Melyik szakot érdemes választani: kínai vagy japán?
Egyetemi felvételi előtt állok és két szak között vacilálok: kínai és japán. Minorként angolt szeretnék felvenni.
Előzetes információként mondom, hogy van B2-es nyelvvizsgám angolból és spanyolból, de szeretnék az előbbiből még C1-est szerezni idén.
A kínai nagy előnye, hogy a gazdasága feltörekvőben van, egyre több kínai vállalat van, nőnek a munkalehetőségek. Ráadásul mesterképzésként el lehet végezni a kínai-angol tolmácsképzést is. Viszont rengeteg kínai él itthon és külföldön is, akiknek az anyanyelvük a kínai, tehát nem tudom, hogy van-e szükség ránk, európaiakra, akik úgy tanulták a nyelvet.
A japán a másik oldalon viszont gazdaságilag stagnál, vagy talán enyhén romlik is(?), bár még mindig a világ egyik vezető országa, de ki tudja mit hoz a jövő?
Emellett Magyarországon japán tolmácsképzés sincs, viszont arra gondoltam, hogy elvégezhetném a spanyol-angol tolmácsképzést a japán alapszak után, és még mindig csiszolhatom a japán tudásomat, N2-es vagy afölötti szintre (akár később egy önköltséges képzés keretében).
Mit gondoltok, melyik lenne a jobb választás? Esetleg ha egyik sem, ti mit javasolnátok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Én is pont ezen gondolkodok.Én is szeretnék japánt vagy kínait tanulni jövőre a Károlin.Szerintem én a japánt fogom választani kínai minorral.Lehet,hogy neked is ezt kéne.Vagyis tanulhatod mind a kettőt,de csak az egyiket fogod majd komolyabban tudni.Viszont bármikor elkezdheted a másik nyelvet tanulni,miután végeztél a másikkal.De te tudod.Az angolról meg annyit,hogy állítólag angol könyvekből fogtok tanulni.
Nos,nem tudom,hogy sikerült-e segítenem,illetve lehet,hogy valamit rosszul is tudok,de még én is csak "ízlelgetem" az egyetemes/fősulis dolgokat.
Van még valami, ami érdekel ezeken kívül?
Kíváncsiságból megnéztem ezt a két szakot, az ELTE-n 400 pont kell a japánhoz, a kínaihoz meg 368, ezeket még nem olyan vészes elérni. De azzal is számolj, hogy lehet, hogy nem indítják el a szakot, ha nem jelentkeznek annyian, ami minimálisan meg van határozva, szóval mindenképp legyen valami B terved is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!