Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Kémia tanári mennyire nehéz?

Kémia tanári mennyire nehéz?

Figyelt kérdés
Tanárnak készülök és főszakom a biológia lesz, mert nagyon szeretem és emelt érettségim is 81% lett. Viszont szakpárnak felkészítő tanárom szerint kémiát válasszam, mert hiányszak... Viszont kémiából nem érettségiztem, szerintetek elfogom tudni végezni? Jó ötlet ha arra megyek? EKF-TTK-n fogom végezni.

2016. jún. 11. 09:45
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a segítséget! Igazából nem tudom, jó lenne valaki olyan is kommentelne, aki EKF-TTK kémia szakos, hogy mit mondd a suliról.
2016. jún. 11. 11:34
 12/17 anonim ***** válasza:

A tanárhiányról annyit, amit a saját bőrömön is tapasztalok, hogy az csak területi hiány.

Területi! Ez nagyon fontos szó.

Ez azt jelenti, hogy a rossznak ítélt településekre nem szeretne menni a tanár (sokszor több 10 km-re is van tőle), ezért ott nagy a hiány. Ez elég látványos is, és ki is jön a statisztikákon, pláne ha különböző médiumok is felkapják.

Minden országban a nagy városok, a gazdagabb régiók felszívják a tehetséges, és a tehetségtelen oktatókat is egyaránt, és ezzel is szegényedik a körülöttük lévő periféria.

Ahogy manapság látszódik, azok a tárgyak, amelyek sok szemléltető eszközt igényelnek, teljesen hátrányba kerülnek, mivel nincs pénz. Amilyen szemléltetőeszközök vannak jelenleg az iskolákban, azok elég régiek, és sok már hiányos, vagy egyszerűen más kor gyermekélnek készült. Persze ezen nem kell annyira csodálkozni, hiszen egy kémia labor felszerelése több tíz milliós tétel, és ugyanígy a biológia, vagy fizika laboré is.

Szóval meggondolandó így elég sok ttk-s tantárgy. Fizika, kémia, biológia, informatika eszközigényes, és így hátrányban van. A földrajz is igényes tárgy, de nem annyira, mint a fent említettek, de én inkább valamilyen egyéb nem ttk tárgyat választanék. Jó lenne ha esetleg érettségis tárgy lenne, és ezzel több óraszámra, és általánosan nagyobb diák (kötelező) figyelemre- érdeklődésre tehetnél szert.

2016. jún. 11. 12:16
 13/17 anonim ***** válasza:
Kérlek ne válaszd a kémiát, ha nem szereted! Ahogy előttem írták, gyenge kémiatanárokból rengeteg van, én is ezért utáltam a kémiát tanulmányaim során. Aztán utólag magamnak megtanultam, és most ezzel foglalkozom. De szerintem az a legfontosabb, hogy ténylegesen szeresd, amit tanítasz, különben rossz neked is meg a diákoknak is. Szerintem fusd át az érettségi követelményrendszerét a kémiának, földrajznak, hogy melyik érdekel jobban, és az alapján dönts. A kémiát szerintem jobban kell érteni, a földrajz inkább tanulás kérdése.
2016. jún. 11. 13:44
 14/17 anonim ***** válasza:

"A tanárhiányról annyit, amit a saját bőrömön is tapasztalok, hogy az csak területi hiány.

Területi! Ez nagyon fontos szó.

Ez azt jelenti, hogy a rossznak ítélt településekre nem szeretne menni a tanár (sokszor több 10 km-re is van tőle), ezért ott nagy a hiány. "

- Akkor elég rossz hír, hogy budapesti iskolaként évek óta nem tudjuk megoldani hosszú távon a kémiatanár kérdését (de pl. a nyugdíjas, fél állásba érkezett tanárral a KLIK szívózott), illetve más, neves iskolában is óraadót kellett szerződtetni. Sokszor teljesen más szakos tanárnak kellett megtartania az órát.

2016. jún. 11. 16:26
 15/17 Tom Benko ***** válasza:

Valami fura iskola lehet, ahol évfolyamonként kettő a kémia óraszáma, ugyanis tavaly óta első évfolyamban 2, utána 1. Másrészt most indul, hogy a TT-s órákat elég keményen megvágják, szakközépben, szakiskolában nem fog összejönni a szükséges óra. Érettségi előkészítőt ritkán tartanak elit gimnáziumokon kívül kémiából, bioszból, jó, ha van jelentkező, ez is ugrott. Ha kérdező még csak nem is felkészült, ha nem is szereti, inkább felejtős.

Amúgy EKF-en nincs olyan gyenge képzés, igaz, mivel eredetileg általános iskolai tanárokat képeztek, még nincs olyan bejáratott neve, mint a nagy egyetemeknek.

2016. jún. 12. 16:17
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem olvastam el az összes hozzászólást, de ahogy látom elsiklottak azon tény felett, hogy nincs kis-nagy szak a tanárképzésben 2013 óta, ergo mindkét tantárgyad óráit ugyanolyan óraszámban hallgatod. Én negyedéves hallgató leszek idén szeptemberben, "sajnos" bölcsész (ezért természettudományos dolgokban nem tudok segíteni), de rendszerszinten ismerem a dolgokat, tehát ha van kérdésed, írj nyugodtan.
2016. júl. 2. 23:33
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Szia :) Szerintem oldj meg egy emelt kémiát mert ha 4-es lett a matekod, akkor mindenképp jó lenne tudni mennyire mennének a számolások emelten. Csak azért mert hiányszak nem érdemes választani ha nem érted szereted tudnád tanítani. És nálunk pl. földrajz tanárból is ugyanakkora hiány van mint kémiából, a biosz tanároknak pedig mind a földrajz a másik szakjuk. Jól írta az előttem szóló, tényleg egyenrangúak a szakok, én az eltésnek néztem utána mert oda is jelentkeztem (de fel fognak venni első helyre szóval nem oda megyek) és első évben ott van vagy 12 óra kémia és 4 biosz egy héten ráadásul ugyanazt tanulod szinte mint egy kémia vagy biosz alapszakos, szóval a kémiát csak akkor válaszd ha tényleg úgy érzed hogy megy és szívesen tanítanád. :)
2016. júl. 3. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!