Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mennyire nehéz a Szegedi...

Mennyire nehéz a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának kollégiumába bekerülni? Van elég férőhely minden jelentkező számára? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Igazából minden érdekelne, ami a kollégiumi élettel és elsősorban ennek anyagi vonzatával kapcsolatos. Azt tudom, hogy a kollégium havi díja 10 000 Ft körül van. Ezt a vizsgaidőszakban illetve nyáron is fizetni kell, vagy csak amikor ténylegesen ott lakom? Mi alapján rangsorolnak, hogy ki kerül be, ki nem? Szülők anyagi helyzete (mi számít már „rászorulónak”)? A lakóhely távolsága az egyetemtől? Van rá esély, hogy elsőévesként bekerüljek? Ha nem jut férőhely, mennyibe kerül az albérlet Szegeden? A menzán csak ebédre van lehetőség vagy van reggeli és vacsora is (mint a középiskolás kollégiumokban)? Mennyibe kerül a megélhetés havonta?

2017. jún. 21. 11:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%

Én 5 éve vagyok az SZTE-n (igaz, nem ÁOK), ebből 4 évig voltam kollégista, így a saját tapasztalataim alapján:

- Vizsgaidőszakban is fizetni kell, igazából nem számít, hogy az adott hónapban lehet egy napot se töltesz bent. Nyári bentlakásra van lehetőség elég sok helyen, ezt külön igényelni kell (egyéb esetben nem kell fizetni, de ki is kell költözni).

- Általában szociális helyzet a mérvadó. Ki kell majd tölteni egy általános szociális helyzetfelmérő adatlapot (szülők jövedelme, testvérek tanulnak-e, stb stb valamilyen szinten a lakóhely távolsága is számít) és megállapítanak rá egy pontszámot, és lényegében ez alapján rangsorolnak.

- Van rá esély, hogy bekerülsz elsőévesként.

- Albérlet árak nagyon változóak, függ attól, hogy hol helyzekedik el a lakás, hányan laktok benne stb. Facebookon rengeteg szegedi albérletkereső csoport van, nézz körül (én új szegeden lakom, fixen 30 ezret fizetek egy külön szobáért, ez elég olcsónak számít - általában 35-40ezer + rezsi ha mondani kéne egy összeget).

- Egyetemi kollégiumokban nincs étkeztetés. Azt neked kell egyénileg megoldani (így nem adnak reggelit, ebédet, vacsorát).

- Megélhetés is nagyon egyénfüggő. Én amikor kezdtem, akkor napi 1000 forinttal számoltam (úgy, hogy otthonról is hoztam kaját 1-2 napra). Most már az 1000 forint kevés. Illetve én olyan szakon vagyok, ahol nem nagyon szükséges jegyzeteket venni (elektronikusan majdnem minden megvan), orvosin ahogy tudom elég durva könyvárak vannak.

Ha esetleg van kérdésed, amire tudhatom a választ, szívesen segítek! :)

2017. jún. 21. 12:09
 2/16 anonim ***** válasza:
25%
De van több koli, nem?
2017. jún. 21. 12:19
 3/16 anonim ***** válasza:
78%

Helló, ha azért kérdezed, mert jövőre szotés leszel, akkor erős az esély rá, hogy évfolyamtársak leszünk. :D Már tökre utánajártam a témának, szóval íme az eredmény;

Én azt olvastam, hogy a kollégiummal a szerződést egy évre kötöd, nyáron nem kell fizetni, akkor ki is adják a szobákat, és jövőre újra kell felvételizni. Elvileg bőven bejutnak elsőévesek (max Jancsóban, ahol 1-2 ágyas szobák is vannak, azokat nem ők kapják). Szintenként van konyha, de elvileg nagyokat főzni nem lehet, hogy menza van-e, azt nem tudom. A gyógyszerészkoli alatt a Semmelweis utcában pl van egy kantin direkt a koleszosoknak, ami elvileg nagyon olcsó, ha a Jancsóba kerülsz, az pl kb két perc sétára lesz tőled.

Albérlet kb 100-120 ezer forint az Eduline szerint, de ebből két-három szobas lakásokat lehet bérelni, úgyhogy célszerű összeállni valakivel, és akkor fejenként 30-40 ezer forint + rezsi.

Én még az egyházi kolikat is megnéztem, de az nyilván tök személyes, hogy kinek mennyire jöhet szóba. A jezsuita kolesz például nincs messze az ÁOK épületétől, és nem kell konkrétan vallásosnak lenni, hogy jelentkezhess, nekem az szimpatikus volt.

Illetve, ha szuper tanuló voltál, meg versenyeket nyertél meg satöbbi, akkor nem tudom, hogy lehet-e jelentkezni még az Eötvös kollégium Tehetséghíd táborába, de ha igen, ott van, aki szakkollégiumi tagságot nyerhet.

Meg a Vasút a gyermekekért (valami ilyesmi a neve) kollégium is nagyon közel van.

Elvileg, ha nem kerülsz be koleszba, de máshol van még hely, azt hiszem, van rá lehetőség, hogy más kari koleszba jelentkezz, például a Semmelweis koli gyógyszerészeknek ugyanúgy nagyon közel van az orvosis épületekhez, és más kari kolik pl Újszegeden akár húsz-harminc percre, de ezek ilyen vészmegoldások, mindenesetre, ha nincs pénzed albérletre, vagy nagyon szűkös lenne vele a költségvetés, akkor ez még akár lehet lehetőség.

Na de nem biztos, hogy tuti dolgokat mondok, mert eddig összesen voltam kétszer Szegeden, és minden, amit leírtam, összeguglizott meg ismerősöktől hallott meg egyetem oldaláról lelesett információ, szóval mindent, amit leírok, ossz el kettővel, de hátha az, hogy dolgokat pontatlanul írok le, bevonzza valamelyik actual szotést, és a végén ennél sokkal tutibb információkkal fogsz kijönni, szóval károd ebből nem származhat. :D

2017. jún. 21. 14:22
 4/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm az infót, ezek szerint nem reménytelen a helyzet! Ha valakinek még van hozzáfűznivalója, ne fogja magát vissza! :)
2017. jún. 21. 14:35
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
CSAK AZ APÁTHY, GYEREKEK!
2017. jún. 23. 05:49
 6/16 A kérdező kommentje:
5-ös, kifejtenéd ezt bővebben? Miért jobb az Apáthy, mint a Jancsó? (Illetve mi szól a Jancsó ellen?) Elsőévesként melyikbe van inkább esélyem bejutni?
2017. jún. 24. 06:13
 7/16 anonim ***** válasza:
Jancsóban nincs külön WC a szobákhoz.
2017. jún. 24. 11:47
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Mindegy melyikbe kerülsz, mindkettő jó, a Jancsóban van disznóvágás, ami akkora buli, hogy ahhoz itt nincs elég hely, hogy leírjam, az Apáthyban szintbuli állandóan, ha jól emlékszem, be fogsz kerülni abba, amelyikbe jelentkezel, no para. Jónak jó mindkettő, mindkettő mellett lesz órád. :D Ha van még kérdés, írj nyugodtan.
2017. jún. 24. 12:24
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Énis szote-ra jelentkeztem, és tudtommal fel vesznek mindenkit aki jelentkezik kolira, a Jancsót hallottam eddig a legjobbnak, majd emailbe értesitenek a lehetőségekről, de egyébként ott agusztus vége felé szokott ez a procedúra zajlani.

Én benne vagyok sok szegedi albérletes csoportban, az elbérletek ott 30 40 körül mozognak, ugyhogy azért annyira nem drágák. Hány pontotok van egyébként? :D

2017. jún. 24. 13:03
 10/16 anonim ***** válasza:
442, de annyi helyre írtam már le, hogy lassan mindenki, aki megnyitott egy kapcsolódó gyakoris kérdést, tudja már. :D Nektek?
2017. jún. 24. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!