Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerinted van helye az óvodákb...

Attila_the_hun kérdése:

Szerinted van helye az óvodákban, iskolákban a vallásnak?

Figyelt kérdés
Véleményem szerint a vallás magánügy, nem közügy. Közintézményben nincs helye.

2016. febr. 22. 10:46
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
68%-os: te most tényleg ilyen sötét vagy? A kérdező nem a magadban beszélést taglalja.
2016. febr. 22. 12:22
 12/26 anonim ***** válasza:
0%

#11: nem tudom, mit taglal, mert nem fejtette ki bővebben. A kulcsszavak közt ott van, hogy hittan, de ez nem jelenti, hogy erre szűkítené le a kérdését.

Ha ez alapján Te engem látsz sötétnek, a hiba nem bennem van.

2016. febr. 22. 12:26
 13/26 anonim ***** válasza:
52%
12: hát akkor köszönjük szépen a 'hasznos' hozzászólásodat...:S annyit ért, mint sz.rnak a pofon.
2016. febr. 22. 12:35
 14/26 anonim ***** válasza:
66%

Imádom, amikor az emberek úgy védik a gyereküket a vallásoktól, mint a tűztől. Félreértés ne essék, nem vagyok vallásos, megvan a magam véleménye egynéhány vallásról, de sosem értettem, miért kell így hozzáállni. Ha a gyerek buddhista neveltetésben él, akkor már ördögtől (upsz, bocsi) való, ha lát egy keresztény imát? Ha tapasztalatot szerez egyik-másik hitvilágról? Ahogy a kérdező is leírta, és sokan egyet is értetek,a vallás magánügy, senki másra nem tartozik, mindenkinek a maga dolga, hogy milyen vallás szerint él (vagy nem él). De ha ez valóban így van, és a gyereknek a saját döntése (nem a szülőé, a gyereké), hol találja a lelki megnyugvását, akkor miért akarják a szülők megfosztani a gyereket a vallások megismerésétől? Vagy ez úgy történik a fejekben, hogy "A te dolgod, milyen vallás szerint élsz majd, de a buddhizmuson kívül semmi mást nem ismerhetsz meg!"?

Közintézményben annak van szerintem helye, ami a gyerek világképét megfelelően tágítja. Az, hogy megismerkedik egy vallással tökéletesen beleillik ebbe a képbe. Attól féltek, hogy majd belerángatják a kereszténységbe anélkül, hogy értené mi az? Nos, megfelelő neveltetés mellett (tudjátok, amiben a szülő is részt vesz) ez nem fordulhat elő.

2016. febr. 22. 12:51
 15/26 A kérdező kommentje:

" Tehát ha ebédnél az óvónő elmond magában egy asztali imát, az elítélendő? "

Hogyne lenne elítélendő! Az óvodákba legalább annyi ateista, agnosztikus, humán, avagy a tudomány evolúciós nézeteit követendő szülő gyerekei járnak, mint vallásos szülök gyerekei. Az óvoda közintézmény. Szerepe pedig részben az, hogy a gyerekeket felkészítsék az iskolára. Nem szerepe, hogy teret adjon a vallási nézetek terjesztésére. Én mint ateista szülő felháborítónak tartom, hogy a saját csemetém akaratunk ellenére a vallással találkozik az óvodában. Nem azért visszük oda! Egy demokratikus országban állampolgári jogom, hogy a gyerekem világszemléletét kizárólag én mint szülő adjam át számára.

2016. febr. 22. 13:13
 16/26 A kérdező kommentje:

"Az is lehet, hogy ezért majd ki lenne közösítve.."

Ezzel kapcsolatban itt van egy megtörtént eset:

Pityeregve ment haza egy istenekben nem hívő család csemetéje. Arra kérte a szüleit, hogy az óvodában hadd járhasson ő is arra az órára (hittanóra) ahol a többiek érdekes meséket hallanak és édességet kapnak. A szülők felháborodva mentek az óvodába, de az óvoda nem tett semmit.

Egy 6-7 éves gyerek személyisége könnyen befolyásolható. Pláne édességgel és mesékkel.

2016. febr. 22. 13:18
 17/26 A kérdező kommentje:

"De ha ez valóban így van, és a gyereknek a saját döntése (nem a szülőé, a gyereké), hol találja a lelki megnyugvását, akkor miért akarják a szülők megfosztani a gyereket a vallások megismerésétől?"

Egy 4-6 éves gyerekre akarod bízni a döntést?! Ezt komolyan gondolod? A még kialakuló személyisége ellenére már vallást tanítanál neki?

Nemhiába van temérdek dolog korhoz kötve. Addig amíg nem felnőtt valaki, számos dologban nem tud helyesen dönteni. A világnézet, a vallás éppen ilyen dolog. A magam részérül, ha egy felnőtt ember a saját világnézetét, a vallását akarja ráerőltetni egy pici gyermekre, az valami olyasmi tett amit én szellemi pedofíliának tartok. Csak itt nem a testét, hanem a személyiségét erőszakolja meg.

Az egyház azért igyekszik már az óvodába is beférkőzni, hogy így szert tegyen egy olyan generációra ami majd később eltartja az egyházat. Ez egy sunyi, etikátlan tett.

2016. febr. 22. 13:26
 18/26 anonim ***** válasza:

#14 vagyok.

Tudtam, hogy ebbe bele fogsz kötni. Nem, nem egy 4-6 éves gyerekre bíznám rá a vallási hovatartozásának eldöntését, egy 4-6 éves gyerek nem rendelkezik azzal az érettséggel, hogy ilyesmit el tudjon dönteni. A mondandóm arra irányult, ha majd ha elég érett lesz egy ilyen döntés meghozására, akkor az csak és kizárólag az ő döntése lesz, ennél korábban meg ugyanolyan szinten elítélem azt, ha a szülő erőlteti rá a vallását, mint hogyha egy óvónő. mert, még egyszer leírom: Az egyén vallása teljes mértékben a saját személyes dolga.

Ettől függetlenül nem baj, ha a gyerek már fiatalon elkezd megismerkedni a világ dolgaival, és a vallások a világ dolgait képezik. Nem akarod, hogy befolyásolják? Ha a gyerek mellett egy figyelmes, következetes szülő áll, az nem lesz befolyásolható, mert az elsődleges iránymutatói a szülei lesznek. Ilyen csak akkor fordulhat elő, ha a kedves szülő a köznevelésre bízza a gyerek lelkének pátyolgatását, ahelyett, hogy ő maga tisztázná számára a felmerülő kérdéseit.

Az pedig, hogy szerinted elítélendő, hogy az óvónő elmond egy imát az asztalnál, egyenesen röhejes, már megbocsáss. Ilyen rettentő ostoba vagy? Óva inted a gyereket attól, hogy egyetlen keresztény imát is lásson, és esetleg felmerüljön benne a kérdés, hogy miért mond valaki ilyeneket? A saját gyerekedtől zárod el a világ megismerését, mert félsz, hogy neagyisten még a végén megismeri mi az a kereszténység, és neagyisten egyszer csak úgy dönt, hogy nem lesz ateista? EZ szerinted a szabadság megadása a vallási hovatartozás eldöntésében, hogy drótkerítéssel körbezárod, és csak olyan információ juthat el hozzá, amiről te úgy döntesz, hogy szabad? Hogy majd a gyereked pontosan olyan legyen, mint te, mert csak az az egyetlen jó végkifejlet? Csak akkor lehetsz büszke szülő, ha a gyereked is egy antiteista barom lesz, akiben olyan minimális tisztelet sincs más vallásának irányába, hogy vérben forgó szemmel átkozni kezd egy óvónőt, amiért az a vallásához hűen el mer mormolni egy imát? Homofób nem vagy véletlenül? Kinézem, belőled, hogy te még azt is hasonló reakcióval fogadnád, ha a gyereked látna egy meleg párt az utcán kézen fogva sétálni...

2016. febr. 22. 20:25
 19/26 anonim ***** válasza:
Most, hogy jobban belegondolok... elolvasván a pedofíliás hasonlatodat rá kellett jönnöm, hogy olyan szűk látókörű, tudatlan ember lehetsz, hogy hiábavaló lenne bármilyen értelmes érvet eléd tárnom. Vedd úgy, hogy nem szóltam.
2016. febr. 22. 20:31
 20/26 A kérdező kommentje:

"Vedd úgy, hogy nem szóltam."

Nos, úgy veszem. Nem kívánok társalogni egy olyan emberrel akinek minden második szava személyeskedés. Még okot sem adtam rá.

A mondataid téged minősítenek. Szeretném és hálás is lennék érte, ha többet nem szólítanál meg. Az intelligens, kulturált emberek társaságát keresem. A mondataid alapján, te nem vagy az.

2016. febr. 22. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!