Mennyire lehet tanulni a Semmelweis Egyetem kollégiumaiban?
Én egy fél évet laktam a Tömőben, illetve több csoporttársam is éveket lakott a Rezsőben. Én pedig már több kollégiumban is megfordultam az életem során, és a tapasztalatom az, hogy a leginkább a személyiségeden múlik, hogy mennyire tudod ott jól érezni magad/tanulni, stb. Tudom, ez egy kicsit megfoghatatlan dolog, de azért gondolkodj picit el rajta, mennyire gyakran szeretsz társaságba járni, kell-e neked minden nap egy kis idő csak magadban, stb. Persze, ha inkább introvertáltabb vagy, attól még ugyan úgy mehetsz koliba, főleg ha ez az egyetlen reális lehetőség, csak úgy lehet, hogy picit nehezebb lesz megszokni, erre készülj fel. Alapvetően ne várd, hogy egy álom lesz felszereltségre/kinézetre, de 10e forint alatt, úgy hogy a közös helységeket takarítják is helyetted, nyilván sehol máshol nem tudnál megélni. Meg persze az is plusz pont, hogy ilyen rettentő közel van az egyetemi épületekhez. A Tömőben és a Rezsőben is három ágyasak a szobák, a Tömőben van csap odabent, a Rezsőben nincs, viszont cserébe picit nagyobb a hely. Fürdők, konyha a folyosón. Sok közösségi program van, illetve bármi konyhai cucc/jegyzet/köpeny/villogó villámhárító kellene, mindent megkaphatsz kölcsönbe, valakinek biztosan lesz.
Én eléggé magamnak való vagyok, szeretek barátkozni is, de nekem nagyon fontos, hogy az egész napos sulis nyüzsgés után egyedül lehessek kicsit, főleg a tanuláshoz. Vannak tanulószobák, ott azért legtöbbször csend van(viszont mindig fullon van), ha csak tátogsz az szerintem nem zavaró, illetve azért sokszor lehet, hogy nem lesznek ott a szobatársaid a szobában, akkor hangosabban is tanulhatsz. Alternatív megoldásként el lehet menni a könyvárba is. Mindenesetre nekem nem ment, hogy ott zsizsegett valaki mindig körülöttem, szóval el is jöttem albérletbe, amit nyilván nehezebb fenntartani, viszont abszolút jó döntés volt, mert azóta több mint egy teljes jeggyel javult az átlagom és lelkileg is jobban érzem magam.
Szóval teljesen jó a koli, csak nem való mindenkinek feltétlenül, viszont megpróbálni mindenképp megéri. Sok sikert a továbbiakban! :)
" de ne éld még bele magad, 1-2 ponton is múlhat a dolog, és akkor nagyon rossz lesz"
Azért az, ha valaki 1-2 ponttal lecsúszik a SOTE-ról, és mondjuk felveszik a DOTE/POTE/SZOTE valamelyikére, nem görög sorstragédia. Orvosi egyetemre járni nagyon nagy és becsülendő dolog, legyen az bármelyik városban is. Mindegyiket nehéz elvégezni, mindegyiken ugyanolyan jó orvos válhat az emberből (vagy ugyanolyan rossz, ha nem elég rátermett a szakmára), és ugyanolyan lehetőségek vannak mind a négy orvosi diplomával. Elég hamar eljön az az idő, mikor senkit sem fog érdekelni a név, csak a tudás. Az pedig Rajtad múlik, hogy mennyi energiát fektettél bele, akárhol is tanulsz.
Mindenesetre drukkolok, ha ez az álmod! :) Sok sikert!
Egy SZOTE hallgató
Szia!:)
Én is a SOTEra jarok és laktam a Kátai kollégiumban. (Ez egy ETK-s koli volt nem rég nyitották meg ÁOK-osoknak). Alapvetően egy szép felújított kollégium viszont a közösségi élet konkrétan nulla, ha cigizel max akkor összefutsz néhány emberrel. A Rezsőben laktak barátaim voltam ott többször is, ott több ember van nagyobb élet viszont nem egy luxusszálló az biztos. De ott sok különbség van a szobák között, meg van 2 meg 3 ágyas is. Meg nagyon sok múlik azon hogy milyen szobatársat kapsz, ezt meg random állítják ugye össze.
Szakkollégiumot nem szeretném leszólni, szép ha valaki ennyi energiát fektet abba hogy fejlődjön de nekem nem szimpatikusak se az oda járó emberek se pedig a felvételi eljárás (a diákok választják ki hogy kik legyenek a tagok).
Szerintem azért próbáld meg valamelyik kolit mert töredék ára az akbérletnek (kb 10-17ezer egy hónap, albérlet pedig ennek a többszöröse akkor is ha csak egy szobát bérelsz), akkor majd látod hogy neked hogy tetszenek, és albérletre akármikor válthatsz.
Remélem segítettem!:)
#14: nem azért lesz rossz, mert a vidéki orvosi egyetemek bármivel is alább lennének. És nem is ezt mondtam. Az orvosi egyetemeken a világon mindenhol ugyanolyan a színvonal. A rosszat csak arra értettem, hogy a kérdező beleéli magát, mert az az álma (akármilyen okból kifolyólag), akkor vár valamit attól, hogy a SE-re kerül, pl. a fővárosban szeretne élni/vagy akármilyen más téren. A lényeg, hogy vannak elvárásai ilyenkor az embernek - ha valamit nagyon szeretne, akkor azt okkal. Na pl. ha valakinek szimpatikusabb az olyan nagyváros, mint Bp., akkor lehet, hogy zokon esik egy Debrecen vagy ilyesmikre gondolok. Ugyanígy, mintha pl. hónapok óta tervezel egy utazást és az utolsó pillanatban el kell halasztani, akkor is csalódott lennél, mert ami történt, az nem ért fel az elvárásodhoz...
Na ez hosszú lett, de utálom, ha kiforgatják a szavaimat.
Kérdező, sok sikert! Remélem, hogy sikered lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!