Mitől nehéz az orvosi egyetem? Az egyáltalán?
Beírod hogy fejfájás, mit fog kihozni az internet? Naná hogy: AGYDAGANAT. El kezd követelni a beteg egy MRI-t, miközben azt sem tudja mi az, de az internet azt hozta ki.
Számoljunk utána, hogy mennyi a helyesen felállított diagnózisa egy orvosnak és a beteg által pontosan diagnosztizált betegség aránya?
Nem tudok pontos számadatokat, de az biztos, hogy 0,000[sok nulla]001 körül..
Na most en mondok egy peldat! En 4 orvosnal jartam, es mindegyik mast mondott hogy mi a bajom mas gyogyszert irt fel mashogy vizsgalt (gyomortukrozes stb) es kepzeljetek egyik sem talalt. En a neten (igen a neten!!!) mar neztem hogy mi bajom lehet es volt is egy tippem, kerdeztem is az orvost, hogy na nem lehet hogy az? Mire szeles vigyorral jaj hat mit ert on ehez? Az interneten olvasta igaz?
Aztan az otodik doki mondta azt, hogy ez bizony az amit en mar elore "diagnosztizaltam" magamnak irt fel o is gyogyszereket meg egy ket eletmodtanaccsal megdobott 2 honap mulva mar kutya bajom volt azelott meg 1 evig szenvedtem.
De jo latni hogy mar a masod eves orvostanhallgatok is legalabb annyira nagykepuek es flegmak mint az altalam emlitett orvosok latom az istenkomplexus mar megvan gratulalok, be fogtok illeszkedni az orvosi tarsadalomba ugy latom :)
Szerintem nem istenkomplexus, hogy valamit átlátsz és megértesz, ráadásul baromira meg is tanultad, úgyhogy mered feltételezni, hogy jobban értesz hozzá, mint az az ember, aki a "mi szükségem lesz erre a valóéletben?" mantrát nyomta a hátad mögött biológia órán. Az, hogy az orvosok értenek a legjobban a munkájukhoz, nem zárja ki, hogy ne hibázzanak, elvégre nem az van, hogy egyféle tünethez egyféle diagnózis passzol, csomó vizsgálatot el kell végezni ahhoz, hogy egy komoly diagnózist felállítsanak, és bizony, van, hogy valami nem gyakori meg nem tipikus eset, és az orvos nem gondol rá, ezért érdemes mindig legalább két orvos véleményét kikérni, ha tehetjük. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy az orvosok szakbarbárok;
1. a fentebb említett tanácsadó oldalakat általában orvosszakértők írják vagy az ő segítségükkel készül el, hogy közérhető nyelven magyarázza el a pácienseknek, hogy mi a betegségük és hogy mikor kell okvetlenül orvoshoz fordulniuk, orvosok nélkül nem lennének öndiagnosztizálós oldalak sem
2. Pont azért nem nyerő módszer az öndiagnózis, mert nem a középkorban vagyunk, a betegségnek nyomai vannak, hát ember legyen a talpán, aki a vérét kielemzi saját magának, márpedig elmondásra gyógyszereket szedni nem túl okos dolog, pont azért, mert át kell látni, ja, meg a beteg tüneteivel együtt kell gondolkodni ahhoz, hogy ne nyírjunk ki valakit.
3. Az orvostudomány csak úgy tud fejlődni, ha vannak, akik művelik.
Aki úgy véli, hogy laikusként remekül tud diagnosztizálni az töltsön le pár differenciáldiagnosztikával foglalkozó könyvet, amik még támpontot is adnak és úgy kíváncsiságból tesztelje le, hogy
1. Mennyit ért abból, amit lát
2. Mennyit talál el a diagnózisok közül
3.Az indoklás hány százalékban fedi le a könyvben írtakat
4.A vizsgálatok, amiket javasolna hány százalékban fedik a könyv által javasoltakat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!