Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen volt a 2017-es magyar...

Milyen volt a 2017-es magyar emelt érettségi, mennyire lehetett megírni jóra?

Figyelt kérdés
Megnéztem már a feladatsort, elég nehéznek tűnt. Tudom, hogy az eddig évekhez képest elvileg könnyebb lett. Ti rendesen fel tudtatok rá készülni? Egyértelmű volt, hogy mit kell tudni, nem voltak meglepetések? Ilyenekre lennék kíváncsi, meg persze arra is, hogy kinek milyen lett. (2 év múlva fogok èrettségizni, tervben van a magyar emelt.)

2017. jún. 8. 16:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem jól ment, 88% lett. A feladatsorban vesztettem 7 pontot, a Vörösmarty-vers elemzésnél hármat és a reflektálásnál kettőt.

Én kilencediktől készültem rá olyan szempontból, hogy egy elég szigorú és sokat követelő tanárunk van/volt, így az órákra való felkészülés nagyban lefedte az emelt érettségi követelményeket is. Ezen kívül tizenegyedikben fakultációként is felvettem a magyart, ott másik tanár tanított, másfajta stílusban, így egy más nézőpontból is tanulhattam a magyart. Illetve tavaly és idén is indultam OKTV-n (csak idén jutottam el a második fordulóig, de azért hozzájárult az emelthez való felkészülésemhez is, mert bár az OKTV tényleg nehezebb, vannak hasonló típusú feladatok). Érettségi feladatsorokat nem nagyon gyakoroltam (csak fakton párat, meg a Maximos könyvből megcsináltam egy feladatsort:'D), órán mindig írtunk verselemzéseket, reflektálást kétszer írtam életemben (egyet faktra, egyet pedig a próbaérettségimen), viszont a legtöbb kötelezőt elolvastam, és tényleg rengeteget tanultam is. Mondjuk az Iskola a határon c. könyvet pont nem olvastam, így kicsit megijedtem, amikor megláttam, hogy ahhoz kapcsolódik a műveltségi feladatsor, de a legtöbb feladathoz nem kellett ismerni az eredeti művet és az írót.

Annak örülök, hogy kivették a gyakorlati szövegalkotást, mert azt órán nem nagyon írtunk (talán egy kérvényt kellett összesen), ez nekem mindenképpen egy könnyítés volt. A többihez meg tényleg irodalmi műveltség kell és nyelvtani tudás. Ha tényleg szereted az irodalmat és megy is, akkor azt mondom, hajrá, de egyébként az egyik legnehezebb emelt érettséginek tartják.

Illetve ma volt nekem a szóbeli is:) Szerencsém volt, Arany balladáit húztam irodalomból, nyelvtanból pedig a nyelv mint jelrendszer tételt. Az irodalomnál a második balladaelemzésemnél azt mondták, hogy látják, hogy tudom, így ugorjunk a harmadikra, mert nem lesz idő a nyelvtanra:'D Azt is hamar letudtam, kérdésük se volt, összesen annyit jegyeztek meg, hogy Arany nem Jókaitól kapta a kapcsos könyvet, hanem Gyulai Páltól (valamiért Jókai jutott eszembe ennél), egyébként tényleg végig hagyták, hogy beszéljek, nagyon kedvesek és közvetlenek voltak a vizsgáztatók, aki ideges volt, azt megnyugtatták, hagyták, hogy kifejtsük a gondolatainkat, szóval remélem, itt is jó pontokat kapok^^

Remélem, mindenre sikerült kitérnem, de ha valami kérdésed van, nyugodtan írhatsz még:D

2017. jún. 8. 17:21
 2/4 anonim válasza:
100%

Nekem sajnos csak 80 százalékos lett. A műelemzésem és a reflektálásom eléggé lehúzták. Szerintem nem volt jogos, de sajnos ez egy ilyen buli, ezeknek elég szubjektív az értékelésük. Egyébként szerintem nem volt nehéz.

Első válaszoló, Az Arany-tételnél te dönthettél, hogy melyik balladákat elemzed, vagy megadták a feladatban?

2017. jún. 10. 21:24
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Első vagyok: én dönthettem:)
2017. jún. 11. 05:46
 4/4 anonim ***** válasza:
A legszubjektívebb érettségi tárgy. Ami azt jelenti, hogy a javítótanár mérlegelésén múlik a vizsga eredménye.
2017. jún. 17. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!