meghúzni.
Ahogy az első írta. Ehhez jött még, hogy nem lehet alsóban jegyekkel osztályozni, csak szövegesen értékelni, utána nem lehetett alsósokat megbuktatni, mert sérül a személyiségi joguk. Aztán felsőben kiderült, hogy írni, olvasni, számolni nem tudnak.
A nagyoknál, most gimisek, középsulisok stb. nem egynél az érettségin, vagy annak előtte derült ki, hogy valamilyen disze van. Ez a másik véglet, hogy addig egyetlen pedagógusnak sem tünt fel, hogy gond van? Nálunk csak az iskola javaslatára lehet elvinni a gyereket ilyen vizsgálatra, a szülő nem kezdeményezheti. Volt olyan kislány, akinél a szülőnek feltűnt, hogy valami gond van a számolásnál, és csak 4. osztályos korában javasolta a suli a viszgálatot, addig az anyuka hiába kérte még az önkormányzatnál is, nem vihette el. Kegyelemkettesekkel jutott el odáig, aztán kiderült, hogy a matekhoz diszes, nem tudom a pontos nevét valamilyen kalkuláció van benne. De addig vért izzadtak, és a kislány volt mindig lesajnálva. Ilyen is van, sajnos.
Látom, értitek a problémát :)
Nem azt mondom, hogy nem lehet v.ki diszes. Előfordulhat. Viszont azt nem hiszem el, hogy a velem egykorúak (20 éves leszek most júliusban), és tőlem 4-5 évvel fiatalabbak között olyan sok van, amennnyi! A mi osztályunkban érettségikor 3 embernek volt úgy, hogy 2 szóbeli tételt húztak, ebből 1 embernek 2 tárgyból kellett húnia 2 tételt. Azt osztályban mindannyian közel azonos időben születtünk ('89 vége, '90, '91 tavasza).
Utolsó.
Érdekes, mert bár nekem is sok problémám volt a matekkal is, de én nem kegyelemből mentem át, ötösre érettségiztem, és nem voltam rossz matekos, pedig sokáig az ujjamon számoltam, sőt most is úgy adok össze kisebb dolgokat, ami nekem elég kellemetlen, de lassabban bár, de azért mindent ki tudok számolni.
Meg jól tudom a papíron számolást, és a felsőbb matematika is könnyen megy. Sokszor én magyaráztam az egyetemen a társaimnak.
Higgyétek ,el hogy az alap nem azért megy gyengébben, lassabban az átlagnál, mert lusta voltam nem tanultam. Mindig sokat tanultam. Sokszor aki nálam kevesebbet tanult pl. töriből stb. sokszor jobbakat írt nálam.
Számomra megdöbbentő, hogy amikor mi voltunk 9.-esek, nem volt diszes osztály, és mire végeztünk, már másfél diszes osztály volt! Nem hiszem el, hogy ennyire rossz lenne az emberanyag, amelyik '90 után született! Miből gondolják azt egyes szülők és nevelési tanácsadókban dolgozók, hogyha megveszik a szülők a papírt, akkor azzal a gyereknek jót tesznek?
Én nem védem a simlis diszeseket, mert egy 15-16 éves gyereknek már illene tudni, hogy mi az, ami tényleg a javát szolgálja, és mi az, ami nem (sőt, ha előrébb gondolkodik, mint 1 hétvége, és tovább akar majd tanulni, akkor még arra is rájön, hogy nem egy felsőokt. int. van, ahol kizáró ok a diszesség!).
Ha mégis gyanús a tanárnak, hogy nem teljesen igaz az, ami a papírra van írva, kérjen felülvizsgálatot az iskola. Logopédus minden iskolában van, ő is meg tud állapítani/cáfolni ilyen dolgokat.
Örülnék annak, ha a fentebb írott intézményben dolgozók is hozzászólnának a kérdéshez, mert őket is érinti.
Én diszes vagyok.6évesen kiderült.Ill korábbam is mert nem beszéltem időben.(egyebek is voltak) S végig olyan suliba jártam.Érettségiztem és technikusiztam is! De visszagondolva rengeteg diáknak volt vele problémája.S hogy a kedvezményeket csak ugy megkapni az már sok. Szerintem is. Pl egy lány egyszerűen nem tudott németül irni,kiejtés szerint irta le a szavakat..
Mi egy év alatt tanultunk meg olvasni.Egyébként igazad lehet hogy a kewvesebb figyelem miatt "lesznek" diszesek a diákok. Nekem a matekkal mindig problémám volt s azért nem kaptam meg az egyetemen a felmentést csak nagyon nehezen,mert 6évesen nem vizsgáltak rá és ezért nem derült ki.Most 24évesen kértem hogy vizsgáljanak,de már nincs meg az a probléma csak kisfokú. S már jobban átlátom a száolási problémákat,de a helyesirásomra jobban kell figyelnem.S olvasni is lassabban olvasok mint más.De szeretek mert megszerették velem(s nem a HP könyvek:D)
Tényleg jó lenne ha csak az kapná meg a felmentést akinek szükséges mert van akinek tényleg szüksége van rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!