Ha tehetnétek, akkor mit változtatnátok meg a magyar oktatási rendszerben?
Visszahoznám a felvételit a felsőoktatásba.
Visszaadnám a szülőknek a jogot, hogy eldöntsék, mikor menjen a gyerek iskolába, 6, vagy 7 évesen.
Azt is visszaadnám, hogy szülő kérésére ismételhessen évfolyamot, így buktatni kell (megjegyzem, ez legtöbbször az előző mondat következménye, és egyre több ilyen lesz).
igazságosabb jegyrendszer (1-100-ig, % alapján) mert nem mindegy h valaki 4,5-tel 5-ös vagy 3,6-tal..
eltörölném a kötelező érettségit, mindenki tanulna mindent, és elég lenne végzős évben eldönteni, hogy miből akar érettségizni (miből kell a szakjaihoz) és miből nem.
+ a finanszírozással vannak gondok.
Én is visszahozatnám a felvételit a felsőoktatásba. Egy orvosnak meg egy botanikusnak készülőnek ne ugyanazt kelljen tanulnia/ugyanabból kelljen vizsgáznia biológiából például.
Másrészt eltörölném az átlag szerinti osztályozást. Sok tanár egyébként el is tekint tőle.
Példának okáért, ha valakinek 6 ötöse van és egy egyese. (ez 7 jegy, ritkaság az is, hogy egyáltalán ennyi legyen egy tárgyból), akkor is csak 4,42 az átlag, tehát még négyes... És van, aki tényleg így osztályoz.
"Egy orvosnak meg egy botanikusnak készülőnek ne ugyanazt kelljen tanulnia/ugyanabból kelljen vizsgáznia biológiából például. "
A felvételi rendszerben sem volt ám szétbontva. Az orvosira felvételizőnek ugyanúgy volt állattan és növénytan is...
Amit én változtatnék:
1. Jobban kiegyensúlyoznám a humán és reál tárgyak arányát. Nevetséges, hogy heti 5 magyar és töri óra mellett két évig heti egy-két órában van pl. biosz, kémia...
2. A humán tárgyak oktatásánál sokkal jobban rámennék a szövegértésre, szövegalkotásra, saját vélemény megfogalmazására.
3. A kötelező olvasmányokat újragondolnám, mert szerintem nem jó életkorokban adják fel őket.
4. Bevezetnék pár dolgot, pl. alapvető egészségügyi ismeretek, alapvető gazdasági ismeretek.
4-es. jó akkor meg is újítattnám, persze kelljen tanulni mindent, csak legyen célirányosabb :)
Jók a javaslatid egyébként, az elsőhöz fűzném hozzá, hogy, a diákok szerintem meg is őrülnének tőle... Nem a magam nevében beszélek, nekem a kedvenc tárgyam a kémia.
Ja és az sem lenne utolsó, ha megtanítanák a diákokat ÉRTVE olvasni, mert sokan emiatt küszködnek a tanulással, hogy nem tudnak.
Utolsó: Erre akartam kilyukadni a "rámennék a szövegértésre" kifejezéssel.
Nevetséges hogy felnőtt emberek nem tudnak értelmeznie pl. egy betegtájékoztatót, vagy bármi, kicsit is "hivatalosabb" szöveget.
Az meg, hogy mi tetszik a diákoknak, eléggé másodlagos. Ugyanis az emberek legnagyobb részének semmi sem tetszik, ami kötelező. Azt viszont nem tehetjük meg, hogy "mindenki azt tanul, amit akar, ami érdekli", mert akkor idiótákkal lesz tele az ország. Mondjuk most is nagyjából itt tartunk.
Sajna a legfontossabb dolgokra kevés időt forditanak.
Gáz, hogy számológép nélkül nem megy a 4 alapművelet, hogy nem tudnak normálisan olvasni, helyessen írni, emberhez méltóan kommunikálni. Öszintén: mikor használja a szögfügvényt, a logaritmust, és egyéb nyalánkságokat egy átlagember? Ha a szakmájához kell, tanúlja meg akkor.
Ne idegbeteg zombie-einsteineket neveljünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!