Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mitől nehéz az orvosi egyetem?...

Mitől nehéz az orvosi egyetem? Az egyáltalán?

Figyelt kérdés
Mindenki azt mondja, hogy az orvosi egyetem nehéz, sokat kell tanulni, logika is kell hozzá, hisz át kell látni a megtanult dolgokat és tudni kell alkalmazni. De akkor miért van az, hogy a páciensek sokszor pontosabb diagnózist állítanak fel az internet segítségével, jobban tudják, milyen vizsgálatra van szükségük és ott mit kell nézni? Ennyire legyengült volna a magyar orvosképzés, hogy a laikusok is jobban értenek hozzá? De akkor mit tanulnak hat évig meg utána a szakvizsgáig, ha egy laikus is jobban ért hozzá?

2017. febr. 24. 09:25
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Beírod hogy fejfájás, mit fog kihozni az internet? Naná hogy: AGYDAGANAT. El kezd követelni a beteg egy MRI-t, miközben azt sem tudja mi az, de az internet azt hozta ki.

Számoljunk utána, hogy mennyi a helyesen felállított diagnózisa egy orvosnak és a beteg által pontosan diagnosztizált betegség aránya?

Nem tudok pontos számadatokat, de az biztos, hogy 0,000[sok nulla]001 körül..

2017. febr. 25. 16:25
 12/20 anonim ***** válasza:
2017. febr. 25. 17:14
 13/20 anonim válasza:
0%

Na most en mondok egy peldat! En 4 orvosnal jartam, es mindegyik mast mondott hogy mi a bajom mas gyogyszert irt fel mashogy vizsgalt (gyomortukrozes stb) es kepzeljetek egyik sem talalt. En a neten (igen a neten!!!) mar neztem hogy mi bajom lehet es volt is egy tippem, kerdeztem is az orvost, hogy na nem lehet hogy az? Mire szeles vigyorral jaj hat mit ert on ehez? Az interneten olvasta igaz?

Aztan az otodik doki mondta azt, hogy ez bizony az amit en mar elore "diagnosztizaltam" magamnak irt fel o is gyogyszereket meg egy ket eletmodtanaccsal megdobott 2 honap mulva mar kutya bajom volt azelott meg 1 evig szenvedtem.

De jo latni hogy mar a masod eves orvostanhallgatok is legalabb annyira nagykepuek es flegmak mint az altalam emlitett orvosok latom az istenkomplexus mar megvan gratulalok, be fogtok illeszkedni az orvosi tarsadalomba ugy latom :)

2017. febr. 26. 21:05
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
hát nem attól,hogy a tüneteket bemagolod, aztán következtetsz a betegség nevére, amit szintén bemagoltál, utána kapcsolnia kell a gyógymódnak is, esetleg többféle változatnak?amúgy én nem tudom, én nem jártam oda
2017. febr. 26. 21:08
 15/20 A kérdező kommentje:
13! Milyen istenkomplexus... A másodéves mi rosszat mondott? Mi volt benne nagyképű és flegma? Annyit mondott, hogy jót nevetett a kérdésen.
2017. febr. 26. 21:18
 16/20 anonim válasza:
0%
En is jot nevettem amikor 1 ev es 4 orvos utan meg mindig kva xarul voltam :)))
2017. febr. 26. 22:32
 17/20 A kérdező kommentje:
Az azt a 4 orvost minősíti, nem a többi orvost, főleg nem másodéves medikusokat. Amúgy akkor szerinted mi egy orvos dolga? Miért orvos? Ha te úgyis jobban tudod? Ezért írtam ki a kérdést. Ha meg is tudnád magad műteni, mit tanulhatnak a híres orvosi egyetemen, ha azt minden laikus is tudja?
2017. febr. 28. 08:22
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
#13 "A másodéves vagyok". Nincs istenkomplexusom, csak rohadt irritáló, mikor elkezd neked egy olyan páciens magyarázni (és követelni vizsgálatokat, kezeléseket!) aki egy percet nem tanult még hasonlót se. Az internet a jelentkező tünetekre kidobja a legegyszerűbb, leggyakoribb (vagy éppen a legkomolyabbakat lásd malignus daganatokat, szindrómákat) betegségeket, amiknek akár a házi, akár a követelőzött kezelése elfedheti a tünetek nagy részét és rejtve maradhat a bizonyos valódi betegség. Ha meg csak körülbelül stimmel, akkor a maradék tünetet elkezdi beképzelni magának, mert minden ember hipochonder ennyire! Nem beszélve, hogy az alkalmazott házi kezelés végzetes lehet, ha nem veszik észre a valódit. És kit fognak elővenni? Naná hogy az orvost! Ezért rohadt irritáló mikor egy ilyen beteggel találkozol! (Ha leírnád így anonim módon, hogy mi volt az a betegség s tüneteid, akkor abból kiderülne, hogy az a 4 orvos volt olyan amilyen, vagy egy annyira komplex betegségről van szó, aminek tünetei kismillió másikhoz hasonlít). Rohadt nagy a felelősség, a betegségek és páciensek száma meg végtelen!
2017. febr. 28. 13:23
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem istenkomplexus, hogy valamit átlátsz és megértesz, ráadásul baromira meg is tanultad, úgyhogy mered feltételezni, hogy jobban értesz hozzá, mint az az ember, aki a "mi szükségem lesz erre a valóéletben?" mantrát nyomta a hátad mögött biológia órán. Az, hogy az orvosok értenek a legjobban a munkájukhoz, nem zárja ki, hogy ne hibázzanak, elvégre nem az van, hogy egyféle tünethez egyféle diagnózis passzol, csomó vizsgálatot el kell végezni ahhoz, hogy egy komoly diagnózist felállítsanak, és bizony, van, hogy valami nem gyakori meg nem tipikus eset, és az orvos nem gondol rá, ezért érdemes mindig legalább két orvos véleményét kikérni, ha tehetjük. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy az orvosok szakbarbárok;

1. a fentebb említett tanácsadó oldalakat általában orvosszakértők írják vagy az ő segítségükkel készül el, hogy közérhető nyelven magyarázza el a pácienseknek, hogy mi a betegségük és hogy mikor kell okvetlenül orvoshoz fordulniuk, orvosok nélkül nem lennének öndiagnosztizálós oldalak sem

2. Pont azért nem nyerő módszer az öndiagnózis, mert nem a középkorban vagyunk, a betegségnek nyomai vannak, hát ember legyen a talpán, aki a vérét kielemzi saját magának, márpedig elmondásra gyógyszereket szedni nem túl okos dolog, pont azért, mert át kell látni, ja, meg a beteg tüneteivel együtt kell gondolkodni ahhoz, hogy ne nyírjunk ki valakit.

3. Az orvostudomány csak úgy tud fejlődni, ha vannak, akik művelik.

2017. febr. 28. 17:15
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Aki úgy véli, hogy laikusként remekül tud diagnosztizálni az töltsön le pár differenciáldiagnosztikával foglalkozó könyvet, amik még támpontot is adnak és úgy kíváncsiságból tesztelje le, hogy

1. Mennyit ért abból, amit lát

2. Mennyit talál el a diagnózisok közül

3.Az indoklás hány százalékban fedi le a könyvben írtakat

4.A vizsgálatok, amiket javasolna hány százalékban fedik a könyv által javasoltakat

2017. márc. 10. 23:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!