Szerintetek mi a magyar közoktatás rákfenéje?
Miért nem működik, úgy ahogy kellene? Miért van 8-12 évnyi iskolábajárás után is annyi sötét ember? Vagy pl nyelvtanulás: 4 év alatt eljutnak általában a közéfokú, sokan a felsőfokú nyelvvizsgáig. Ezzel szemben 12 évnyi matematikaoktatás során eljutnak a szögfüggvényekig.
Egyszer belenéztem egy naplóba, az első félév összes órájára az volt beírva, hogy "év eleji ismétlés", a második félévben pedig az összes órához az volt írva, hogy "év végi összefoglalás".
Az egész oktatás úgy ahogy van, el van rontva. Sok felesleges dolgot tanítanak, de sok szükségeset pedig nem. Én is inkább azt preferálom, hogy kinek amihez jobban van tehetsége, azzal foglalkozzon többet, ill. abba az irányba orientálódjék.
"Vagy pl nyelvtanulás: 4 év alatt eljutnak általában a közéfokú, sokan a felsőfokú nyelvvizsgáig."
Ezzel viszont egyáltalán nem értek egyet. Már alsó tagozat kb. 4. osztálytól tanítanak idegen nyelvet, érettségiig bezárólag. Ez összesen 9 év. 9 év alatt nagyon sokan nem jutnak el a középszintig, sőt rengetegen emiatt nem kapják kézhez a diplomát.
Ez többnyire azzal magyarázható, hogy a közoktatásban történő nyelvoktatás rendkívül pocsék, hanyag, rosszul megtervezett és céltudatos elveket nem ismerő.
Aki ennek ellenére eljut a nyelvvizsgáig, az többnyire úgy lehet, hogy magántanárhoz, vagy külön tanfolyamra járt, borsos árat fizetve érte.
"12 évnyi matematikaoktatás során eljutnak a szögfüggvényekig."
Ez teljesen igaz. Az ok annyi, hogy nincs követelmény, úgyhogy inkább csak ismételgetés van, meg évekig ugyanazt tanítják. A másik, hogy ha tényleg tanítanának igazi matekot (mert ami középiskolába jelenleg van, az csak pofon a szarnak) akkor azt a diákok 80%-a képtelen lenne felfogni.
Itt a gyík-on is érdemes megnézni a kérdéseket,
mikor sokan azzal kínlódnak hogy nem tudnak két előjeles számot összeadni, meg képtelenek felrajzolni egy egyenlőoldalú háromszöget, akkor hogyan is várhatnánk el magasabb tudást?
Aki meg már tudja a szögfüggvényt, meg érti a logaritmust, az már luxusnak számít! Persze lehet hogy alapból rosszul is akarják megtanulni, hiszen a trigonometria nem abból áll, hogy bemagolok 20 képletet meg azonosságot...
- felesleges dolgokat tanítanak, sok a magolás, szabályokat kell bevágni amire senki sem fog emlékezni. Hasznos, élethez szükséges dolgokat nem tanítanak. Nem értek egyet veled, az országban az összes tantárgy közül a nyelvoktatás az egyik legrosszabb. Én 9 évig tanultam legalább, mindig ötös voltam, de egy normális mondatot nem tudtam egyedül összerakni. Aztán elkezdtem filmeket nézni és úgy lett felsőfokúm. A matek viszont olyan dolog, hogy az átlag embernek nem nagyon van rá szüksége az életben, ezt el kéne fogadni. Annyira azért a legtöbb ember nem h*lye, hogy a Tescoban eladják, és a segédeszközök is egyre jobbak. A többi meg maradhat azoknak akik komolyan akarnak vele foglalkozni. És az a vicc, hogy mi még a matekot is úgy tanultuk, hogy szöveges szabályokat kellett bevágni és felmondani... Senki nem tudta miről hadovál, de ha fel tudta mondani, akkor ötös volt...
- őskorból megmaradt tekintély elvűség, határozatlanság, munkájukat utáló, az érzelmi életüket a diákokon kitöltő megkeseredett tanárok. Hogy 'ha azt mondom, hogy zöld az ég, akkor az úgy van, mert én vagyok az idősebb és a tanár, neked meg k*ss a neved'. Én például így kaptam gimnáziumban igazgatóit - miközben előtte kb még hármasom sem volt soha - amiért a barátom megpuszilta az arcom! egy eldugott helyen, míg mások teljes lelki nyugalommal turkáltak a csajuk bugyijában az igazgatói iroda előtt...
- képtelenek elfogadni azt aki nem tagozódik be a tömegbe, ahogy az jellemző a magyarokra. Szóval ha egy gyerek nem úgy reagál, vagy csinál valamit ahogy a többség, akkor azzal már nem tudnak mit kezdeni.
érdekes, ezt nem is gondoltam volna
akkor lehet, hogy anno emiatt tűnt egy kissé laposnak az egyetemi képzés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!