Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Csak szerintem katasztrofális...

Csak szerintem katasztrofális a magyar oktatás?

Figyelt kérdés

21 éves munkanélküli vagyok, és bár sok hibát elkövettem én is tanulmányaim során, de így visszagondolva hogy mit kaptam az állambácsitól "oktatás" címszó alatt 1. osztálytól kezdve az valami egészen nevetséges.

Alsó tagozatban emlékszem hogy volt 1-2 idegbeteg tanárunk, tipikus felé-alárendelt viszony volt a tanárok és a diákok között. Volt hogy a tanár úgy ordította le a fejemet azért mert egy szót rosszul ejtettem ki angolul hogy a másik teremben is hallották. Matek tanár is hasonló volt, senki nem mert kérdezni semmit, síri csönd, ha valaki megszólalt akkor az le lett ordítva, a tanár haladt szépen a saját tempójában, nem hagyta hogy kizökkentsük. Később 6-7-8 osztályban kaptunk egy normálisabb matek tanárt akivel sokkal könnyebb volt tanulni, korrepetált minket a saját szabadidejében, segítőkész volt stb.

Aztán jött a középsuli. Sajnos a rossz teljesítményem miatt csak a másodikként bejelölt suliba vettek fel, de ez sem a város legrosszabb iskolája tehát ennek is örültem. Informatikai képzésre jelentkeztem, pontosan már nem emlékszem, de valami heti 12 órányi infó képzés volt azt hiszem. Az osztyálban 45-en, az informatikai csoportban 20-an voltunk tehát az infó órák nem voltak zsúfoltak. Az iskola elég sokat ígért, mindenféle programozási technikák, magasabb szintű microsoft termékek használata, komolyabb szintű adatbázis kezelés stb. Az osztályt egy teljesen kezdő tanárra bízták, aki frissen szabadult a főiskoláról, sőt, még a diplomája sem volt meg, bár ezt nem teljesen értem hogy lehetséges. Ez a tanár 2 éven keresztűl tanított minket, ki lehet számolni hogy ez kb 900 órát jelentett 2 év alatt. Ennyi idő alatt azért sok mindent meg lehetne tanítani, kivéve hogyha a tanár sem ért semmihez. A 2 éven át végig OKJ-S!!!! feladatokat, és world, excel, pp, és accesst tanultunk. Gondolhatjátok hogyha 900 órán keresztül valaki ezeket tanulja akkor biztos magas szinten tanultuk, belementünk a komolyabb függvényekbe stb... Hát a francokat. Okj-s szinten tanított minket is, csak 3x lassabb tempóban. Kb ez amit tanított még a középszintű érettségire sem lett volna elég úgy hogy 80%-osra írjuk meg.

A harmadik évben viszont kaptunk egy tapasztaltabb tanárt. Ő igen keményen gatyába rázott minket, első héten programozni kezdtünk, egyből bele a közepébe. Az elején senki sem értette, a végén sem, csak én + a haverom mivel mi elkezdtük magunkat otthon korrepetálni. Az osztályból kb 5-en majdnem megbuktak, csak azért lettek átengedve mert: "eddig ilyet nekünk nem tanítottak", a többiek mivel elboldogultak az 5-10 soros programokkal megkapták a hármast. Ebben az évben iszonyú motivált voltam, rengeteget tanultam itthon is, és a suliba is volt értelme bejárni.

A következő évben visszakaptuk a kezdő tanárt, vicces volt hogy engem kért meg valamilyen szutyok php script összedobására a főiskolás beadandójára. :D Wtf. Itt már nem vettem komolyan, le sem szartam hogyha elém dobott egy okj-s feladatot, ritkán megcsináltam egyet-kettőt, de inkább programozgattam a saját tempómban. Félévkor néztem nagyot mikor az osztályzatokat osztotta, az osztály nagyrészének 4-5ösöket adott, nekem pedig egy hármast akart beírni full komolyan. :D Ott helyben elkezdtem nevetni, haver pedig odaszólt hogy ezt komolyan gondolja tanárúr? Végül beírt egy 4-est, nem mintha lett volna bármi jeletősége, csak vicces volt hogy mennyire arcra és seggnyalásra osztályzott a csávó, miközben a tudása egy átalános iskolás gyerekével volt egy szinten.

Később én emelt infót tettem haverommal együtt, nekem 80, neki valami 40%-os lett, bár ő jobbat érdemelt volna ennél csak elszúta. Hogyha nem kaptuk volna meg 1 éve a tapasztaltabb tanárt egyikünk sem tett volna emelet infót, sőt, azt sem tudnánk mi az az elől tesztelő logiaki ciklus mivel az előző tanár erről egy mondatot nem beszélt.

A kezdő tanár ma is ott tanít, vett egy új kocsit azóta, bár nem ismerem a pénzügyeit, nem is érdekel, de tanári fizetés messze a medián átlagbér felett van errefelé.

Én mentem tovább egyetemre, kihullottam, a matek teljesítményem nem volt elég, egyetemre felesleges volt ilyen középiskolai háttérrel jelentkezni. A volt osztálytársaim egy része rendszergazda okj-ra ment, ők szintén munkanélküliek(nekik legalább nem kell visszafizetni az egyetem árát), mikor még suliba jártak mindíg meséltek hogy semmit nem tanítanak nekik, játszanak meg ilyen hülyeségekkel töltik az időt, hazsnálható tudás = nulla. A maradék valamilyen teljesen más szakmát választott, vagy munkanélküliek, vagy sima érettségivel robotolnak valahol. Persze van 1-2 kivétel is, leginkább akiket a szüleik segítettek, bejuttatták őket valahova, vagy már középiskola ejelétől kezdve magukat fejlesztették mert motiválta őket a szülő.

Tudom hogy hosszú lett, és hogy csak 1-2 ember fogja végigolvasni, de érdekelni hogy más is ilyen szerencsétlen, más is így látja a magyar oktatás helyzetét, vagy csak errefelé keleten ilyen ratyi az oktatás minősége? Bár sejtem...

Én nem tudom minétvő legyek, motiváció+segítség nélkül gyenge vagyok annyit tanulni hogy munkaerő piacon használható informatikus legyek. Okj képzések csak időpazarlásnak jók, főiskolát inkább hanyagolnám, főleg az ahol a fetebb körülírt tanárt a pályára engedték, egyetemre ahol még nem afrika szintű az oktatási színvonal oda pedig kevés a jelenlegi tudásom, és ezen segítség nélkül nem is tudok változtatni.

Az osztálytársaim + én csak 20 embert reprezentálunk, viszont ez a középiskola évente fog magából 20 ilyen "informatikust" kitermelni. Mire jó ez? Honnan lesz munkájuk? Tényleg ezért vonják majd le az ember fizetésének a felét? Szociális hozzájárulás, nyugdíjjárulék(nekünk már nem valószínű hogy lesz), oktatási hozzájárulás... Mihez járulunk hozzá? Ehhez? Erre kár ennyi adót pazarolni. Ilyen oktatási színvonalat fele ennyi pénzből is el lehetne érni, mert ez nem oktatás, csak fizetett melegedő játszóház. A szociális hozzájárulás is egy vicc, 500 bruttónál 100k megy szociális hozzájárulás adóra, mihez járulnak hozzá? Szociális háló nincs, aki lecsúszik az mehet napocskát rajzolni közmunkás felvételire. Nem értem ezt az országot.

2014. nov. 8. 01:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%
illetve a heti 12 infó sem létezik...
2014. nov. 8. 14:08
 12/16 anonim ***** válasza:

mi a fenének heti 12 infó? hogy kifolyjon a gyerek szeme az exceltől?

mert más nem megy... excel, access (ami egy nagybetű SZAR, mert hajlamos fagyni már a legkisebb nem preparált érettségi adatbázisoknál is), prezentáció word

persze ezek hasznosak ha az ember betanított munkás egy irodában, nagykár, hogy ezeket kb 2 hónap alatt simán betanulja...

a prog meg :DD... na azt nem kéne erőltetni heti 12 órában, semmi idő rá, mert nem az órán kell megtanulni, hanem majd otthon, és közben tanulni egy rakat érettségi tárgyra, főleg ha az ember nem mérnök-infóra megy vagy prog-matra

2014. nov. 8. 14:18
 13/16 A kérdező kommentje:

Nyilván ide járok hazudni hobbiból. Te pontosan emlékszel hogy hányan voltatatok az osztályban több 6 évvel ezelőtt, emellett alap jópolgári elvárás hogy tisztába legyen mindenki az oktatási törvényekkel... 40-en biztos hogy voltunk.

2 osztály volt összevonva, informatikai(20 fő) + közgáz(? fő). A szakmai órákon kívül mindent együtt tanultunk. Az angol volt még szétválasztva asszem.

A közgáz színvonaláról is tudnának mesélni az osztálytársaim, félévente új tanárt kaptak, az egyik tanár ku**aanyázással rakott rendet, a másik olyan kókler volt mint a mi infótanárunk. Volt olyan hogy heteken át elmaradtak a közgáz órák mivel nem volt tanár.

Megnéztem a bizonyítványt, évi 72 óra informatika, 36 óra informatika alapelmélet, 36 számtechnikai alapismeret, 144 szakmai gyakorlat. A 900 óra így 2 év alatt nem is,de 3 év alatt nagyjából kijött.

Ez a 900 óra végig excellezéssel, meg a többi microsoft termék okj szintű tanulmányozásával folyt EGY INFORMATIKAI SZAKON! Az pedig hogy az iskola által bepromózott dolgoknak a tizedét sem tanították meg az sem szabályos szerintem.

De ezt ki ellenőrzi? A diákok? Vagy ki?

Terelhetsz, de ez a magyar valóság. Az informatikai osztályból 16-an középszintű infó érettségit tettek, 2-en pedig emeltet. Középszinten is az átlag teljesítmény olyan 60%-körül volt. Ez azért kicsit erős 1152 informatikai óra után nem gondolod? Középszintű érettségi azoknak való akik minimum óraszámban tanulják az infót, nem infó szakosoknak, így még nagyobb gáz hogy a legtöbb ember 60% körülire írta meg. Azt ne mond hogy ez nem az iskola hibája, mindegyik diák full retardált volt biztos azért történt így. 1152 órának a fele is elég lett volna ilyen, vagy jobb eredmények eléréséhez.

2014. nov. 8. 18:21
 14/16 A kérdező kommentje:
Heti 8 órában tanultuk az infót, így hosszú évek távlatából rosszul emlékeztem, csak annyi maradt meg hogy a napjaim fele ***** hosszú és ***** felesleges infó órákkal ment el.
2014. nov. 8. 18:38
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem érdekelnek a pontos adatok, abban, amit ezzel írni akartál, teljesen igazad van. Mindenkit halálra stresszelnek, katonaságot játszunk, nem egy tanár a diákságon bosszulja meg, hogy nem jött össze neki az élet. Én töritagozatra járok, a törióráink arról szólnak, hogy a törzsanyag a diákoknak van kiadva előadásra, valaki felolvas egy Wikipédia-szöveget, mellé berak egy-két diát, a tanár pedig ül és nézi. Tizenegyedikben most értünk el az tizenötödik századhoz. Pösti elitiskolába járok, csak jelezném. Tesznek arra, hogy meglesz-e az érettségink, vagy hogy megvalósulnak-e a szánalmas kis álmaink, de már azért is megy a csúnyánnézés, ha nem tagozatos tárgyat vettél fel faktnak, mert pölö két év után rájöttél, hogy pont letojod.

Vannak kiemelkedően jó tanárok is, azt azért hozzá kell tennem, de egyesekért valóban kár volt egy garast is fizetni.

2014. nov. 9. 14:07
 16/16 anonim ***** válasza:
Igen, kedves kérdező. Ennyire sz.ar az oktatás. Én 4 szakmával rendelkezem és az iskolák elvégzése után amikor elkezdtem munkát keresni azt vágták legtöbb helyen a fejemhez, hogy elavult szakmák, mit akarok ezekkel kezdeni? És vicc, hogy azok az iskolák most is működnek és 10 év telt el azóta. Folyamatosan fo.ssák ki magukból a diákokat, egy elavult szakmával, elavult tudással a fejükben. Senkit nem érdekel a diák felnőttkori élete, az iskoláknak csak az számít, meglegyen a fejpénz és slussz. Utána felőllük föl is akaszthatja magát az ember kit érdekel, van elég munkanélküli, az iskolákat meg még mindig megtöltik a diákok és csak ez számít. Nem készítenek fel semmire, sokan azt sem tudják, hogy a munkavállaláshoz munkaszerződés kell!!! De tudja mi az a kovalens kötés, mert ez a lényeg, nem az ami vár rá az életben, ez a borzalmas. Ha lenne rá mód beperelném az egész kócerájt és kártérítést kérnék, mert éveimet lopták el és végig hazudoztak nekem, és hitegettek, hogy mennyire jó szakmát tanulok, hogy meglehet belőle élni és itt vagyok munka nélkül. Csesszék meg!
2014. nov. 13. 11:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!