Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Továbbtanuljak vagy kihagyjak...

Továbbtanuljak vagy kihagyjak egy évet?

Figyelt kérdés

SZTE GTK gazdálkodási és menedzsment szakára jelentkeztem. A központi ponthatár miatt esélyem nincs állami helyre bejutni, maximum 420 pontot tudok összegyűjteni. Második helyként megjelöltem a felsőoktatási szakképzést, viszont nem tudom van-e értelme megcsinálni, ha a végső cél a diploma? Okj-t semmiképp nem szeretnék elvégezni.

Arra is gondoltam, hogy dolgozom 1 évet és összeszedem a pénzt a tandíjra.

Szerintetek mi a legjobb megoldás? Itthonról nem tudnak támogatni, a rossz tapasztalatok miatt (eladósodott a családom) pedig a hitel sem jöhet nálam szóba.

A vàlaszokat köszönöm előre is.

2016. febr. 17. 15:30
 1/6 anonim ***** válasza:
93%

Én nem hagynék ki évet emiatt, mert az egész képzés díját úgysem tudnád megkeresni ennyi idő alatt, ha meg suli mellett is tudsz dolgozni, azt most is elkezdheted. Az a tapasztalatom, hogy akik érettségi után kihagynak egy évet, nagyobb valószínűséggel nem szereznek később sem diplomát ilyen-olyan okok miatt.

A felsőfokú szakképzés annyiból jó lehet, hogy az elvégzése után pluszpontot kapnál az újbóli felvételin az egyetemre, és egy csomó tárgyat el tudnál fogadtatni.

A diákhitel sem ördögtől való, amennyiben tényleg végigcsinálod a sulit, akkor befektetés, ami megtérül. Én külföldre költöztem, és 1 év alatt visszafizettem minden tartozásomat, de magyar fizu mellett sem olyan őrületes összeg a törlesztő.

2016. febr. 17. 15:37
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Szerinted a szakképzés mellett meg lehetne csinálni egy emelt érettsègit valamilyen gazdaságis tárgyból?

Sajnos idèn nem tudtam ilyen tárgyat választani, mivel sima gimnáziumban tanulok.

2016. febr. 17. 15:45
 3/6 anonim ***** válasza:
Biztos meg lehet, kérdés, hogy lesz-e elég tudásod hozzá? Fedi-e a szakképzés tananyaga az érettségi anyagát? Ezeknek nézz utána.
2016. febr. 17. 15:50
 4/6 anonim ***** válasza:
Annyiból jó a felsőoktatási szakképzés, hogy azt ingyen csinálod, viszont azután alapszakon kevesebbet kell járni, mert sok tantárgyat beszámítanak, azaz kevesebb félévet fizetsz, mérlegeld, hogy megéri-e neked.
2016. febr. 17. 15:54
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem az FSZ-nek nincs sok értelme, elvileg lecsökkentheti a tanulmányi idődet x félévvel (1 vagy 2), de cserébe 2 évet kell elvégezni. Nem éri meg, nem ad többet, még csak ki sem egészíti a diplomádat.

A legoptimálisabb megoldás, hogy elkezded fizetősön (remélem bejelölted...) a szakot, ugyanis a DH 2 kamata összesen 2% (nagyon alacsony), a hülyének is megéri. 2% nagyon kevés, ha magasabb lesz az infláció, akkor már baromi jól jártál vele.

Közben keresel diákmunkát, mivel a szak nem nehéz, heti 20 órát könnyen lehet dolgozni, és meg van havonta 60-80ezer, vagy még több. Bár nem tudom szegeden milyenek a lehetőségek, Pesten évközben simán találsz. Továbbá van duális képzés gazdasági szakokon, ami azt jelenti, hogy az egyetem mellett lesz egy stabil cégénél munkahelyed, ami szintén fizet.

Ha ellenkezel a hiteltől, kezdésnek akkor is megéri, 1 vagy két félévet kifizetni belőle, utána meg munkával, gyakornoki munkával, vagy diákmunkával, vagy duális képzéssel fizetni. 1 évet elvesztegetni nem látom sok értelmét...

2016. febr. 17. 16:46
 6/6 A kérdező kommentje:

Utolsó: ezen is gondolkodtam, ezért jelöltem be a fizetős verziót is. Ez ellen viszont az szól, hogy havi 80 órával 40ezernél többet nem valószínű, hogy kapok vidèken diákként, ami ugye nem fedezi a megélhetést.

Ha meg államin tanulok felsőoktatásin, akkor munka nélkül is kapok ennyi pénzt ösztöndíj formájában (szoc.tám., tanulmányi ösztöndíj, jegyzettámogatás, ingyenes busz/villamos bérlet, biztos kollègiumi felvétel...stb) összeadva ezeket pénzben ugyanott vagyok, mintha dolgoznék. Nem azt mondom, hogy lusta vagyok és nem akarok munkát vállalni, mert úgyis fogok, hanem inkább a tanulással szeretnék foglalkozni, ha már felsőoktatásba jelentkezem és nem hulla fáradtan ingázni az egyetem és a melóhely között, meg kettesekkel átmenni.

Szóval ezeket összevetve talán jobban járok a felsőoktatásival az időt leszámítva.

Ha esetleg nyerek addig a lottón, akkor még tudok módosítani a sorrenden :D

2016. febr. 17. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!