Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mikor veszik észre a cégek,...

Mikor veszik észre a cégek, hogy a magyar oktatás vacak?

Figyelt kérdés

Egyre többször tapasztalom azt, hogy diplomás emberek sokkal butábbak, életképtelenebbek, mint azok a társaik akiknek nincsen felsőfokú végzettségük.

Vannak olyan ismerőseim akik infós diplomával magas szintű állami pozíciókat töltenek be. Viszont olyan sötétek, mint az ágyúgolyó. Egyáltalán nem értenek a szakmájukhoz.

És vannak olyanok is, akiknek nincsen diplomája, esetleg van nekik 1-2 év egyetemi tanulmánya. Nagyrészt azért hagyták ott, mert kiábrándultak az oktatási rendszerből.

Ők nagyon értenek a szakmájukhoz. Van olyan aki tényleg nagyon penge. Ő most árufeltöltőként dolgozik. Nem veszik fel sehova fejlesztőnek. Van egy másik, aki szintén elég értelmes. Ő meg a mekiben melózott, és most ki ment usa-ba és nagyon sokat keres programozóként.

Nálunk miért mindig a papír alapján döntenek a cégek?

Miközben a magyar felsőoktatás szinte semmit se ér.

Egyre butább emberek kerülnek ki és csak megy a panaszkodás a részükről, hogy nem találnak megfelelő szakembereket.

2017. szept. 25. 20:35
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Azért ez erős csúsztatás. Eleve van egy halom munkakör ahova kell a diploma (pl. jogszabály előírja), van ahol csak elvárt. És egy diploma egy szűrő arra nézve is, hogy vannak alapok. Sajnos sok minden nem tanúlható meg autodidakta módon. Kellenek a stabil alapok.
2017. szept. 25. 20:43
 2/24 anonim ***** válasza:
87%
Szokásos diplomások sötétek, 8 általánost éppen végzett 30 évesek meg a legnagyobb koponyák. Volt már.
2017. szept. 25. 21:09
 3/24 Vree ***** válasza:
100%

A barátod keressen ügyesebben munkát. PChez értő embert lehetetlen, hogy ne vegyenek fel árufeltöltőként jobb munkára. Ha nem kiállhatatlan a személyisége vagy valami obskurus kisvárosban keres csak. A CV-n meg fel szokás tüntetni a tapasztalatot is, ugyanolyan jó ajánlólevél, mint a papírok. Ha egy cég hülye HReseket/fejvadászokat/almenedzsereket alkalmaz, akkor a. úgyse éri meg valszeg hozzájuk menni dolgozni, b. érdemes megkerülni őket ahol lehet, és azokkal ismeretségbe kerülni, akikkel konkrétan dolgozni fogsz.

Ami a diplomát illeti, ez afféle előnyös megkülönböztetés, babona is (meg mellékesen mégiscsak egy igazoló irat -szemöldökemelés), ugyanígy előnyben részesítik a fiatalokat, a dekoratív külsejűeket, a nem kisebbségeket, a különböző mellékes szakértelmeket akkor is, ha ezek konkrétan nem is szükségesek az adott állás betöltéséhez, mert megbízhatóságot sugallnak vagy felkészültséget nem várt változásokra vagy feladatokra. Ez van?

2017. szept. 25. 21:49
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Ők nagyon értenek a szakmájukhoz. Van olyan aki tényleg nagyon penge. Ő most árufeltöltőként dolgozik.

Penge árufeltöltő... merthogy más szakmája nincs, hiszen nem végezte el a sulit...

2017. szept. 25. 21:52
 5/24 A kérdező kommentje:
Csak annyit mondok, hogy olyan szinten le van építve az oktatás, hogy nem sokat ér egy diploma se. Főleg nem a mai felgyorsult világban az akkreditált képzések.
2017. szept. 25. 22:36
 6/24 A kérdező kommentje:

Ennek ellenére iszonyatosan túl van értékelve a diploma.

Így rengeteg nagy tehetséget el fog veszíteni az ország.

Ráadásul ezt már jó pár nyugat-európai ország felismerte, és folyamatosan megy az agyelszívás.

2017. szept. 25. 22:41
 7/24 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: gyere már vissza a földre. Konkrétan melyik diplomákra gondolsz?
2017. szept. 26. 09:03
 8/24 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: aki tényleg tehetséges annak egy diploma nem akadály. Ha valaki úgy gondolja, hogy "mit ugat nekem ez a tanár én jobban tudom" és ott hagyja az egyetemet 1-2 év után az nem tehetséges. Mert pont a lényegét nem látja át a szakmájának. A felszínen egy-egy részen lehet valaki "látszólag jó", de ha mélyebben megkapargatja az ember kiderül, hogy az alapokkal sincs tisztában. Lehet, hogy valaki pl. tök jól leprogramozza a 126. egyforma weblapot, de amikor egy kicsit összetetebb a feladat, kell bele valami extra akkor elakad. Ugyanígy tök jól tud programokat telepíteni egy számítógépre ("tovább"-"tovább" gomb nyomogatásával) és azt mondja, hogy ő totál jó rendszergazda (találkoztam ilyennel is) és neki nincs egyeteme, mert ott hülyeséget tanítanak. De amikor tényleg bele kellett volna nyúlni a rendszerbe akkor arra nem volt képes (nem tudott egy CMD shellt indítani windowson). De ha a közelebbi szakmámat nézem, "én értek ám a villanyhoz, de nincs egyetemem, de vegyetek fel mert tök jó tervező(!) vagyok" na a 2. kérdés után kiderült, hogy a tervező ismerete abban merült ki, hogy huzogat vonalakat egy fehér lapra a tervező programmal. Tényleg lehet 1-2 "zseni" akinek erre nincs szüksége, de az ilyen "ügyeletes zsenik, akik totál jó szakemberek de árufeltöltőnek tudtak csak elhelyezkedni" kiderül, hogy valójában elolvastak 3 wikipédia szócikket, a haverok szemében "hú de okosak" aztán idejön hozzám állásinterjúra és kiderül, hogy a magyar ABC és a szorzótábla is csak csak a google segítségével megy nekik. És akkor arról nem beszéltem, hogy most csak azokról a területekről beszélve ami a saját szakmám (villamosmérnök vagyok) itt a szakmai anyagok 99,5% angol nyelven, 0,3% orosz nyelven, 0,1% német nyelven van. És a maradék van meg (jól-rosszul) lefordítva magyarra. Tehát nem elég az, hogy úgy érzed tudod a szakmát, de legalább egy angol nyelvű anyagot is meg kell értsél. Na az ilyen ügyeletes "árufeltöltő programozó zseniknek" ez már nem megy.
2017. szept. 26. 09:32
 9/24 A kérdező kommentje:

7#

Melyik diplomára gondolok?

Minden létező államilag elismert diplomára.

De természetesen az OKJ az még annyit se ér.

A legnagyobb probléma pedig az elavultsága a rendszernek.

Ez meg is látszik. Rengeteg diplomás ember, amelyek közt számos mérnők is informatikus is van, nem veszik fel őket sehova, mert nem értik a szakmájukat.

2017. szept. 26. 19:42
 10/24 A kérdező kommentje:

8#

Kedves válaszoló. Bocsánat de annyira buta a hozzászólásod, hogy kár válaszolni rá.

Már rögtön az első mondat keresztbe tett nekem:

"Aki nem tudja lerakni a diplomáját az tehetségtelen."

Igen. Mark Zuckerberg is az, meg Larry Ellison és kb. a világ első 100 legjobb programozóinak a 90%-a.

Csak mert nem ültek le 4-5 évet, hogy megtanítsák nekik, hogy mit nem kell tudni.

2017. szept. 26. 19:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!