Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit csináljak, ha rosszul...

Mit csináljak, ha rosszul írták az osztályomat a füzetcimkére? Nyomtattattam. Az ilyesféle hiba szigorúan tilos (elit suli)

Figyelt kérdés

Azt írták, hogy 12. b. Azaz: tizenkettedik BÉDIK. Az előző években ezért egyest osztogattak a tanárok. Az pedig teljességgel lehetetlen, hogy hibajavítozzak, mert az is tilos.

Mit tennétek a helyemben?

Csináltassak újat?

2015. aug. 15. 07:55
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
62%
Azt sem értem hogy mi közen van bárkinek a gyerek cuccához...
2015. aug. 15. 16:19
 12/26 anonim ***** válasza:
28%

Mi köze van a gyerek cuccához? Mondjuk az, hogy a tanára, a "cucc" pedig taneszköz.

Amúgy meg nem értem a válaszolók felháborodását. A kérdező tudja, hogy nem szabad oda pontot rakni, mert egyest kap érte, tehát nyilván nem rak oda pontot, ha nem akar egyest kapni. Ha nyomtattat valamit, akkor elmondja, hogy ne rakjanak oda pontot. Én is újranyomtattattam a szakdolgozatom borítóját, mert rossz helyre tettek egy pontot, pedig világosan megadtam az űrlapon, hogyan kell kinéznie a címnek. Sajnos még az ilyen helyeken dolgozó emberek közül is rengetegen nincsenek tisztában a magyar helyesírással, talán pont azért, mert annak idején ők is tojtak rá, ha egyest kaptak egy hibáért. Csak épp míg egy iskolás gyerek "megússza" egy egyessel, amit le lehet tojni, meg amiért lehet a szemét tanárt hibáztatni, addig egy nyomdai dolgozó nem biztos, hogy jól jár, ha mindennap 2-3 vagy még több rendelést kell saját költségen újracsinálnia.

2015. aug. 15. 16:34
 13/26 anonim ***** válasza:
60%
A probléma továbbra sem az, hogy tudnia kell helyesen írni, hanem az, hogy ezért egészen egyszerűen NEM ADHAT egyest a tanár. Szaktárgyból legalábbis semmiképpen nem, mert nincsen joga hozzá.
2015. aug. 15. 16:55
 14/26 anonim ***** válasza:
87%
Vegyél egy pár címkét és írd rá kézzel.
2015. aug. 15. 17:19
 15/26 anonim ***** válasza:
80%
Kíváncsi volnék rá, hogy aki leszavazott, az milyen mélységben van tisztában az oktatásban jelenleg érvényes jogszabályokkal. A jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyanis, a tanár nem adhat egyest (szaktárgyból) sem magatartási problémákra, sem pedig felszereléshiányra (mert ez maximum annak minősülhet, ha valamit nagyon rá akarok húzni). Ezért tart itt az oktatás, mert a legtöbb tanár nincs tisztában a jogaival, és hogy az iskolában nem ő írja a törvényt, hanem vannak dolgok amiket neki is be kell tartania. Itt ezt nyilvánvalóan nem teszik meg, holott (vagy pont mert) "elit" iskolának nevezik magukat. Azért kíváncsi lennék, egy független bizottság mit szólna ezekhez.
2015. aug. 15. 17:27
 16/26 anonim ***** válasza:
18%
Helyesírásból adhat egyest. Nálunk is osztogattak ilyesmiért, nem feltétlenül füzetcímke miatt, de mit tudom én, egy vesszőhiba miatt pl. egy dolgozatban, házi feladatban vagy órai munkában. Az én osztályom meg is tanult rendesen írni és központozni, nem úgy, mint a gyakorin legtöbb ember. Ha a tanár nem ad rá semmit, csak aláhúzza, akkor a gyerek legfeljebb legyint egyet, vagy még azt se. Viszont ha tudja a gyerek, hogy ezért egyes jár, akkor tisztességesen megtanulja, és be is rögzül.
2015. aug. 15. 17:53
 17/26 anonim ***** válasza:
86%
Továbbra sem érted. Helyesírásból, dolgozatra, házi feladatra, tollbamondásra adhat egyest. Arra, ha a gyerek füzetcimkéjén el van írva valami, nem. Semmiféle felszereléssel kapcsolatos problémára, hiányosságra nem adhat egyest, mert azt csak és kizárólag a tanterv keretében, a tárgyi tudás számonkérésekor adhat. Ezért jogtalan az is (Nem szerintem, az oktatási jogok biztosa szerint) amikor a füzet, vagy könyv hiányára ad egyest a tanár. Azt maximum akkor teheti meg ugyanis, ha a felszerelés hiánya a dolgozat megírásában, vagy a felelésben akadályozza a tanulót. Jelen esetben egyik sem történik meg, és mivel ez felszereléssel kapcsolatos probléma, nem adhat rá egyest a tanár. Ezt miért olyan lehetetlen felfogni? Senki nem a helyesírás fontosságát vitatta (bár tehetném, és joggal), hanem azt, hogy a tanárnak ehhez egészen egyszerűen nincsen joga, a közoktatási törvény szerint legalábbis nincs.
2015. aug. 15. 17:58
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
Linkeld be a törvény ezen részét, kérlek
2015. aug. 15. 18:55
 19/26 anonim ***** válasza:
86%

"Az el nem készített házi feladatokkal azonban már más a helyzet: a jogszabályok nem tiltják, hogy a tanárok értékeljék az otthon megírt fogalmazásokat és teszteket, az erre vonatkozó szabályokat az iskolai szabályzatokban kell részletezni. Az üresen hagyott munkafüzeti feladatokért tehát joggal jár az egyes, az otthon hagyott testnevelés-felszerelésekért, tankönyvekért és rajzeszközökért azonban nem. Egy kivétel van: ha a felszerelés nélkülözhetetlen dolgozatíráshoz vagy feleltetéshez."

[link]

Az eduline elég megbízható forrás, tekintve hogy gyakorlatilag minden közoktatással kapcsolatos hivatalos ügyet rajtuk keresztül kell, vagy lehet bonyolítani.

[link]

De ha nem elég, itt a hivatalos állásfoglalás.

2015. aug. 15. 19:18
 20/26 anonim ***** válasza:
86%

Idézem is, hogy biztosan megtaláld:

"[...]De a számonkérés esetétől eltekintve a felszerelés hiánya miatt a tanulónak elégtelen nem adható.[...]"

(OK-K-OJOGB-21/2010.)

2015. aug. 15. 19:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!