Történelem-latin szakos tanárként milyen esélyeim lennének a munkaerő piacon?
A latin miatt nem sok. Kevés helyen tanítanak latint, kb. kihalásos úton lehet bejutni egy-egy megüresedett pozícióra, és ez nagyon megkötné a kezed, mindig azt kellene nézned, hogy hol tudnál a latinnal kezdeni valamit...ha meg olyan suliba jelentkezel törit tanítani, ahol nincs latin, akkor nagyobb eséllyel választanak olyan jelentkezőt, akinek a másik szakja is hasznos az iskolának.
Egyébként sincs könnyű dolga manapság egy pályakezdő tanárnak, én nem nehezíteném meg ilyen szakpárosítással.
Egyáltalán lehet ilyen párosítást választani?
Amúgy nem sok. Nem véletlenül erőltetik a reálos tanárképzést.
Lehet latint is választani, csak nem igazán éri meg. Esetleg harmadik szaknak. Én töri-magyaron vagyok és ez a páros azért keresett. Viszonylag sok kell belőle. Az meg nem számít, hogy hányan kezdik el egy adott szakon az egyetemet, mert pl. nálunk rengetegen lemorzsolódnak.
A humán szakos tanári helyek valóban telítettek, de a tanár képzés ma nem túl népszerű (érthető okok miatt) és a "régi" tanárok többsége hamarosan nyugdíjba megy (átlag életkor egyes szakokon 50 év körül van). Ha pedig humán beállítottságú vagy, akkor nem tudod elvégezni a dupla reál szakpárt, mert nem megy... ez ennyire egyszerű (tökéletesen megértelek egyébként, hogyha így vagy).
Ugyanakkor, hogyha tényleg tanárnak szeretnél menni, akkor egy jó egyetemmel nagyobb esélyeid vannak, mert meg kell vallani, hogy mondjuk egy ELTÉn végzett humános tanárt, előbb felvesz bárki, mint mondjuk egy Selyén végzettet (nem leszólni akarom).
Én azt mondom, hogyha tényleg, igazán szeretnéd, akkor nem az esélyeket fogod latolgatni, mert 12 félév alatt, úgyis sok víz lefolyik még a Dunán :)
"mert meg kell vallani, hogy mondjuk egy ELTÉn végzett humános tanárt, előbb felvesz bárki, mint mondjuk egy Selyén végzettet (nem leszólni akarom)."
- Ha van terület, ahol szinte irreleváns, honnan van a diploma, akkor az a közoktatás. Én már dolgozom egy pár éve, voltam egy pár állásinterjún iskolában, beszéltem igazgatókkal, mit néznek felvételin. Nem is értem, honnan ez a nézet, miszerint az ELTE bármiféle kiváltságot élvezne. Az utóbbi években hozzánk felvett tanárok között nem is emlékszem, lett volna ELTE-s.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!