Emelt töri faktra járok. Az gond, ha még csak Rómát vesszük?
Jövőre fogsz érettségizni nem?
Akkor még nem vagytok lemaradva
Hát Róma elég nagy anyag, az ókori Görögországot
már vettétek ezek szerint
Hát mindenképpen necces. Az első év végére már több mint az anyag felén túl kellene lennetek, hogy jövőre be tudjátok fejezni a 4 éves anyagot és mellette egy minimális érettségi felkészülésre is jusson idő. Ugyan már nem emlékszem pontosan, de mi ilyenkor már bőven a magyar középkort vettük.
Ha átböngészed az érettségi vizsgakövetelményeket, a "római köztársaság virágkora és válsága, az egyeduralom kialakulása" még csak a harmadik téma az első témakörből. Milyen részletesen veszitek át a témákat? Mindenképpen elmaradnak az óráitok ha nincs tanár, a helyettesítés nem megoldható? Mit értesz az alatt hogy rendes órán rossz a tanárod? Nem adja le rendesen az anyagot? Nem magyaráz érthetően? Mert sajnos ilyen tempó mellett mindenképpen a rendes órákon kell felkészülnöd, különben a témát nagy százalékához hozzá se tudsz majd szólni.
Ha fakton van külön könyvetek/feladatgyűjteményetek akkor azt javaslom, az alapján próbálj előrehaladni. Ha nincs akkor a rendes könyveteket nézd át alaposan, esetleg olvass hozzá könyveket, cikkeket, ami találsz. De semmiképpen se csak a fakultációra hagyatkozz, mert ilyen ütemben nemigen fog cél érni..
Na ezért parázok én is... A "rendes órai" tanár egy másik könyvből diktál. Kb ilyen regény-szerűen. Próbálok olyan jegyzetet írni, amit aztán könnyen átlátok, de elég szenvedős. Meg sok a tévedése (pl 1830-at mond, a tankönyvben meg 1831 van.. tudom hogy csak 1 év, de na).
A faktokon végig megyünk rendesen (kb mint órán), leckéről leckére. 4 könyvünk van, ilyen tempó mellett arra gondoltam, hogy nyáron átveszem a 3-ikat(amiből rendes órán idén tanulunk), mert tuti nem lesz rá idő fakton... Teljesen el vagyok keseredve, nem tudom mit csináljak ezen kívül. Tök jó, hogy átvesszük, a faktos tanár érdekesen magyaráz, csak ugye az idő..
(Bocsi, telóról írtam)
Akkor nem marad ás, önállóan kell készülnöd. Rendes törin is mindenképp tedd oda magad, esetleg otthon, nyugiban jegyzeteld ki a lényeget a könyvből, így pontos is lesz és követni is tudod a gondolatmenetet. Esetleg keresgélj az aktuális anyaghoz kapcsolódó cikkeket vagy akár regényeket is, így konkrét tanulás nélkül is képben leszel a témával.
Az mindenképpen jó, ha nyáron külön készülsz, előtte esetleg töltsd le az oktatási hivatal honlapjáról az érettségi tematikát és az alapján tanulj. Így inkább a lényegre tudsz majd koncentrálni, ami nem kell azt ki is hagyhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!