Az iskolában miért nem tanítanak ilyeneket?
Ott van a hivatalos ügyek intézése, bankba mit hogyan kell, posta, leveket írni, adóbevallást csinálni, önéletrajzot írni stb.
Ilyeneket nem hiszem, hogy tanítanak talán a levélírást, persze a pitagorasz tételt és Petőfi szerelmi költészetét mindenkinek tudnia kell.
Hol tanulja meg az ember az ilyeneket, ha nem a suliban.
Aztán huszonévesen tátott szájjal fog állni az ilyen dolgok előtt.
Önéletrajz írás is van a középiskolákban a levélírás mellett. A banki és a postai ügyintézés, azért nem egy nagy szám: sorszámot húzol, odamész, elmondod mit akarsz. Adóbevallást ma már NAV vagy a munkáltató is megcsinálja, ha te nem tudod.
Igazából hasznos lehetne ezeket is oktatni, de pont nem a Pitagorasz tétel és Petőfi rovására. Hetente van osztályfőnöki óra, ott simán meg lehetne beszélni az ilyeneket.
És hogy egyébként hol tanulhatja a meg az ember? A szüleitől.
Önéletrajzot nekünk tanítottak írni, de egyrészt erre vannak a szüleid, másrészt erre van a szád.
Nem tudod mit kell a csinálni?
Ott az információs pult, megkérdezed. Kb minden postán, bankban, kormányhivatalban van ilyen, ha esetleg még sincs akkor megkérdezed a biztonsági őrtől vagy valakitől.
Szégyenled, hogy nem tudod?
Erre van a gyakorikérdések.hu, senki nem fogja megtudni, hogy ki vagy.
Az önéletrajz, levélírás a tananyag része, a többi egyrészt nem olyan nehéz, hogy iskolában kellene tanítani, emberek milliói tudnak levelet feladni anélkül, hogy iskolában tanították volna. Másrészt amikor éppen a diákok túlterheltsége a téma, vicces kérdés ez, illetve mire egy diák eljut oda, hogy használja ezeket, már el is felejtette.
Harmadrészt a Pitagorasz-tételt pont nem jó ellenpéldának találom. Talán csak egyetemen kellene ezt tanítani?
Mert az ember úgyis rákényszerül, hogy megtanulja ezeket "magától" (rosszabb esetben a maga kárán), mert HASZNÁLJA a mindennapokban:S
A Pitagorasz-tételt elég kevesen használják, Petőfit meg legfeljebb olvasnak, de nem elemeznek:))
(A minap egy ismerősöm kért segítséget másodfokú függvények ábrázolásához - egészen egyszerű függvények voltak, mégis beletelt pár percbe, amíg fel tudtam idézni a függvényábrázolás legalapvetőbb szabályait. Először kicsit szégyelltem is magam, aztán rájöttem, hogy természetes, hogy elfelejtettem, hiszen a felvételi óta eltelt 15 éveben SOHA, egyetlenegyszer sem volt szükségem ilyesmire - sem:((( Pedig mennyi időt elvett anno, hogy megtanultam / begyakoroltam.)
Szerintem elég életképtelen az az ember, aki ilyenek miatt tátott szájjal áll, annak ellenére, hogy nem tanítják ezeket az iskolában.
Első adóbevallásommal becammogtam a nav-ba(megnéztem a címet, mindenhol van illetékes NAV) és az ügyintéző kb. 5 perc alatt megírta teljesen ingyen.
Pénzügyi alapismeretek tantárgy talán nem ártana, felelős hitelfelvétel, kamatos kamat, bankok működése, közgazdaságtan alapjai, alap számviteli dolgok erről-arról legyen fogalma a gyereknek, de szerintem ha bevezetnék ugyanúgy utálná ezt is mindenkit mint a pitagorasz tételt, szóval teljesen mindegy.
Gimnáziumnak az a lényege, hogy mindenből alapokat adjon, reálos és humános területekből is, aztán mindenki eldönti mi érdekli, miből megy faktra, bölcsész akar lenni vagy valamilyen mérnök.
Neked lehet felesleges az 1 év biológia, mert soha semmire se fogod tudni használni vagy a másodfokú egyenletek, mert "nem ezzel fogsz kenyeret venni a boltba", de egy orvosnak az az egy év biosz semmi, vagy az informatikusnak akinek deriválnia kell majd tudni, annak alap dolog a másodfokú egyenlet. Meg sosem árt, ha mindenből van egy kis alapismereted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!