Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Japán/koreai minor az ELTE BTK-n?

Japán/koreai minor az ELTE BTK-n?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet jól megtanulni a kettő nyelv egyikét akkor, ha csupán minorként veszem föl őket? Nagyon nehezek?

2016. dec. 8. 23:18
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Azon is gondolkoztam már, de az angol jobban érdekel. És még mellé szerettem volna valami izgalmas nyelvet.
2016. dec. 11. 15:36
 12/20 anonim ***** válasza:

(1-es)

Csak kérdem: A kínai nem jön be neked annyira?

Én is így lennék vele, a japánnál még a nyelvtan is nehéz nem csak az írás.

2016. dec. 11. 16:05
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

" Mivel még soha nem volt dolgom ázsiai nyelvekkel ezért lehet, hogy először inkább a könnyebbel kezdenem. "

Gyakorlatilag te is ázsiai nyelvet beszélsz. A magyarnak semmi köze az indoeurópai nyelvekhez. A nyelvtana türk, mongol, japán nyelvre hasonlít leginkább. Nem véletlenül könnyebb ezeknek a népeknek a magyar és fordírva. Nem egy ember alapján mondom. Egyik az újságban is benne volt. Néhány hónap allatt felsőfokú magyar nyelvvizsgát tett egy japán diák. 0-ról indult. A japánban csak az írás nehéz. A koreaiban viszont vannak magyar fülnek nehezen megkülönböztethető hangok.

2016. dec. 11. 16:34
 14/20 anonim ***** válasza:
9%
Az angol baromira nem nevezhető könnyebb nyelvnek. Azért hiszed annak, mert a csapból is az folyik. Ám nyelvtana, kiejtése logikátlan a legtöbb esetben. Egy japánt szinte akcentus nélkül tud beszélni az átlag magyar ember, ezzel szemben az angolt kb. Pákó szinten. A fél hangkészlet hiányzik a magyarból. Ennek tetejében, a legtöbb iskolában csesznek normálisan megtanítani a kiejtést.
2016. dec. 11. 16:39
 15/20 A kérdező kommentje:
Kínai is felmerült, de azt mondták az a legnehezebb a három közül szóval azt kizártam. A japántól egyedül azért félek, mert ha még könnyebb is kiejteni, sok írásjelet meg kéne tanulni és úgy, hogy csak minorban vennem föl és inkább az angolra koncentrálnák, félek, hogy nem tudnám olyan jól megtanulni. De végül is nem tudom biztosra a koreai és a japán megtanulása mennyire nehéz, ezért is kérdeztem meg, hátha valaki itt tudja.
2016. dec. 11. 16:42
 16/20 A kérdező kommentje:
Soha nem mondtam, hogy az angolt könnyűnek tartom, a kiejtéssel mindig is problémáim voltak, de szeretem és azt már eldöntöttem hogy anglisztikára szeretnék menni, most csak az a kérdés, hogy japán vagy koreai legyen a minor.
2016. dec. 11. 16:44
 17/20 anonim ***** válasza:

(1-es)

A koreai mellett vagyok, szóval azt ajánlom :)

Anglisztika mellett könnyebb tanulni a koreait, mivel először vágsz bele egy távol-keleti nyelv tanulásába, így nem ragadsz le rögtön a szótagok tanulásánál. A koreai betűknél pedig van egy logika, ami alapján könnyű megtanulni. Jobb esetben már egy hét alatt tudsz olvasni, esetleg írni is :)

[link]

2016. dec. 11. 20:03
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget :), lehet akkor tényleg a koreai lesz. Még picit jobban megpróbálok majd utána járni, mi fán terem a két nyelv, hogy azért később ne bánjam meg.
2016. dec. 12. 00:52
 19/20 anonim ***** válasza:

(1-es)

Szívesen :)

Sok sikert kívánok a nyelvtanuláshoz, akármelyik nyelvet választod! :)

2016. dec. 12. 05:10
 20/20 anonim ***** válasza:

Én japán majoros vagyok, és baromi nehéznek találom :D

A hiragana folyékony írása és olvasása 1-2 hónapba telt (olvasni már egy hét után is tudtam, hellyel-közzel), az volt a legkönnyebb része :D A katakanákat elsőre senki nem tudja megjegyezni, a folyamatosan használata révén rögzül az emberben. A kanjik miatt baromira időigényes a tanulása, mi hetente 100-150 kanjikból írunk zh-t, de kellő szorgalommal teljesíthető.

Amit én hozzátennék, hogy attól mert a japán nyelvtana (pl ragozása) hasonlít a magyaréhoz, nem lesz könnyebb. Hiába tanultam már oly sokat a magyar nyelvtan szabályait, egyszerűen nekem bonyolult. Ha nem lenne az anyanyelvem, biztos nem tudnék hibátlanul beszélni. Az angolnál megszoktam, hogy csak ide-oda rakosgatjuk a szavak szótári formáját, viszont a japán nem ilyen, minden szó végéhez oda pakolunk valamilyen szerkezetet, amit még tovább bonyolítunk. A szerény és tiszteleti formákról nem is beszélve (sok szónak több alakja van, attól függetlenül hogy épp kivel bezsélünk).

Persze ha neked mindig is mentek a nyelvtanos dolgok, és a magyar logikáját is átlátod, akkor lehet hogy a japán könnyebben fog menni. Arról nem beszélve, ha mondjuk szereted az animéket és sokat nézel (ezzel nyilván segíted a nyelvtudásod fejlődését).

2016. dec. 15. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!