Japán/koreai minor az ELTE BTK-n?
(1-es)
Csak kérdem: A kínai nem jön be neked annyira?
Én is így lennék vele, a japánnál még a nyelvtan is nehéz nem csak az írás.
" Mivel még soha nem volt dolgom ázsiai nyelvekkel ezért lehet, hogy először inkább a könnyebbel kezdenem. "
Gyakorlatilag te is ázsiai nyelvet beszélsz. A magyarnak semmi köze az indoeurópai nyelvekhez. A nyelvtana türk, mongol, japán nyelvre hasonlít leginkább. Nem véletlenül könnyebb ezeknek a népeknek a magyar és fordírva. Nem egy ember alapján mondom. Egyik az újságban is benne volt. Néhány hónap allatt felsőfokú magyar nyelvvizsgát tett egy japán diák. 0-ról indult. A japánban csak az írás nehéz. A koreaiban viszont vannak magyar fülnek nehezen megkülönböztethető hangok.
(1-es)
A koreai mellett vagyok, szóval azt ajánlom :)
Anglisztika mellett könnyebb tanulni a koreait, mivel először vágsz bele egy távol-keleti nyelv tanulásába, így nem ragadsz le rögtön a szótagok tanulásánál. A koreai betűknél pedig van egy logika, ami alapján könnyű megtanulni. Jobb esetben már egy hét alatt tudsz olvasni, esetleg írni is :)
(1-es)
Szívesen :)
Sok sikert kívánok a nyelvtanuláshoz, akármelyik nyelvet választod! :)
Én japán majoros vagyok, és baromi nehéznek találom :D
A hiragana folyékony írása és olvasása 1-2 hónapba telt (olvasni már egy hét után is tudtam, hellyel-közzel), az volt a legkönnyebb része :D A katakanákat elsőre senki nem tudja megjegyezni, a folyamatosan használata révén rögzül az emberben. A kanjik miatt baromira időigényes a tanulása, mi hetente 100-150 kanjikból írunk zh-t, de kellő szorgalommal teljesíthető.
Amit én hozzátennék, hogy attól mert a japán nyelvtana (pl ragozása) hasonlít a magyaréhoz, nem lesz könnyebb. Hiába tanultam már oly sokat a magyar nyelvtan szabályait, egyszerűen nekem bonyolult. Ha nem lenne az anyanyelvem, biztos nem tudnék hibátlanul beszélni. Az angolnál megszoktam, hogy csak ide-oda rakosgatjuk a szavak szótári formáját, viszont a japán nem ilyen, minden szó végéhez oda pakolunk valamilyen szerkezetet, amit még tovább bonyolítunk. A szerény és tiszteleti formákról nem is beszélve (sok szónak több alakja van, attól függetlenül hogy épp kivel bezsélünk).
Persze ha neked mindig is mentek a nyelvtanos dolgok, és a magyar logikáját is átlátod, akkor lehet hogy a japán könnyebben fog menni. Arról nem beszélve, ha mondjuk szereted az animéket és sokat nézel (ezzel nyilván segíted a nyelvtudásod fejlődését).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!