Mi a különbség a matematika tanár és a matematikus között vagy mondhatnám azt is, hogy a fizika tanár és a fizikus között?
A tanár (tipikusan!) kevesebbet tud a matematikáról/fizikáról, de többet a pedagógiáról, ha ez a kérdés..
Ezért is vannak közép iskolában nagyon jó matek/fizika tanárok (ugyanis tanárként végeztek), egyetemen pedig rosszabbak (mivel alig ismerik a pedagógia alapjait).
A tanár a matematikát átfogóbban, de kevésbé mélyen ismeri. A matematikus elmerül a saját kutatási területében, azt nagyszerűen ismeri, de előfordul, hogy más területeken hiányos a tudása, mivel azokkal nem foglalkozik. A tanárnak minden területet ismernie kell, de nem kell olyan részletességgel belemennie az elméletbe, mint a matematikusnak.
Ezen kívül a tanár tanul pedagógiát, pszichológiát és módszertant, hogy a tudását át is tudja adni a diákoknak. Mondjuk ezt némelyik tanerő egész jól titkolja.
2 okból kifolyólag tettem ki ezt a kérdést:
Egyik, hogy ez alapból érdekelt.
Másik az, hogy most középiskolás vagyok és tavalyi FIZIKA TANÁRUNKAT leváltották egy FIZIKUSRA. Nem tudom, hogy az iskola vezetősége ezt hogy tehette meg, de ez a "tanár" tényleg nem tud tanítani. (Az látszik, hogy ő mennyire nagyon ért a fizikához, csak teleírja a táblát mindenféle számolással, az hogy el is magyarázza meg olyan távol áll tőle, mint Makó Jeruzsálemtől, órákon alig szólal meg, mindig csak annyit mond, hogy: "Szóljanak, ha nem értenek valamit!". Ez viccnek is rossz, a tanárnak az lenne a dolga, hogy elmagyarázza, na de mindegy... Lövése sincs, hogy hogy kell tanítani, azt ez akar nekünk jegyet adni... Kb. az egész osztályomnak ez a véleménye. Más tanárok is így vélekednek róla ott az iskolában: "Előbb meg kéne tanítani a dolgokat, és csak aztán dolgozatot íratni!" Azon gondolkodtam, hogy ezt így lehet, hogy én is meg tudnám csinálni, azt kapnám a fizetést. Ráadásul akiről beszélek egy kb. 20 éves "lány". Amikor először láttuk az iskolában azt hittük, hogy egy új tanuló...)
"... hogy lehet középiskolai tanárnak felvenni valakit akinek nincs megfelelő diplomája??"
Úgy, hogy nincs más. Matematika és fizika szakos tanárokból - főleg vidéken - óriási a hiány, sokszor nem találnak szakost, ezért felvesznek bárkit, akinek kicsit is hasonlít a diplomája.
Ugye nem lehet, de van kibúvó, elkezdi valamilyen formában a pedagógus képesítés megszerzését. De közben már tanít(hat) mert tényleg nincs más.
Ugyan ez van a szakközepes műszaki tanárokkal, oktatókkal.
Hiány van és már mérnöki végzettséggel oktat, közben meg végzi a mérnöktanári szakot.
Én egyetlen rövid, tömör, frappáns választ tudnék adni:
Aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja! :D
#6:
Lehet, hogy úgy van, ahogy mondod, de ezzel akkor is a diákokkal csesznek ki. Mondjuk, ha valaki fizikával akarna tovább tanulni, akkor az kb. a nulláról indul egy ilyen "tanár" mellett. Menjen, kutasson azt, amit csak akar vagy mittudomén, de ne jöjjön az iskola közelébe!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!