Szerintetek megéri orvosnak tanulni?
10.vagyok
nagyapám és nagymamám 80-hoz közel vannak, 100ezer alatt van a nyugdijuk egyutt. szerinted mennyire jogos, hogy nekik is a dragabb gyogyszert irja fel az orvos, mert fizetnie kell a hitelet stb???? basszus azert menjen valaki orvosnak, hogy segitsen az embereknek. egyet ertek, hogy kevés a fizu, de ne más kárára növelje... érted? én nem nézek le senkit. idén érettségiztem, biosz kémia emeletet tettem, tudom milyen nehéz már bejutni is, nemhogy elvegezni... tisztelem őket, de akkor sincs rendjén, ha nem a beteg érdekét nézi. mert lehet amiért ő a tamogatottat irja fel, azért a nagyszüleimnek nem jut pénz a számlára vagy kajara... mindenkinek meg van a saját nyomora. diak hitelt meg nem kötelező felvenni
Frissen végzett (még nem dolgozó) orvosként maximálisan egyetértek veled. Az emberek hajlamosak arra, hogy néhány negatív tapasztalat alapján az összes orvosra ráhúzzák a vizes lepedőt.
Igazából valamilyen szinten érthető a dolog, hiszen az orvos-beteg kapcsolat egy elég specifikus helyzet. Az ember általában nem jókedvéből megy dokihoz, hanem azért, mert baja van. Tehát már alapból stresszes, sokkal érzékenyebb mindenféle ingerre, mint alapesetben. Ha ilyen lelkiállapotban kicsit is durvábban szólnak a beteghez, akkor azt az esetet még évek múlva is emlegetni fogja, nem könnyen felejti el.
Ha mondjuk bunkó veled az eladó, a könyvtáros, a buszvezető vagy akárki, akkor 10 percig háborogsz rajta, esetleg elmeséled a haverodnak, hogy mekkora paraszttal találkoztál, másnapra pedig elfelejted. De ha egy kiszolgáltatott helyzetben egy eü. személyzet szól hozzád (akár nem is feltétlenül szándékosan) rosszul, akkor világ életedben azt fogod emlegetni.
Na meg ugye hiába lesz 35 orvos, aki tök normálisan bánt veled, kikezelt az aktuális bajodból, úgy is csak azt fogod elmesélni, amelyik nem volt kedves...
Az viszont tényleg baromira lehangoló, hogy akkor is az orvosokra uszítják az embereket, mikor még ki sem derült, hogy egy adott szituációban az orvos hibázott vagy sem. Emlékszem, régebben volt egy eset, hogy egy nő a 3. gyereke szülése közben meghalt. Még nem volt az égvilágon semmi infó arról, hogy tulajdonképpen mi okozta a halálát, meg lehetett volna-e előzni, hibázott-e az orvos, de a fórumokon már fröcsögtek az emberek. Jöttek az okosabbnál okosabb kommentek, miszerint "lehetetlen, hogy ha már két gyereket simán megszült, akkor a harmadiknál meghal" (?????), illetve a "meg kellene lincselni az orvost"...
Ja, és persze a "úgy sem fognak soha pert nyerni, mert a szemét orvosok összefognak".
Sok fiatal nem is a pénz miatt megy külföldre, hanem a megbecsültség miatt. Itt már tényleg semmi tekintélye nincs egy orvosnak. Hiába próbálod a lelked is kitenni, a maximumot hozni, kedvesen állni a beteghez...
Ha normális vagy, akkor az a bajuk, hogy "biztos csak a hálapénzt várod, azért vagy kedves".
(Ez nem vicc. Volt itt egy olyan kérdés, hogy "Hogyan tudnám megállapítani, hogy az orvos azért kedves velem, mert jó ember, vagy azért, mert csak a hálapénzt várja? És a kérdező leírta, hogy milyen hihetetlenül kedves, normális, rendes dokija van, de ő nem biztos benne, hogy nem csak azért csinálja, hogy majd pénzt kapjon a végén. És ő bizony nem akar olyan orvosnak a betege lenni, aki csak azért kedves. Hát azt hittem, leborulok a székről, mikor olvastam....)
Ui.:
1. Azt meg lehet nézni, hogy egy orvos hol végzett és mikor. Na nem mintha bármit is számítana, hiszen nem attól függ, hogy milyen orvos, hogy melyik egyetemen szerezte a diplomáját...
2. Alternatív gyógymódokat nem igazán tanítanak az egyetemen. Ennek pedig nem az az oka, amit az emberek általában hisznek, hogy "mert az orvosok a gyógyszeripar katonái", hanem mert az alternatív orvoslásra nincs elegendő bizonyíték. Nincsen megfelelő számú kontrollált kísérlet arról, hogy ez vagy az a módszer működik.
A nyugati orvoslás alapja az evidence based medicine, érdemes utánaolvasni, hogy ez mit is jelent.
Egyébként is, azok a dolgok, amelyek az évek során hatékonynak bizonyultak (pl. különböző növények), azok már bekerültek a nyugati orvoslás fegyvertárába. Növényi eredetű gyógyszer pl. az aspirin, a kinin, a digitalis és még ezer más szer...
Egyébként nálunk pl. volt egy fitoterápia kurzus, amit egy gyógynövényekkel foglalkozó GYÓGYSZERÉSZ tartott. Na, az hiteles volt. Minden szavát vizsgálatokkal támasztotta alá, nem blikkből és nőklapjából szedett baromságokkal.
Elmondta, hogy bizony a fitoterápiának van létgjogosultsága, csak bizony megvan a helye a kezelésben. Pl. egy alvászavarban lehet próbálkozni orbáncfűvel, macskagyökérrel, de mondjuk vakbélgyulladásra nem kamillateát kell inni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!