Mennyire ajánljátok a doktori iskola elkezdését? Doktori fokozattal többet lehet keresni, mint a mester diplomával? (műszaki, környezetvédelmi terület)
Ebben az esetben, hogy a munkád és a kutatási területed egybevág, egyáltalán nem hátrány a levelező, sőt, inkább előny. Piaci szektorban viszont nehéz a fokozatot fizetésemelkedésben számszerűsíteni.
Csináld meg, csak hasznodra válhat! Hogy mennyire, az majd kiderül.
Egy veszélye van a levelezőnek, hogy az ember hajlamos elhanyagolni a kutatását a napi munka mellett - ezt próbáld meg elkerülni:)
Én versenyszférában csináltam a PhD-t, és kizárólag előnyét látom a PhD fokozat meglétének.
Eleve máshogy hangzik az ember neve úgy, hogy Dr. X.Y, okl. mérnök, mint csak simán X.Y. okl. mérnök.
Egyet értek. Köszönöm a választ. :)
És hogy érzed, keresetben is előnyt jelent?
Persze hogy előnyt jelent a keresetben a PhD !
Már csak azért is, mert a PhD-vel rendelkező alkalmazott után nem kell fizetni ~120 ezer Ft járulékot !
Tehát már eleve annyival többet tudnak adni.
A PhD mindenhol a világon elismert tudományos fokozat, tudják, hogy mit jelent, rangja van.
A habilitációt már csak néhány ország ismeri, de mivel egyetem adja némi jelentősége még van külföldön is.
Az MTA címek viszont (MTA doktor, levelező és rendes tag) külföldön értelmezhetetlenek, csak Magyarországon belül van súlyuk.
Ha valaki az USA-ba, Angliába, Ausztáliába stb megy dolgozni, akkor jóval nagyobb rangja van annak ha 2 PhD-vel rendelkezik (különböző, de rokon tudományterületeken), mint ha habilitációja vagy magyar akadémiai címei lennének.
Magyarországon viszont fordítva van a többszörös diplomák (két PhD, több MSc) értéktelenebbek, mint a magasabb címek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!