Amikor magyar egyetemekről van szó mindenki ELTE-t meg a BME-t emlegeti a többit meg lenézi. Miért van ez?
Mert ezekről az egyetemekről veszik fel nagyobb valószínűséggel a munkaerőt sok helyre.Egyébként az oktatás színvonala nem biztos,hogy jobb,az viszont tuti,hogy aki pl a BME-n egy építész/építőmérnök diplomát megszerez,az valószínűleg tényleg fossá tanulta magát,és ért ahhoz,aminek tanult (rengeteget buktatnak,nagyon nehéz).ELTE biológia sem túl könnyű.
Én a Corvinusra járok,szerintem abszolút színvonalas akár "európai" mércével is.
Azon kívül ezekre az egyetemekre lehet bekerülni a legmagasabb pontszámokkal,tehát eleve nem a lustákat veszik föl.
Én budapestiként a Pázmányra járok. Ott szeretném folytatni, és szívem szerint nem tanulnék máshol, még ha lenen is lehetőségem. Akkor én nem tartozom a mindenkibe? Szégyellem is magam ezért...
Egyébkébnt a Szegedi Egyetemet is elismerik az egész országban. Bár ezt onnan kívülről nem látni annyira.
Nem hinném,hogy lenézik a többi egyetemet.A pécsi egyetem is nagyon jó,a szegedi is,a gödöllői Szent István egyetem is színvonalas.(és hát a nyíregyi főiskola:))))
első voltam
Igazából ez csak hírnév.
Sokak szerint a vidéki egyetem egyre jobbak, és erre a munkáltatók is kezdenek rájönni. Ha megnézek néhány felvi rangsort, vagy más elemzést, elég brutál, hogy az ELTE pl. milyen sok szempontból hátul van...
És azt valójában a tanulók állították össze, vagyis belső emberek.
A BME nem azért jó, mert Budapest. Egyszerűen azért mondjuk, mert ott a legmagasabb a ponthatár, és brutál nagy szórás van. Aki túljutott, arról tudják, hogy nem a két szép szemére kapott diplomát.
Amúgy én nézegettem az állásajánlatokat, mielőtt jelentkeztem. Néhány helyen külön ki volt írva, hogy feltétel: építőmérnöki diploma (BME) Innentől kezdve gondolni se mertem rá, hogy máshova menjek.
Amúgy az ELTE az attól függ. Én annak mondok csak eltét aki bölcsész akar lenni. A természettudományos érdeklődésőeknek szegedet szoktam.
más egyetemek: egy rakat egyetem/fősuli van. Több is mint kéne. Minden hülyének van már hely a felsőoktatásban
480-ból 180 ponttal simán be lehet jutni pár helyre. Egyszerűen "hígul a mezőny". Ez ellen meg a nagyobb egyetemek tudnak jobban tenni, őket írja mindenki első helyre, a legjobbak kerülnek be. Így BME-n pl megtehetik, hogy kiküldenek évi 1000 elbocsájtó levelet, maradunk elegen, de egy kisebb fősuli/egyetem már meggondolja rendesen. Kénytelenek átengedni/megtartani rosszabb embereket azért néha, hogy a jókra jusson pénz.
Erdélyiek sokan vannak Szegeden, és tényleg nagyon jó egyetem, összességében talán az Eltének vannak jobb mutatói, de ez sem biztos. A nemzetközi rangsorban is ugyanott vannak.
És természettudományból néhány szempontból tényleg jó a szegedi, főleg, hogy most is kapják a támogatásokat, új projektek indulnak be stb.. néha hallgatok kossuth rádiót szinte minden héten van valami szegedi természettudományos kutatásról szó, míg egyéb helyekről alig hallani.
Vannak bizonyos diplomák, amik bizonyos egyetemeknél jók, ennyi. Villamosmérnök a BME-n, jogász, bölcsész az ELTE-n, közgáz a Corvinuson, stb.
És igazából a munkáltatók is szívesen választanak munkaerőt a legjobbb intézményekből kikerültek közül, és bár lehet csak sztereotípia, azért a munkában is meglátszik, ki honnan jött.
Nem csak sztereotípia. Egyik tanárunk mesélte (BME), hogy pályakezdő volt és felvettek mellettem még másokat is, akik máshol végeztek.
És amikor kimentek a munkásoknak mondani, hogy mit kéne csinálni meg ilyenek, azok ugye rögtön kiszúrták, hogy kezdők és elkezdték tesztelni őket. Most ugye egy szakmunkás elég sok dologgal tisztában van azért, de szerencséjére ő mindent vágott, de a másik két srác rendesen felsült. Azért ez ugye elég kellemetlen lehetett, hogy életük első munkája és szakad rajtuk 50 munkás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!