Mennyire ajánljátok a doktori iskola elkezdését? Doktori fokozattal többet lehet keresni, mint a mester diplomával? (műszaki, környezetvédelmi terület)
Mindenképpen ajánlom a PhD képzést. A PhD-vel fejeződik be az egyetem.
Egyre inkább csak magasan képzett, önálló szakértőket keresnek a munkaadók, és ezt PhD-vel lehet elérni. Egyébként maga a doktori iskola is munkahely már, hiszen 140 ezer forintos adómentes fizetést kapsz az első két évben, majd 180 ezret a második két évben, ha állami ösztöndíjas vagy. Ha viszont költségtérítéses vagy akkor dolgozhatsz mellette (bár úgy sokkal nehezebb).
A doktori iskola a legjobb ugródeszka bármilyen más állás felé is, mert lesz 4 éved ami alatt kiépíted a szakmai kapcsolatrendszeredet, nemzetközi konferenciákra jársz, publikációid jelennek meg, projektek keretében működsz együtt másokkal, tanítasz az egyetemen szóval rengeteg referenciád is lesz, nem pályakezdőként fogsz kezdeni, hanem ismert szakértőként.
A PhD a legmagasabb iskolai végzettség, szakképzettség és az egyetlen hivatalos tudományos fokozat ma Magyarországon.
Önálló tudományos kutatómunkára és egyetemi oktatómunkára képesít, de ez minden önálló szakértői munkának is az alapja. Ha PhD-d van akkor elismernek a szakmában, elhiszik, hogy érted a dolgod.
Elméletileg teljesen igaza van az előttem szólónak.
DE! Azzal azért nem árt tisztában lenni, hogyha közvetlenül a PhD után nem tud az illető elhelyezkedni (pl. nem tud / nem akar a kutatóhelyén maradni), akkor nagyon sok helyen szinte "kizáró ok", a PhD, mert
- a versenyszférában az alkalmazottaknak nem kell PhD, a munkaadók azt látják, hogy nem 21-22 éves vagy, hanem 28-30, akinek az elvárásai mind anyagi, mind emberi tekintetben, mint egy egy MSc-s, pláne egy BSc-s pályakezdő felett vannak DE! ebben a korban sincs "munkatapasztalatod" (a kutatóhelyi munkatapasztalatot a versenyszférában eléggé alulértékelik, nem tekintik relavánsnak)
- rád sütik, hogy túlképzett vagy
- félnek tőled, ha magasabb a végzettséged, mint a leendő főnöködé:S
Persze, van, ahol megbecsülik, de ez a ritkább.
Viszont ha elhivatott vagy, akkor csináld! Tényleg jó dolog a PhD, csak nem árt tisztában lenni azzal, mire számítson az ember...
1-es vagyok: a 7-es választ is én írtam.
Részint saját tapasztalatból, részint, amit a többi doktorandusztársam példájából láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!