Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mért kell még egyszer ugyanazt...

Mért kell még egyszer ugyanazt megtanítani?

Figyelt kérdés
8. osztály végére nagyjából elértünk történelemből napjainkig. De rákukkantottam egy 9.es törikönyvre, és ott újrakezdik a töri tanítását az őskortól... Miért kell még egyszer megtanítaniuk amit már felső tagozatban megtanultunk???

2015. márc. 25. 15:58
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"Középiskolában ugyanúgy tojnak rá...

Az érettségi meg nem egy szint, hanem egy kalap szar."

Ja, közmunkásként az utcát kapargatni anélkül is lehet persze...

2015. márc. 26. 09:30
 12/19 anonim ***** válasza:
51%

Tisztelt utolsó, hidd el, hogy közmunkát végezni lehet érettségivel is.

Szóval nem értem, milyen szintről is beszélsz. Az érettségi az egy nagy semmi, kb. a wc-ben használhatod a papírját... Ja bocs, oda se jó, túl kemény.

Az érettségi felejtős, azzal tényleg csak a mekiben tudsz elhelyezkedni... De ezt nem akarom most részletezni, minden normális ember tudja. Engem már nem érint a dolog szerencsére, 10 éve végeztem egyetemen, szerencsére elég jó állásom is van.

Mindenesetre, aki azt mondja, hogy az érettségi egy szint, nagyot téved.

Ezt persze nem kell elhinni, majd a valós életben úgyis kiderül...

2015. márc. 26. 15:42
 13/19 anonim ***** válasza:

"Tisztelt utolsó, hidd el, hogy közmunkát végezni lehet érettségivel is."

- De anélkül jórészt csak az marad, kivéve ha van egy jó szakmád.

"Az érettségi felejtős, azzal tényleg csak a mekiben tudsz elhelyezkedni... De ezt nem akarom most részletezni, minden normális ember tudja. Engem már nem érint a dolog szerencsére, 10 éve végeztem egyetemen,"

- És hogyan végeztél volna az egyetemen, ha nem érettségiztél volna le előtte? Mintha ezt pedzegették volna előtted, csak nem tűnt fel... szerintem senki sem arról beszélt, hogy érettségivel kellene elhelyezkedni.

"Mindenesetre, aki azt mondja, hogy az érettségi egy szint, nagyot téved. "

- Aki meg azt mondja, hogy az érettségi egy nulla, az végképp el van tévedve. Csak egy kis időt tölts el a közoktatásban olyan helyen, ahol egyes diákok a 8 általánoson való végigsegítése már siker, ahol többször bukott diákokkal küzdesz középsikolában. Ott azért átértékelődik az érettségi értéke.

2015. márc. 26. 18:30
 14/19 anonim ***** válasza:

Kedves 13-as, értem amit mondasz, nyílván van valóságalapja. Pusztán arra próbáltam rámutatni, hogy aki itt az érettségit az egekig dicsőíti, inkább ne tegye.

A mai érettségi egyáltalán nem szinvonalasságáról híres.

Ha már a közoktatást hozod fel példának, (mint oktató/tanár) akkor biztosan tisztában vagy azzal, hogy az elmúlt 20 évben milyen változások, tananyagcsonkítások, óraszámcsökkentések, stb. történtek.

Nem is kívánok erről beszélni, mert egyrészt fáj, másrészt aki ezt látta annakidején, tudja miről beszélek.

Szóval inkább hagyjuk azt a szóhasználatot, hogy az érettségi egy szint lenne, mert napjainkra ez egyáltalán nem érvényes.

Az emelt érettségi még esetleg igen, de a közép semmiképp.

2015. márc. 26. 20:04
 15/19 anonim ***** válasza:

"10 éve végeztem egyetemen"

Húú, aztaaa...képzeld én is végeztem egyetemet, és pluszban 12 éve érettségiztetek! A tapasztalatom az, hogy aki tojik az érettségire, annak jóval kevesebb a lehetősége, aki meg szorgalmas és tanul, annak meg több. Aki meg nem tudná letenni, azt oda se engedjük. Na ezért gondolom az érettségit egy szintnek.

Hogy a kérdezőnek is írjak valami hasznosat: középiskolában több tantárgyat tanítanak részletesebben, pl matekot és a nyelveket. A történelem unikális ebből a szempontból, ott kicsit részletesebbek csak a dolgok, mint általánosban, a nemzetközi kitenkintés a részletesebb. És még nem beszéltem a tagozatos és kéttannyelvű gimikről és a fakultációkról, ahol meg pláne részletesebb minden.

2015. márc. 27. 10:25
 16/19 anonim ***** válasza:

"A tapasztalatom az, hogy aki tojik az érettségire, annak jóval kevesebb a lehetősége, aki meg szorgalmas és tanul, annak meg több."

Ez így van, nem is ellenezte senki.

"Aki meg nem tudná letenni, azt oda se engedjük. Na ezért gondolom az érettségit egy szintnek."

Olyan ember nagyon kevés van, aki nem tudná letenni. Átnyomnak mindenkit, ezért én továbbra sem tartom szintnek.

"középiskolában több tantárgyat tanítanak részletesebben, pl matekot és a nyelveket."

Biztos rohadtul részletes tanítás számokat összeadni, szorozni, meg rajzolni vonalzóval egy háromszöget, kb. ez van a középiskolákban.

Az érettségizők döntő hányada közelébe sem kerül nyelvvizsgának, tucatszám emberek nem kapnak diplomát, ha te ezt részletes nyelvoktatásnak nevezed, akkor rosszul látod a dolgokat.

"És még nem beszéltem a tagozatos és kéttannyelvű gimikről és a fakultációkról, ahol meg pláne részletesebb minden."

Ez igaz, na ott végez az érettségizők 5%-a, akinek van három nyelvvizsgája.

2015. márc. 27. 12:18
 17/19 anonim ***** válasza:

"Olyan ember nagyon kevés van, aki nem tudná letenni. Átnyomnak mindenkit, ezért én továbbra sem tartom szintnek."

Mert aki nem képes letenni, azt nem engedik oda, aki meg odakerül, azt nem kell átnyomni, mert tudja hozni valamennyire. Nem tudom ezen mi nem világos.

"Biztos rohadtul részletes tanítás számokat összeadni, szorozni, meg rajzolni vonalzóval egy háromszöget, kb. ez van a középiskolákban. "

Na ebből is látszik, hogy gőzöd nincs az egészről, hogy mit tanítanak egy középiskolában...ennél sokkal több minden van. És írja ezt egy olyan valaki, aki elvileg érettségizett.

"Az érettségizők döntő hányada közelébe sem kerül nyelvvizsgának, tucatszám emberek nem kapnak diplomát, ha te ezt részletes nyelvoktatásnak nevezed, akkor rosszul látod a dolgokat."

Persze, nyelvtanárként biztos rosszul látom, javíts ki légyszives. Az érettségi és a nyelvvizsga két külön dolog... ha az emelt szintű érettségi 80% fölött sikerül, akkor adnak érte nyelvvizsgát...ennyi a kapcsolat.

Hiába részletes a nyelvoktatás is, folyamatos tanulással tartható szinten, így mire valaki eljut a diplomáig simán felejt...ha nem foglalkozik vele nem is lesz diplomája. Egyébként ha jól hoz valaki egy nyelvi érettségit (itt az ötösre gondolok) az már a nyelvvizsgát is hozni tudja.

Egyébként meg saját magadra cáfoltál rá, mert mégiscsak a diplomához vezető út fontos állomása...

2015. márc. 27. 14:56
 18/19 anonim ***** válasza:

"Na ebből is látszik, hogy gőzöd nincs az egészről, hogy mit tanítanak egy középiskolában...ennél sokkal több minden van. És írja ezt egy olyan valaki, aki elvileg érettségizett."

Mert kb. ez van középiskolában matekból, pontosan tudom, miről beszélek. Na jó, van még egy kis logaritmus, meg trigonometria, amit meg úgysem ért senki.

Nem tanítanak középiskolai matekból olyan dolgot, ami nem lenne besorolható az általam említettek közé.

"Az érettségi és a nyelvvizsga két külön dolog..."

Nos ez az egyik legnagyobb problémája az oktatásnak.

"ha az emelt szintű érettségi 80% fölött sikerül, akkor adnak érte nyelvvizsgát...ennyi a kapcsolat."

Biztos így van, az új nyelvvizsgakövetelményeket nem ismerem. A probléma akkor oldódik majd meg, amikor nem kell idegen nyelvből érettségizni, hanem helyette kötelezően nyelvvizsgát lerakni. Egy lehetőséget az állam biztosítana mindenkinek.

Ugyanis legalább a középfokú c-tipusú nyelvvizsga szintjét kéne elérnie minden érettségizőnek. Ehhez persze a jelenlegi középiskolai nyelvoktatást alapjaiban kéne megváltoztatni. Kis fős csoportok, stb. de ezt gondolom nem kell ecsetelnem egy nyelvtanárnak.

2015. márc. 27. 15:31
 19/19 anonim ***** válasza:
Ez teljesen így van, kedves utolsó. Ha az érettségire elvárás lenne a középfokú c tipusú nyelvvizsga, azon sokan elvéreznének. Szerintem sem kell mindenkinek feltétlenül érettségizni...
2015. márc. 31. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!