Tanárként nem kellett volna októberi fizetésként többet kapnom? Ld pedagógus életpályamodell béremelés?
A béremelés szeptembertől él, az októberben megkapott szeptemberi fizetésben kellett volna először jelentkeznie.
Megkaptam, egy forinttal se több. Se nekem se senkinek az iskolában.
???
Státuszom, óraszámom nem változott.
Nagyon helyesen látod a helyzetet.
Amint azt magam is írtam.
Igen, bármiért kirúghatnak.
Egyébként megdöbbentő a tudatlanság egyesek részéről.
Nem kötelező otthon lenni ezen a téren, de akkor minek szólnak egyesek hozzá?
a) az életpályamodell rám is vonatkozik, lévén NEM AZ ISKOLÁTÓL kapom a fizetésem, hanem (éppúgy ahogy más nem állami iskolák esetében) az iskola közoktatási megállapodás keretében bértömeget kap a MÁK-tól, és azt osztja szét.
Hát jól szét is osztja. Mindenki fizetéséből lecsíp a vezetőség X tízezret, és aki szólni mer, repül.
A másik hozzászólás, amin összeröhögtem magam:
"meg hogy nem fizetik a TB-d (!) (ezt nem is igazán értem, akkor hova megy a pénz, feketén dolgozol"
Apám, te hol élsz? Szerinted ha a munkáltató vonja, de nem küldi tovább a TB felé a pénzt, na AKKOR VAJON HOVA megy? K*va nehéz kitalálni.
>>>
akkor bármi ásért is kirúghatnak csak mert úgy akarják
Hányszor de hányszor hallottam már ezt. De arra egyik nagy bölcs se tudott tanácsot adni, hogy konkrétan mit is kéne itt a dolgozónak csinálni.
Ne tűrjem el? Oké, nem tűröm.
És akkor mit csináljak? Várom az ötleteket. Persze csak olyan ötletnek van értelme amely ötlet nyomán nem rúgnak ki azonnal.
Pl. egy ötlet: menjek be az igazgatóhoz és kérdezzem meg mégis mi a helyzet a pénzzel? Nem jó, repültem.
Pl. egy ötlet: írjak levelet a fenntartóhoz, amiben leírom a helyzetet. Nem jó, repültem.
Pl. egy ötlet: amíg nem kapom meg ami jár nem megyek be/hamarabb hazamegyek stb. Nem jó, repültem.
Pl. egy ötlet: munkaügyi bíróság. Megkapom a pénzt, hogy elkerüljék a bíróságot, majd ahogy megkaptam, kirúgnak. Nem jó, repültem.
Pl. egy ötlet... ööö. nincs több ötlet.
De várom az ötleteket.
>>>
Hát ha te eltűröd
Te totálisan depressziós vagy. Nézd racionálisan. Vagy a)nem szólsz, itt maradsz, ezekkel a körülményekkel, tudomásul veszed. Akkor viszont ne szenvedj, fogadd el, hogy a több rossz közül ezt választottad. Egyébként honnan tudod, hog nem fizetik a TB-t? Azt nem lehet elsumákolni, mert aláírod a fizetési papírt. De ha nem kapsz TB szolgáltatást az nagyon komoly következményekkel járhat az első betegségnél. B) Szólsz és nem rúgnak ki, valami javul. C) Szólsz és kirúgnak. D) Magadtól keresel addig, amíg nem találsz egy munkahelyet, nem feltétlenül tanárit.
Ötödik megoldás nincs, ebből kell választanod. Bármelyiket választod (illetve történik), ne rágódj rajta, valamit választani kell. Semmi garancia, hogy olyan szerencséd van, hogy a legjobb megoldásba trafálsz, de kijöhetsz belőle jól is. Akármit csinálsz, ne rágd magad, nem láthatsz a jövőbe, nem kizárólag a saját döntésed alapján rendeződik az életed, a rajtunk kívül álló nehézségek miatt viszont nem érdemes emészteni magunkat.
nem depressziós csak tanár...
az ilyenek miatt alacsony a fizu, mert minden hülye lehet már tanár
Ez nem tévedés, hanem helytelen meglátás. Az iskola nem sumákolja el. Ott van a papíron feketén fehéren a levont TB, csak nem küldik tovább a TB felé.
Meg is mondták: ez van, ha úgy tetszik ez az ára annak hogy itt dolgozhatok, ha ragaszkodok hozzá hogy utalják a TB-t, hát átutalják, de akkor másnap már nem kell bemenni.
Ennyi.
>>Azt nem lehet elsumákolni,
"Apám, te hol élsz? Szerinted ha a munkáltató vonja, de nem küldi tovább a TB felé a pénzt, na AKKOR VAJON HOVA megy? K*va nehéz kitalálni. "
Tehát feketén dolgozol, nem vagy bejelentve? Mert ha rendes, bejelentett munkaviszonyban dolgozol, akkor olyan nincs, hogy a munkáltató nem utal valami járulékot a NAV felé. Pontosabban van, de akkor az a munkáltató adótartozása lesz, nem a tiéd.
Ha te megkapod a papírodat, hogy x adót, járulékot megfizettek, onnantól kezdve nem a te felelősséged. Eleve honnan tudsz róla, hogy ők nem utalják át? Ez már a munkáltató magánügye. Elég nagy tévedésben van a munkáltató, hogy ezt csak így meg lehet tenni.
??? Itt most vagy te vagy hülye vagy én.
Honnan tudom? Mondjuk onnan, hogy megfájdul a fogam, irány az SZTK fogászat, recepció, bejelentkezés TB kártyával, ahol is közlik, hogy nincs rendezett TB-m, tehát ingyenes EÜ ellátásra nem vagyok jogosult. És az a tömés, ami ingyen lenne, egyből 15.000 HUF.
Na ez elég jó?
És akkor mit csinálhatok? Lobogtassam az SZTK a fizetési papíromat, hogy "tessék nézni, tőlem vonják a TB-t".
Mire jó a fizetési papír? WC-papírnak?
>>>
onnantól kezdve nem a te felelősséged. Eleve honnan tudsz róla, hogy ők nem utalják át? Ez már a munkáltató magánügye
Ma Magyarországon nincs olyan, hogy megtagadják az egyébként ingyenes orvosi ellátást, vagy pénzt kérnek érte. Ha látják, hogy nem vagy jogosult, akkor kötelezettségük jelenteni az OEP/NAV felé, és a NAV el fog járni.
Az ellátásra való jogosultság a bejelentéssel jön létre, és nem a TB befizetésével. A bejelentés után természetesen kötelező a járulékfizetés, de munkaviszony esetében ez a munkáltató felelőssége, amiről neked bizonylatot köteles adni. Ha ilyen papírt nem ad, akkor gyanakodhatsz, hogy feketén dolgoztat, és meg kellene tenned a lépéseket. Ha adja rendesen a bizonylatot, neked nincs okod gyanakodni. (Persze ilyen esetben is megnézheted az Ügyfélkapudon, hogy mi a helyzet.)
Olyan opció nincs, hogy te munkaviszonyban rendesen be vagy jelentve, és mégsem vagy jogosult. (Illetve van, de ez csak adminisztrációs hiba.) Ha a munkáltató nem fizeti a járulékokat, az rád nem sokban tartozik. Azt majd a NAV és a munkáltató leboxolja egymás között. (Éppen ezért nem hiszem, hogy ez a helyzet. Ez kb. a garantált lebukás esete, ilyet, hogy bejelent, de nem fizet, semelyik józan eszű munkáltató nem csinál.)
Őszintén meglep, hogy ilyen emberek, mint te, tanárok lehetnek.
Ha te nem tudod, mi az eljárás akkor, ha tőled igazolhatóan levonnak minden járulékot, és mégis úgy jelensz meg a rendszerben, mint nem jogosult, és mindebbe beletörődsz, akkor az gáz. Ez nem egy példamutató, tanári hozzáállás.
Azt sem hiszem el, hogy a komplett tanári kart kirúgnák egy kérdésért (hiszen gondolom mindenkivel ugyanez a helyzet), mert akkor elég nehézkesen működne az iskola tovább. Amúgy is hiány van a tanárokból. De biztos igazad van.
Érdekes módon amikor legutóbb az egyik tanár közölte hogy holnaptól nem jön, egy héten belül volt a helyén valaki, és vagy 10-en jelentkeztek még utána is álláshirdetésre.
Komplett tanári kart nem rúgnak ki: egyszerre nem. De felnyomják az összes helyett álláshirdetésbe, és ahogy jön új ember, a régit küldik is el.
Pár héten belül a teljes tanári kart le lehet cserélni így.
És meg is tette az iskola, amikor egyszer (még nem voltam itt) a tanárok közösen írásos beadványt intéztek az igazgatóhoz az érettségi vizsgadíjak ki nem fizetése miatt (akkor még az érettségi vizsgáztatás túlmunka volt, nem úgy mint most).
Mindez a nyári szünetben történt és mit tett az igazgatóság? Kirúgta az egész tanéri kart A-Z-ig, majd a nyáron széépen felvett új embereket, és őszre új tanári kar volt.
Senkinek se fizetett egy fillért se, inkább kirúgott mindenkit.
És hányan fordultak munkaügyi bírósághoz, NAV-hoz stb? (Mert megtehették volna). Na?
A választ sztem mindenki kitalálja.
Egyébként nem értek egyet azzal hogy a viselkedésem nem iránymutató a diákok számára. Sztem igenis úgy videlkedek ahogy a mai munkaerőpiac elvárja.
Befogom a pofám, mindent lenyelek, akár fát is vághatnak a hátamon, csak nyelek és tűrök és örülök hogy van állásom.
Ez a hozzáállás kell manapság, nemde?
Hány olyan ismerősöm van aki ezer örömmel cserélne velem.
Mert nekem van állásom, nekik meg nincs.
>>>>
Amúgy is hiány van a tanárokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!