Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha már bekerültem melyiket...

Ha már bekerültem melyiket könnyebb elvégezni BME-n? Villamosmérnök vagy mechatronikai mérnök?

Figyelt kérdés

Ma kaptam ki az érettségimet és meglepően jó lett az emelt fizikám, így akár a mechatronika is számításba jöhet.

Mik a fő különbségek a két szak között? (nehézség, tananyag, munkalehetőségek, fizetés)

2017. jún. 6. 19:37
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Pl egy villamosmérnök részlezesebben tanulja az elektronikát, informatikát, több minden fér bele a szabályozástechnikába is. Viszont mechanikát (BME-n) csak első félévben Fizika 1-ből, és mivel itt nincs mód a "finomságokra", ez 88%-ban megegyezik a középiskolás (emelt) anyaggal. A Fizika 2 már érdekesebb, ott már vannak integrálok, stb.

Kicsit részletezve: VIK-en az alap alalóg áramköri számításokra, stb-re van 3 tárgy (Jelek és rsz-ek 1-2, Elektronika 1), digitális áramkörökre a Digitális technika 1-2, valamint egy kicsit összetettebb Elektronika 2. Ezek a mechásoknak kb 2 tárgyba vannak besűrítve, nyilván nem minden, de egész sok minden azért.

Informatika blokk VIK-en: Programozás alapjai 1-2 (C, C++), Informatika 1-2 (szg architektúrák, op rsz-ek, szg hálózatok, adatbázisok, formális nyelvek), és egy kicsit hibrid Infokommunikáció. Ez azért (is) ilyen sok, hogy kompatibilis legyen a mérnökinfó-MSc-vel.

Fizika: Fizika 1-2 (kb. köz.isk. mecha, hőtan, kicsit komolyabb elektrodinamika, modern fizika), valamint a szakmai tárgy a hírhedt Elektromágneses terek alapjai (EMTA), ahol dögivel van Maxwell egyenletek, hullámterjedés, vezetett hullámok, differemciál geo stb.

Matek: kb. ugyanaz, ami különbözik, hogy VIK-en külön tárgy a valszám (A4), valamint van komplex fv.tan (reziduumtétel, Laurent sor, stb.)

Írj, ha még van kérdésed, én ezeket tudom, VIK-es vagyok egyk.!

2017. jún. 10. 13:39
 12/17 anonim ***** válasza:
Mivel a mechát a GPK "csinálja", ezért telenyomták gépész ismeretekkel, mint ahogy annak idején a mérnök-infó is tele volt villamos ismeretekkel. Ez idővel kopik. Szerintem most érhetett be. Amúgy egyikkel se lehet melléfogni, engem tényleg a rajzolás riasztott vissza annak idején a gépésztől...
2017. jún. 10. 14:50
 13/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat! :)

Elhelyezkedés szempontjából mindkettő jó lesz még 4 év múlva is?

2017. jún. 11. 14:24
 14/17 anonim ***** válasza:
Valószínüleg 24 év múlva is! Miért ne lenne jó? :D
2017. jún. 11. 17:59
 15/17 anonim ***** válasza:
Attól függ, mivel szeretnél foglalkozni. Ha robotokat szeretnél építeni, nyugodtan gyere villamosmérnökire. Innen az informatika felé is egyszerűbb elmozdulni, ha később meggondolnád magad. Ha inkább gépész beállítottságú vagy, akkor mecha.
2017. jún. 17. 01:39
 16/17 anonim ***** válasza:
31%
A mechatronikáról egyszerűbb elmozdulni bármely irányba, mint a villanyról. Látszik a villany hátránya ebből, hogy kell hozzá info irány, és robotika, stb is, mert önmagában már kevés a villanytan. Tulajdonképpen így a villanyból is majdnem mechatronika lesz mire használható szakember leszel villanyon. Aztán mechatronikából tudsz menni akár villany mesterre is, ha később úgy lenne jó, de akár gépész vagy info irányba is. Nem összehasonlítható a kettő és a mechatronika előnyben.
2017. jún. 18. 14:56
 17/17 anonim válasza:
Melyiket választottad végül?
2019. dec. 7. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!