Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha matek érettségin (2017...

Ha matek érettségin (2017 majus kozep) a 17 es feladat a részét sokkal bonyolultabban csináltam meg ( körszeletek területe) de jó eredményt kapok akkor megkapom a pontszámot?

Figyelt kérdés

2017. máj. 9. 14:29
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:

Biztos félre értek valamit, de közel tíz éve érettségiztetek matekból, és hidd el, hogy van olyan, hogy a jó megoldást nem fogadják el bizonyos esetekben (ez most nem a kérdező feladatára vonatkozik, ott valószínűleg nem lesz ilyen probléma). Szóval innentől offtopic:

Talán 2012 tavaszán volt olyan, hogy egy törtes egyenletet kellett megoldani, és jó néhányan odaírták azt a téves megállapítást, hogy "A tört akkor nulla, ha a számláló és nevező nulla". Ez nyilván nem igaz, hisz a nevező sosem lehet nulla, DE miután ezt leírták, és pl. átszoroztak a tört nevezőjével, majd a számláló eltűnését vizsgálták, kifogástalan megoldás adódott. Vagyis simán maxpontot lehetett volna rá adni, de a megoldókulcs felhívta a figyelmet, hogy ha a fenti elvi hibát elköveti a vizsgázó, akkor a további részt nem lehet figyelmembe venni.

Aztán egy másik évben egy valszámos feladatnál, az 5 pontból csak 3-at kaphatott az, aki visszatevéses mintavételt alkalmazott, holott tökéletes eredményt adott az is. VAGY valamelyik évben, ha valaki a minta szórását számológéppel számolta, és szórás helyett korrigált empirikus szórást kapott (konkrétan tizedesjegyekben különbözött a várt eredménytől), szintén nem lehetett elfogadni. :(

Tehát az, hogy minden jó megoldást elfogadnak, messze nem igaz.

2017. máj. 12. 14:50
 12/33 anonim ***** válasza:
49%
Most már értem, mi a problémád. Te elvi hibás, rossz megoldásokat tekintesz jónak. Attól, hogy kijön a jó eredmény, még lehet rossz a megoldás. Ez olyan, mintha átmennél a piroson. Azért, mert nem lett baleset, és odaértél, ahova kellett, még nem volt jó a megoldás, és kivágnának érte a vizsgán. Mind a két említett esetben elvi hiba történt, és innentől a megoldás ROSSZ. Akkor is, ha kijön a jó eredmény. A jó megoldásokat viszont minden esetben el kell fogadni, akár benne voltak az útmutatóban, akár nem, és attól még jó, ha bonyolult. Egy matematikatanár tudja a különbséget a kettő között, és helyesen fogja értékelni.
2017. máj. 13. 18:48
 13/33 anonim ***** válasza:

Akkor az integrálást is elfogadják ha azt valamiben fellehet használni vagy nem?

Illetve részpontozás hogy történik ha épp nem azt a megoldást találtam ki ami a kulcsban van, de elszánoltam valamit?

2017. máj. 13. 23:12
 14/33 anonim ***** válasza:

"Egyes feladatoknál több megoldás pontozását is megadtuk. Amennyiben azoktól eltérő

megoldás születik, keresse meg ezen megoldásoknak az útmutató egyes részleteivel

egyenértékű részeit, és ennek alapján pontozzon."

Az integrálást is el kell fogadni, de több indoklásra lehet szükség (miért jó megoldás az ott, honnan tudod, hogy integrálható). Illetve ugyanúgy kellenek a lépések. Tehát ha van egy számológéped, ami tud integrálni, és abba bepötyögöd, és odaírod az eredményt, az nem fogadható el teljes értékű megoldásként, mert az integrálás nincs felsorolva az útmutatóban a számológéppel elvégezhető lépések között.

2017. máj. 14. 06:42
 15/33 anonim ***** válasza:

"Most már értem, mi a problémád. Te elvi hibás, rossz megoldásokat tekintesz jónak."

Nem.

Amint az integrálásos példa rávilágít, ott nincs elvi hiba, de nem adhattunk rá pontot.

2017. máj. 14. 08:43
 16/33 anonim ***** válasza:

De. Amire én válaszoltam, az bizony elvi hiba volt, te most másról beszélsz.

Konkrétan melyik az a feladat, ahol az integrálás felmerült? Honnan derül ki, hogy nem adható rá pont? Ez van az útmutatóban?

2017. máj. 14. 08:54
 17/33 anonim ***** válasza:

Na, megkerestem a kedvedért. ;)

2012. május, 18. a) feladat. A megoldókulcs az integrálásról semmit nem ír (az első változatban a "A *-gal jelölt 3 pontot az alábbi gondolatmenetért is megkaphatja a vizsgázó:" szöveg utáni rész sem szerepelt emlékeim szerint... ha valakinek az iskolája nem volt elég figyelmes, ezen is bukhatott), ezért levélben kérdeztünk rá (még az első visszajelzéskor), és az volt a válasz, hogy nem elfogadható.

2017. máj. 14. 10:50
 18/33 anonim ***** válasza:
Illetve az ezt megelőző egyik évben volt egy forgástestes feladat is (azt nem találtam most meg), ott is előkerült ez a probléma.
2017. máj. 14. 10:53
 19/33 anonim ***** válasza:

Erről a gúláról beszélsz? [link]

Nekem ez az egész azért szaglik, mert az emelt matekérettségin kötelező anyag az integrálás. Tehát aki fakultációra jár, annak kötelező tananyag. És az a gyerek is választhatja a középszintet érettségin. És nem kellett abból dolgozatot írnia, hogy a tanult anyag melyik része nem használható középszintű érettségin, ugye? Mert ilyen állat nincs. Tehát az, hogy az integrálás nem tananyag, egyszerűen nem igaz, ez jogellenes érvelés volna.

Ne haragudj, hogy ilyen kételkedő vagyok, de fent már kiderült, hogy te elvi hibás megoldásokat tekintettél volna teljes értékűnek. Biztos jobban tudnák véleményt mondani, ha látnám a konkrét megoldást, a konkrét kérdést, amit az OH-nak feltettetek és a konkrét választ, mert szerintem valamire egyszerűen rosszul emlékszel. Nem lehet azt mondani, hogy az integrálás nem tananyag, mert tananyag.

2017. máj. 14. 11:02
 20/33 anonim ***** válasza:
A konkrét megoldás az volt, hogy az illető a z=gyök(50) síkot integrálta az 0<=x,y<=10 négyzeten, majd az így kapott érték harmada lett a keresett térfogat.
2017. máj. 14. 11:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!