Ha már bekerültem melyiket könnyebb elvégezni BME-n? Villamosmérnök vagy mechatronikai mérnök?
Ma kaptam ki az érettségimet és meglepően jó lett az emelt fizikám, így akár a mechatronika is számításba jöhet.
Mik a fő különbségek a két szak között? (nehézség, tananyag, munkalehetőségek, fizetés)
Pl egy villamosmérnök részlezesebben tanulja az elektronikát, informatikát, több minden fér bele a szabályozástechnikába is. Viszont mechanikát (BME-n) csak első félévben Fizika 1-ből, és mivel itt nincs mód a "finomságokra", ez 88%-ban megegyezik a középiskolás (emelt) anyaggal. A Fizika 2 már érdekesebb, ott már vannak integrálok, stb.
Kicsit részletezve: VIK-en az alap alalóg áramköri számításokra, stb-re van 3 tárgy (Jelek és rsz-ek 1-2, Elektronika 1), digitális áramkörökre a Digitális technika 1-2, valamint egy kicsit összetettebb Elektronika 2. Ezek a mechásoknak kb 2 tárgyba vannak besűrítve, nyilván nem minden, de egész sok minden azért.
Informatika blokk VIK-en: Programozás alapjai 1-2 (C, C++), Informatika 1-2 (szg architektúrák, op rsz-ek, szg hálózatok, adatbázisok, formális nyelvek), és egy kicsit hibrid Infokommunikáció. Ez azért (is) ilyen sok, hogy kompatibilis legyen a mérnökinfó-MSc-vel.
Fizika: Fizika 1-2 (kb. köz.isk. mecha, hőtan, kicsit komolyabb elektrodinamika, modern fizika), valamint a szakmai tárgy a hírhedt Elektromágneses terek alapjai (EMTA), ahol dögivel van Maxwell egyenletek, hullámterjedés, vezetett hullámok, differemciál geo stb.
Matek: kb. ugyanaz, ami különbözik, hogy VIK-en külön tárgy a valszám (A4), valamint van komplex fv.tan (reziduumtétel, Laurent sor, stb.)
Írj, ha még van kérdésed, én ezeket tudom, VIK-es vagyok egyk.!
Köszönöm az eddigi válaszokat! :)
Elhelyezkedés szempontjából mindkettő jó lesz még 4 év múlva is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!