Egyetemi matek szintfelmérőre készülök itthon, van pár feladat amit nem tudok?
Találtam egy oldalt,ahol vannak gyakorló feladatok, elkezdtem őket csinálni, elővettem az összes eddigi füzetem de ez a pár feladat nem megy... :(
Az a lényeg,hogy nem lehet számológépet használni. Le tudnád nekem írni,hogy hogyan jutok el az eredményhez?
Előre is nagyon hálás vagyok!! :)
18/L
Wolframalphat ismered?
Oda szépen beirogatod őket, és kiírja a legegyzerűbb alternatív alakokat. Nagy segítség lehet.
Ha valamit négyzetre emelsz, majd négyzetgyököt vonsz belőle az ekvivalens lesz az abszolútértékkel. Tehát gyök(x^2) = |x|
Ebből kiindulva a következőt kapod:
|2-gyök(5)| - |7-gyök(5)|
Az első abszolút értéknél a gyök(5) nagyobb mint a 2, ezért abból gyök(5)-2 lesz.
A második résznél jó a sorrend, viszont az elötte lévő - jel miatt zárójelbe rakod, majd felbontod.
Ha az elöbbiek megvannak a következőt kapod: gyök(5) - 2 - 7 + gyök(5), egyszerűsítve: 2 * gyök(5) - 9
Annyival lehet gyorsítani a folyamatot, hogy ha x nagyobb vagy egyenlő mint 0, akkor gyök(x^2) = x, tehát "7-gyök(5)"-öt nem szükséges abszolút érték közé pakolni.
n ^ log x(y) = y ^ log x(n)
Tehát:
8 ^ log 4(25) = 25 ^ log 4(8), a 8 = 4 ^ (3/2) ezért:
25 ^ log 4(4^(3/2))
25 ^ (3/2), itt pedig vagy emeled elsőnek aztán vonsz gyökököt, vagy fordítva, mivel utóbbi jelenleg könyebb: gyök(25) ^ 3 = 5 ^ 3 = 125
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!