Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért csinálunk úgy, mintha...

Miért csinálunk úgy, mintha nem lenne lenézve a vidéki orvosképzés? Miért kell polkorrektnek lenni?

Figyelt kérdés

Itt GYIK-en folyton azt olvasom, hogy egyformán színvonalas a négy orvosi egyetem képzése, sőt, aki mást mer állítani, azt leoltják, lepontozzák, kitiltják stb.

Ezzel szemben azt látom, hogy Debrecen, Pécs, Szeged melletti kisvárosokból és falvakból is sokan a Semmelweis Egyetemre mennek. Miért tennék ezt, ha nem tartanák gyengébbnek a közeli orvosi egyetem képzését, mint a SOTE-t? Vagy tényleg akkora különbség lenne, hogy megéri a 60-70 km helyett 250 km-t utazni?

2018. nov. 2. 17:59
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Viszont jól elkanyarodtunk. Azt kérdeztem, hogy akinek a SOTE messzebb van, mint egy másik orvosi, akár több 100km-ekkel is, az miért oda megy graduális képzésre, vagy ha ez van, miért hazudjuk azt, hogy a vidéki orvosik is ugyanolyan színvonalasak (még mindig a 6 éves, grad képzésről beszélek)? A kérdésemnek köze nem volt a Doktori Iskolákhoz.

Erre jössz te, 61%-os, és szépen burkoltan, de leírod a lenéző kommenjeidet, olyan megfogalmazásban, hogy ne lehessen belekötni. Az első kommentedben szépen kifejtetted, hogy megszokásból nem néznek le kollégát (tehát szerinted amúgy lenne rá okuk, de szolidaritásból úgy kezelik őket, mintha (!) egyenrangúak lennének), majd utána többször kifejtetted, hogy a vidéki orvosikon mennyivel gyengébb a képzés, később azt is írtad, hogy a különbség elsősorban a PhD képzésben nyilvánul meg (már erről írtam... ellentmondás). Aztán a vidéki orvosikat harmadik világbeli egyetemekkel emlegetted egy lapon (itt tény, hogy a magyar egyetemeket jobbnak írtad, de akkor is azokhoz hasonlítottad).

Egyértelmű, hogy lenézed, aki nem a SOTE-n végzett vagy nem ott dolgozik. Az nem baj, hogy az általam korábban felsorolt orvosok is vidéken végeztek, és elég sokat elértek, tettek le az asztalra, valószínűleg 10x annyit, mint te valaha is fogsz, de azért te lenézed őket. Mindegy. Ebben az irányban én le is zárnám a beszélgetést.

2018. nov. 2. 20:38
 12/30 anonim ***** válasza:
84%

Mert nincs lenézve. És jó okkal nincs. Ez nem polkorrektség, hanem a puszta tények.

Persze lehet mondani pár kirívó esetet, mert biztos van pár tudatlan, komplexusos emberke, aki lenézi. De ők az elenyésző kisebbség.

Mellesleg a SOTE-t is lenézik legalább annyian (ha nem többen), de ők sem mérvadók. Pár példa: itt a 20-as hozzászóló: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. itt a 9-es: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. itt az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 8-as, a 9-es: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. itt a 3-as: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. . Vagy ez a kérdés: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. . Stb.

„Ezzel szemben azt látom, hogy Debrecen, Pécs, Szeged melletti kisvárosokból és falvakból is sokan a Semmelweis Egyetemre mennek.”

Ez nem reprezentatív. Én meg azt látom, hogy sokan, akiknek bőven meglett volna a pontjuk Semmelweisre, és egyéként is Budapesten laknak, be sem jelölték azt. Szintén néhány példa:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar..

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..

Innentől ajánlom a „Miért tennék ezt, ha nem tartanák gyengébbnek a közeli orvosi egyetem képzését...” című mondatot.

De rém egyszerű: őket kérdezd meg, miért teszik. De így kapásból több ok is az eszembe jut: 1. távol akar lenni otthonról (ld. a 4-es válaszoló ismerősét is), 2. a város miatt megy oda, 3. ismerős miatt megy oda

Miért nem tudsz semmi másra gondolni, csak az általad vizionált, de egyébként nem létező színvonalbeli különbségre? Mikor ezerszer le van írva GyK-n is meg máshol is, hogy NINCS számottevő SZÍNVONALBELI KÜLÖNBSÉG (ha valamennyi lenne is, akkor meg talán éppen fordítva lenne).

#2,6:

„Egyébként részben igaz is, hiszen amiben a Semmelweis kimagaslik az orvosi egyetemek közül, az a tudományos eredményesség, szakmai színvonal a kutatásokban, publikációs teljesítmény, nemzetközi kapcsolatrendszer.”

Egyikben sem magaslik ki. A másik 3 egyetemen ugyanolyan magas színvonalú kutatások folynak, a tudományos eredményesség hasonló. A publikációs teljesítmény egy hajszállal nagyobb most a SOTE-n, de ne felejtsük el, hogy az oktatói létszám is nagyobb. A statisztikák viszont az abszolút mennyiséget mérik, nem osztják le 1 főre.

Nemzetközi kapcsolatrendszerben szintén nem emelkedik ki, a másik 3 egyetemre is sokszoros a túljelentkezés külföldről. Vannak helyek, ahonnan kifejezetten valamelyik vidéki egyetemet preferálják. Mindegyiknek vannak nívós külföldi oktatókórházai is. Ha a SOTE annyira kimagasló nemzetközi elismertséggel és kapcsoaltokkal rendelkezik, akkor a Topuniversities rangsorában miért annak a diplomája a legkevésbé elismert a külföldi munkáltatók szemében? (employer reputation nevű paraméter, 100-as skálán 10 ponttal kapott kevesebbet bármelyik vidéki orvosi karnál).

De abban egyetértek, hogy, ha valaki gyakorló orvosként az egészségügyi ellátás hasznos fogaskereke akar lenni (akár még külföldön is) akkor még talán a SOTE-nél lényegesen rosszabb harmadik világbeli intézményekben szerezhető diploma is teljesen jól megfelelne.

PhD-képzésben sincs semmi különbség, ugyanúgy mennek a külföldi kooperációk a 3 vidéki egyetemen is. És nem a „legjobbakat” szipkázza el a SOTE, gyakran épp a SOTE legjobbjait szipkázza el valamelyik vidéki egyetem. Meg olyan is nem ritkán előfordul, hogy akinek nem sikerült megkapaszkodni a vidéki egyetem doktori iskolájában, az megy a SOTE-ra PhD-zni.

Ha a Semmelweis annyira kiemelkedik, hogyhogy nem tudta megelőzni a PTE-t a Times Higher Education tematikus rangsorában medicine kategóriában?

[link]

Vagy hogy lehet az, hogy az orvosi karok közt megrendezett reanimációs versenyen is a PTE 2 cspata, nem pedig a SOTE csapata állhatott a dobogó 2 legfelső fokára?

[link]

Mellesleg az élet más területein sem emelkedik ki, a Medikus Kupát (orvosi egyetemek közötti sportverseny) is mindig Pécs vagy néha Debrecen nyeri.

Azt meg felejtsük már el, hogy „az egyetemen jó oktató csak jó kutató lehet, hiszen átadni is csak azt lehet amivel az ember eleve rendelkezik”. A kutatási témák 99,99%-ának köze nincs a tantárgy anyagához. És bizony vannak csapnivaló oktatók, akik mellesleg kiemelkedő kutatók. És olyan kiemelkedő oktatók is, akik 10 éve nem végeztek érdemi kutatómunkát... Ennyiből világosan látszik is, hogy semmi rálátásod nincs az egészre. De azért mondod a magadét a kérdezőnek, anélkül, hogy egy konkrét tény vagy hivatkozás elhangzott volna tőled...

2018. nov. 2. 21:39
 13/30 anonim ***** válasza:
86%

Miért kell ezen a témán lovagolni?

Ha szerinted nincs olyan színvonalas a többi, akkor jelentkezz Pestre.

Én 482-vel mentem Szegedre, úgy, hogy soproni vagyok. És? Hagyjuk már Budapestet békén.

2018. nov. 3. 23:21
 14/30 anonim ***** válasza:
66%
(Kommentem nem a kérdezőnek szólt, hanem általánosságban.)
2018. nov. 3. 23:28
 15/30 anonim ***** válasza:
80%
449 ponttal vettek fel Debrecenbe.. :D Nem a 80 km-re lévő Budapestet választottam, hanem a 220 km-re lévő Debrecent.
2018. nov. 5. 18:10
 16/30 A kérdező kommentje:
köszi :) megnyugtattatok :)
2018. nov. 9. 18:02
 17/30 anonim ***** válasza:
83%

1 kilométerrel a határ túloldalán már teljesen érdektelen, hogy melyik egyetemen végeztél!

A személyes felkészültség a meghatározó, az uram-bátyámra arrafelé nem fizetnek...

2018. nov. 9. 18:21
 18/30 anonim ***** válasza:
0%

# 12/17

Simán butaságokat írsz és próbálod magyarázni a bizonyítványodat. Egy-egy kijelentésed pedig kifejezetten nevetséges:

pl azzal érvelni, hogy Pécs nyeri a Medikus Kupát.

Mégis szerinted kit érdekel felvételikor, hogy az ő melyik egyetem nyer egy olyan sportversenyt, amit max Pécs és Debrecen vesz komolyan.

Én is voltam rajta és volt olyan meccse, amire az egész csapat részegen ment el. Szerinted ez tényleg az egyetem színvonalát fogja tükrözni?

Többi kijelentés megintcsak felesleges, helytelen.

Valóban nincs lenézés egyetemek között, ennek ellenére nem kell elvenni a megszerzett krediteket és eredményeket egyiktől se.

SOTE köztudottan nehezebb egyetem. Keményebb a számonkérés főleg az első 4 évben.

Továbbá nem leszólásból, de nemzetközi listákon is okkal vagy oknélkül de előrébb szerepel évről évre több száz hellyel megelőzi mind orvosi, medikus mind összesített értékelésben is a többi vidéki egyetemet a SEMMELWEIS Egyetem.

[link]

[link]

[link]

Ezek mind szerepelnek a QS Egyetemi világranglistákban, mint a Timeshighereducation -n.

TOPUniversity-n Medicine kategóriában Semmelweis szintén 150-200 hellyel megelőzi az összes többi vidéki egyetemet.

Az oktatás minőségvel jössz?

Timeshighereducation.com / Medicine-ben még lejobb vidéki egyetem is 16.3 pontot kapott, SOTE 28.8 pontot...

(És többi kategóriában is lefőzte a többit).

Innentől lehet magyarázni mindent, de azzal ha lehurrogod a Semmelweis nevet még nem fogsz mellé felkapaszkodni, így légyszíves ne tedd!

Kérdésre:

NINCS lenézés itthoni orvosképzések között!

Valóban megy a lepontozgatás, de ezt csak önbecsülési zavaros orvostanhallgatók teszik.

Szakmában senki nem fog megszólni amiatt, hogy vidéki diplomát van. Sok esetben nem is fogják kérdezni, rezidensjelentkezésnél nyilván kiderül, de emiatt nem leszel lenézve.

Akik meg Semmelweisre akarnak menni, úgy érzik jól magukat tegyék.

Mivel SOTE-n több a külföldi orvostanhallgató, így ha később kimennek külföldre jobban hangzik a név, egyedül ezért jelentkeznek át.

2018. nov. 10. 15:21
 19/30 anonim ***** válasza:
86%

#12:

Valamit nagyon félreértettél.

Milyen bizonyítványt próbálok én magyarázni?

Ráadásul nem is szidtam a SOTE-t, csak leírtam objektíven, hogy a 2-es és 6-os hozzászólónak miért nincs igaza, amikor indokolatlanul a többi fölé próbálja helyezni.

„pl azzal érvelni, hogy Pécs nyeri a Medikus Kupát. Én is voltam rajta és volt olyan meccse, amire az egész csapat részegen ment el. Szerinted ez tényleg az egyetem színvonalát fogja tükrözni?”

Hát, mivel ők elvileg meccseket játszani és nem tivornyázni mennek oda, sokat elmond a hozzáállásukról, ha ennyire veszik komolyan. Majd munka közben is inni fongak? Játsszák le a meccsüket, aztán este lehet lazítani, ha már teljesítették, amiért oda mentek. Meg ugye ép testben ép lélek...

Meg érveltem én a reanimációs versennyel is, meg sok mással is. Ha érdekelnek további érvek, itt is megnézheted a 6-os hozzászólást:

„SOTE köztudottan nehezebb egyetem. Keményebb a számonkérés főleg az első 4 évben.”

Erre az égvilágon SEMMILYEN hiteles forrás nincs, csak a te szavad. Az viszont nem hihető, annyiszor hazudtál már. Neked már megvan itt a történeted, és közben teljesen hiteltelenné váltál mindenki szemében. A 27%-odról könynen felismerni, de a %-od annak kapcsán is árulkodó, hogy mennyire hasznosak a válaszaid... Csak nem te vagy az a 27%-os válaszoló, aki:

2016. március, POTE-hallgatónak adta ki magát (és a SOTE-t szidta): http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 20. hsz.

2016. június, DOTE-hallgatónak adta ki magát (és a POTE-t szidta), miközben félév közben nyilván nem tudott volna egyetemet váltani: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 19-es

Ugyanekkor azért annak nem adott volna doktori címet, aki a SOTE-n végez ( https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya.. , 9. hsz.)...

2017. január: legalább negyedéves SOTE-hallgatónak adta ki magát (mások leidiótázása mellett):

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. ,10-es

Amikor épp nem idiótázik, akkor tajparasztozik, 4-es:

Szereti viktimizálni is magát, pl. itt azt állította, hogy megfenyegették (13-as):

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb..

A 14-esben leírtam, és be is linkeltem, hogy hogyan történt az eset valójában...

És akinek 2016-ban még látszott a felhasználóneve a márciusi válaszánál, a júniusinál, és ennél is. Amikor érdeklődni kezdtem az ellentmondásokról ( http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. , 21-es hsz.), akkor kapcsolta ki.

Innentől meg hadd ne a te szavad legyen a mérvadó ebben a kérdésben.

A fenti kommentedre sem véletlenül kaptál 0%-ot (ami azt jelenti, hogy SENKI sem tartotta hasznosnak a válaszod), inkább ezen kellene elgondolkodnod. Meg nem ártana néha igazat mondani...

Szerinted egyébként milyen módszerrel lehetne összevetni a 4 egyetemet, hogy melyik nehezebb, és melyiken keményebb a számonkérés?

Abban is hazudsz, hogy a SOTE megelőzné az összes vidéki egyetemet (főleg több 100 hellyel...) a rangilstákon. Mert pl. a PTE-t pont nem előzi meg a Times Higher Education ranglistáján (medicine kategóriában). A többi, amit linkeltél, azok meg nem tematikusak (kivéve a Topuniversities), így számunkra most értéktelenek (ugye nem gondolod komolyan, hogy a szakegyetemek összevethetők a sokszínű képzést nyújtó egyetemekkel karaik átlagteljesítménye alapján?). Ráadásul a Topuniversities listájáról sem azt a cikket linkelted, amelyik a tematikus listáról szól, hanem azt, amelyik arról az összesített listáról szól, ahova a Semmelweis fel sem került (ráadásul ez nem is legújabb)... Javaslom, legközelebb olvasd is el, amit linkelsz, hogy ne égj be ilyen csúnyán.

A Topuniversities tematikus ranglistáján (amit elmulasztottál linkelni, bár azt pont linkelhetted volna saját vélt igazad alátámasztására) meg hiába előzi meg a többit (és ott sem több száz hellyel, hanem csak épp hogy...), köszönhetően annak, hogy a hajszállal nagyobb publikációs teljesítményét háromoszoros súllyal számítják be. A presztízse (diploma elismertsége, azaz az emloyer reputation) pont, hogy a SOTE-nek a legalacsonyabb (55,4 pont, ezzel szemben a többin mind 65 fölött van...). És pont a külföldiek szemében, akik között szerinted nagyobb a presztízse. De látjuk, hogy nincs így, tehát valószínűleg pont nem is ezért jelentkeznek át, ha átjelentkeznek, hanem más okból. Esetleg talán mert máshol nehézségeik támadtak, és azt hallották, hogy a SOTE könnyebb? Persze valószínűleg ott sem lesz azért túl könnyű dolguk...

Az Eduline-ról meg évről évre bebizonyosodik, hogy manipulálja az adatokat, innentől ne csodálkozz, ha nem tudom komolyan venni. Erről ennél a kérdésnél írtam (konkrét példákkal), ha valakit érdekel, olvassa el:

Meg érdekes, hogy amikor neked tetsző eredményt adnak a ranglisták, akkor lobogtatod itt őket, a nem tetsző adatokat meg ignorálod. Kettős mérce?

Innentől lehet magyarázni mindent, de azzal, ha lehurrogsz engem (ráadásul úgy, hogy semmit sem tudsz rólam), még nem lesz igaz, amit írsz. Így légyszíves ne tedd! Semmelweis meg pont abba őrült bele, hogy a magadfajták hülyének nézték.

A Semmelweis névvel meg semmi baj sincs, mint ahogy az egyetemmel sem. Csak a magadfajták valahogy mindig úgy akarják magyarázni a bizonyítványukat, hogy hazudoznak :)

2018. nov. 11. 19:53
 20/30 anonim ***** válasza:
0%

"Abban is hazudsz..."

Én nem hazudok, linkeltem a ranglistákat, ezek elég egyértelműen mutatják az eredményeket.

"Esetleg talán mert máshol nehézségeik támadtak, és azt hallották, hogy a SOTE könnyebb? "

A vidéki egyetemek egyértelműen könnyebbek, ezen felesleges pattogni:

- alacsonyabb a felvételi ponthatár, emberek mégis így elvégzik. Ez egyszerű statisztika: ha alacsonyabb ponthatát szerezett emberek ugyanolyan arányban végzik el az egyes képzéseket, akkor logikus a következtetés, hogy az adott egyetem könyebb.

Ez persze önmagában még nem jelenti azt hogy így is van, de logikus következtetés.

- A másik: vidéki egyetemeken több vizsgából le tudod tenni a szigorlatot külön külön is, pl. anatómiából külön embriológia, szövettan, makró. A végeremény pedig egy sokkal könnyebb vizsga, hiszen érszfeladatokban is teljesíthető. - ez így még akkor is könnyebb, ha a vizsga ugyanakkora anyagot tartalmaz.

" Javaslom, legközelebb olvasd is el, amit linkelsz, hogy ne égj be ilyen csúnyán."

Megnyugtatlak, elolvatam. Itt te égeted magad egyedül.

Állandóan PTE vidéki egyetemecskéddel kapmányolsz.

"Emloyer reputation SOTE-nek a legalacsonyabb"

Gratulálok, évek óta ezen ugrálsz, megkerested azt az egyetlen olyan pontot, amiben a Semmelweis Egyetem lemaradt egy kicsivel a többi egyetemtől. Mivel minden másban toppon vannak vidékhez képest.

Azonban itt is hibát vétettel:

- emloyer reputation NEM egyenlő a diploma elismertségével ( gondolom angol nem az erősséged, szóval segítek :) )

- a pontszám az egész egyetemre vonatkozik, amin van ápoló, gyógytornász és ezer másik képzés.

- Semmelweis Egyetemre sokkal több külföldi jön - hiszen sokkal nevesebb intézet - így az végzett alkalmazottak között - gyógytornász, ápoló, laboros stb. - is sokkal nagyobb a szórás.

Utóirat: igen gyakori logikai hiba és terelés, az ha észérvek helyett az illető a másik elhiteltelenítésérére tör mint ahogy te is próbálkozol vele, a kommented 2/3 -a gyakorikérdéses kommentek linkjéből áll és vádaskodásból? -Kérlek :D

Nem akartam a lelkedbe gázolni, pécsi és vidéki egyetemek is jópofák, és jó képzés folyik rajtuk.

Szóval nincs azzal gond, ha állandóan kardoskodsz pécs mellett, de ettől még vannak tények, amik nem törődnek sajnos az érzéseiddel.

2018. nov. 14. 17:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!