Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Megirtam az érettségit, és...

Megirtam az érettségit, és utána buktatnak meg?

Figyelt kérdés

Tegnap megírtam a magyar érettségit, ami nem mellesleg nagyon jól is ment, és ma, a matek érettségin is túl, az osztályfőnököm az osztálytársammal üzente meg, hogy a magyar érettségim ÉRVÉNYTELEN mert megbuktattak magyarból.

Nekem senki nem szólt, hogy 1esre zártak le magyarból, ráadásul az érettségin ott volt a magyar tanárom is, látott is engem és akkor sem szólt hogy maga mit keres itt, nem írhatja meg!

Ráadásul az e-naplóban feketén-fehéren ott áll hogy 2,5 az átlagom magyarból, 3db jegyem van egy kettes egy hármas és egy egyes.

Írtam az osztályfőnökömnek hogy ez mégis mi a faasz, hogy felkelek hajnalban, órákon át elemzem a hülye novellákat, odafigyeléssel meg minden, aláírják meg pecsételik és borítékolják az érettségim MAJD MÁSNAP kitalálják hogy megbuktam???

Ő erre azt mondta hogy már április huszon valahanyadikán megbuktatott a tanár és már megírták a bizonyitványt, csak az ő "tájékoztatási papírján" (ezt ő írta) nem szerepelt a bukásom így nem látta.

Ilyet tehetnek velem? 3 jeggyel, 2.5ős átlaggal és egy megírt érettségivel megbuktatnak? Ráadásul az egész osztályból csak én bukok magyarból, pedig a többiek alapvető helyesírási szabályokkal sincsenek tisztában. Nagyon úgy érzem ez vagy valami baki volt amit nincs kedvük bevallani és javítani, vagy egy ellenem irányuló undorító merénylet.

2016. máj. 3. 16:49
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

#6 vagyok. Először is, fogadd meg a #9 tanácsát, készíts mentést a naplóról.

Másodszor, ha az osztályfőnököd az érettségi megkezdése után azt mondta, hogy nem tudott a bukásodról, akkor vagy HAZUDOTT, vagy az egész iskola teljesen törvénytelenül működik, ugyanis előtte mindenkinek meg kellett írnia a bizonyítványát és a törzslapját az eredményekkel és a záradékkal, hogy érettségi vizsgát tehet, vagy hogy javítóvizsgát tehet. Neki nem egy tájékoztatási papírból kell tudnia! Ha nem írta meg ezeket időben, akkor olyan hatósági ellenőrzést zúdítanék az iskolára, hogy nyekken.

Harmadszor, és itt van a lényeg:

AZ iskola alsó hangon is legalább három jogszabályt megsértett.

1. A nemzeti köznevelési törvényt. [link]

54. § (1) A pedagógus - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel értékeli, félévkor és a tanítási év végén osztályzattal minősíti. [...] A félévi és az év végi osztályzatot az érdemjegyek alapján kell meghatározni.

Na itt van a lényeg. Nem az érdemjegyek alapján volt meghatározva.

Folytatom, ugyanitt:

(6) Abban az esetben, ha az év végi osztályzat a tanuló hátrányára lényegesen eltér a tanítási év közben adott érdemjegyek átlagától, a nevelőtestület felhívja az érdekelt pedagógust, hogy adjon tájékoztatást ennek okáról, és indokolt esetben változtassa meg döntését. Ha a pedagógus nem változtatja meg döntését, és a nevelőtestület ennek indokaival nem ért egyet, az osztályzatot az évközi érdemjegyek alapján a tanuló javára módosítja.

Márpedig itt lényegesen eltér! A "felhívja" pedig kijelentő módban van. nem lehetőség, kötelesség. Tehát kérd el az osztályozókonferencia jegyzőkönyvét, vagy ha ilyen nincs, akkor tértivevényes levélben írásban kérjél választ az igazgatótól arra, hogy megtörtént-e ez a felhívás, és ha igen, mivel indokolta a tanár a bukást. Ha erre nem tudnak kielégítően válaszolni, ők buktak.

2. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

[link]

osztályzatait évközi teljesítménye és érdemjegyei vagy az osztályozó vizsgán, a különbözeti vizsgán, valamint a pótló és javítóvizsgán nyújtott teljesítménye (a továbbiakban a felsorolt vizsgák együtt: tanulmányok alatti vizsga) alapján kell megállapítani.

Ez sem történt meg.

Emlékeim szerint valahol az is le van írva, hogy ha bukásra állsz, időben értesíteni kell, de ezt most nem találom.

3. Van még ez: [link]

Ez az érettségi vizsgaszabályzat. MOst ebből nem keresek paragrafusokat, de ha buktál, akkor eleve nem lehettél volna benne a vizsgázók névsorában. Az igazgatónak határozattal törölnie kellett volna a vizsgádat, és a határozatot meg kellett volna kapnod (bizonyítottan), és benne kellett volna legyen a fellebbezés lehetősége. Eleve nem lett volna szabad beengedniük téged sem a vizsgaterembe, sem abba az épületrészbe. Ezért az igazgató fegyelmi felelősséggel is tartozik.

Szóval ilyen állat nincs, azt mondják, hogy állítólag volt bizonyítvány (a csuda tudja, mikor, minek alapján írták), de nem is próbálják bizonyítani, hogy téged erről értesíteni próbáltak.

Ez az ügy ezer sebből vérzik!

Amit tehetsz:

- panasz a fenntartónál

- panasz a megyei/fővárosi kormányhivatalnál

- esetleg az oktatási jogok biztosánál, bár azt hiszem, ezt nem lehet az előzőekkel egyszerre

- ha van pénzed, ügyvéd.

Továbbá mivel az érettségin ott leszel a többi tárgy miatt, az elnöknek is vezesd elő a problémádat a megnyitás után, de ne várj addig, hanem már most kérd számon az igazgatótól a határozatot és az osztályozókonferencia döntését, és haladéktalanul kérjél segítséget a kormányhivataltól és a fenntartótól, még holnap!

2016. máj. 3. 21:23
 12/31 anonim ***** válasza:
82%
Annyit még hozzátennék, hogy ez a három érdemjegy gyanúsan kevés egy tanévre. Ugye tudod, hogy nem a második félévi jegyeket kell nézni, hanem az egész évi összeset? De még azzal együtt sem áll meg ez az eljárás. Akkor is hol a határozat, amit kézebsítettek neked? Miért voltál benne a vizsgacsoport névsorában?
2016. máj. 3. 21:26
 13/31 anonim ***** válasza:
100%

Holnap kérd el a bizonyítványodat, és ne hagyd magad lerázni, hogy kivették az iskolakaput, és nem lehet bemenni. Ha nem buktál meg, jó. Ha megbuktál, akkor jönnek a jogi lépések a fentiek alapján.

Első félévi jegyeid? Félévi lezárt jegyed? A jegyeket súlyozva számolják, tehát ha az egyesed tz, és az első félévben se érted el a kettest, akkor éppenséggel jogosan buktathatott meg, de akkor nem kellett volna érettségire engedniük.

2016. máj. 3. 22:27
 14/31 anonim ***** válasza:
13%
lol
2016. máj. 4. 11:04
 15/31 anonim ***** válasza:
39%
hát ez érdekes. Nem lehet, hogy összekevert valakivel?
2016. máj. 4. 16:44
 16/31 A kérdező kommentje:
Na ma (!!!) megkaptam a "bizonyitvanyomat" egy lapra nyomtatott irkafirkat es hozza tette az osztalyfonok h ez meg csak eg ideiglenes bizonyitvany nem a vegleges. Es azt is hozzatette h az informatika jegyem sem kerult ra erre a lapra :DDD szval mar a torit is megirtam, bizonyitvanyom meg mindig nincs!
2016. máj. 4. 17:52
 17/31 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy az egyben a "Magyarázom a bizonyítványom" Karinthytól. Ilyen a világon nincs! AZONNAL fordulj a kormányhivatalhoz, szerintem nem ússza meg az iskola hatósági vizsgálat nélkül.
2016. máj. 4. 17:58
 18/31 anonim ***** válasza:
100%

Miféle iskola ez? Valami alapítványi? Hol van?

Ezt semmiképp ne hagyd annyiban, de ez annyira bizarr, hogy kezdek a kérdés valódiságában is kételkedni.

2016. máj. 4. 19:17
 19/31 anonim ***** válasza:
100%
Fényképezd már le azt az irkafirkát, és tedd fel ide vagy privátba.
2016. máj. 4. 19:20
 20/31 A kérdező kommentje:

Gyakorlatilag amit bizonyitvanynak adott, az az e-naplo kinyomtatva. Majd lefenykepezem kesobb, most telefonrol vagyok.

Ez egy 8keruleti szakkozep esti tagozata egyebkent.

Ma telefonon beszel edesanyam az igazgato urral, probalt lyukat beszelni a hasaba, de nem hagytuk. Most abban maradtunk hogy penteken beszel a magyar tanarral az esetrol, es remeljuk a legjobbakat, es penteken ertesit. Remelem van annyi esze hogy torli a bukasomat, ha nem, akkor az oktatasi hivatalhoz fordulok. Nem szeretnek mert nem vagyok egy balhezos meg pereskedos ember, es az igazgato meg szimpatikus is, de nem fogok potyara javito vizsgazni es poterettsegizni...

2016. máj. 4. 19:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!