Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » BME-re mehetek fizika nélkül?

BME-re mehetek fizika nélkül?

Figyelt kérdés
eddig nem tudtam hogy hova akarok tovább menni. gimis vagyok 12-es . Most fogalmazódott meg bennem,hogy valamilyen mérnök ,gépész,villamos,építész .Viszont fizikát már nem is tanulok több mint 1 éve érettségizni is valszeg föciből fogok mert azt vettem fel faktnak(földtudományra akartam menni de rájöttem,hogy nehéz lenne majd késöbb elhelyezkedni) .Be kerülhetek emelt szint nélkül ha jó sikerül a többi érettségi( 4-5-öst megtudom tanulni ) valamint 2 középfokú nyelvvizsgám van.

2014. okt. 16. 21:04
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
* próbállak ( bocs!)
2014. okt. 16. 23:14
 12/21 anonim ***** válasza:

Utolsó, szerinted matekból is hasonló a helyzet? Ha valaki nem tud 3 hónap alatt felkészülni matek középre (emeltre?) úgy, hogy 90 +%-os érettségit írjon akkor nehéz dolga lesz mérnökin?

Igazából racionális véleményre lennék kíváncsi, mert sok helyen olvastam sablonos válaszokat, hogy csak tanulnod kell és, hogy nincs lehetelten stb.

2014. okt. 17. 01:02
 13/21 anonim ***** válasza:
89%

Nézd, én tudom, hogy minenki szereti a Disney rajzfilmeket és szeretik lebegtetni az "akarni kell ennyi az egész" szlogent, DE az igazság az, hogy készség szintű matek nélkül nem tudsz a BME-n mit kezdeni, nincs idő a felzárkózásra. Igen van a BME-n is "gyógymatek", amit fel lehet venni, de az első félévben már legalább 6-7 más tárgyad is lesz és az mind a matek tudásodra épül.

A készség szint alatt azt értem, hogy vizsonylag hamar képes legyél átlátni és megemészteni komplexebb matek képleteket és alkalmazni a gyakorlatba.

Senki nem várja el tőled, hogy fejben deriválj vagy integrálj, de a jelenlegi középszintű matek érettségi követelményei köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit a BME-n várnak. Látom, hogy a Fazekasból érkező emberek is kínlódnak, bár ők nem azért, mert nem tudnák elsajátítani az anyagot, hanem inkább azért, mert úgy gondolják, hogy ők annyira pengék, hogy nem kell tanulniuk. (le lehet pontozni, de ez az igazság). Ha a középszintűd várhatóan 95% körül lesz (ez annyit jelent, hogy kb 2-3 pontatlanságod van) vagy az emelt esetén 80% felett vagy, akkor érdemes a BME-n elgondolkodni, mert (na és akkor itt jön be a képbe, hogy akarni és tanulni kell) akkor fel tudod magad hozni a követelményekhez a már meglévő fix alapok tükrében. De ha valaki nem tud egy emelt érettségire 3 hónap alatt felkészülni, az könyörtelenülle fog morzsolódni.

Minden tárgy a matekra épít, oké van egy pár limlom töltelék, (nem sok) de az nem téma. A matekra általában számítani kell legalább 2 hónap aktív és intenzív tanulást félévente, de ahogy mondtam ezer más tárgyad van. (intenzív alatt napi 2-3-4 óra, ha megvannak a biztos alapok, ha nincsenek akor több)

Ezért is írtam a kérdezőnek, amikor azt írta, hogy nem megtanulhatatlan, hogy igen valóban nem megtanulhatatlan, de ha valaki nem tud egy nyamvadt emelt fizikára akár önállóan,akár csoportosan felkészülni 3-4 hónap alatt az le fog morzsolódni. Kíméleten szavak, de így vanés csak jóindulatból mondom, mert sokan kiégnek második évre, itthagyják, elegük lesz és nem azért, mert megtanulhatatlan, hanem, mert nincsenek meg a biztos alapok és nincs meg az igény a tanulásra. A tanulás pedig nem nyelvvizsgákban manifesztálódik, én egy felsőfokúval és két középfokúval jöttem ide, nem volt nagy kaland a gimi mellett ezt teljesíteni. Hanem például az egy kiváló mérce arra, hogy a BME-re való vagy-e, hogy 3 hónap alatt fel tudsz-e készülni egy emelt matekra vagy fizikára vagy bármire, mert tudom, hogy most számotokra ez így hihetetlen, de kategóriákkal magasabb a mérce és nem rágnak mindent a szánkba, van hogy a kiadott anyag használhatatlan, az ajánlottak is, rengeteg önálló tanulást és szorgalmat igényel. A BME-n ha megvannak az alapok, akkor is marha sok időd elmegy a készüléssel, ha valaki már nem úgy jön ide, hogy ennek az igénye megvan, akkor itt elvérzik. Nagyon közhelyes manapság, de ez egy olyan egyetem, amit csak alázattal lehet elvégezni és ezek nem nagy szavak, nagyon sok mindent be kell áldozni. (család, barát/barátnő, bulik, hétvégék stb) De félre ne értsd a BME-n is vanak programok, sőt muszáj is résztvenni rajtuk, mert egyébként bekattansz DE itt nem azért vannak a koliszobák villanyai felkapcsolva hajnal 2-kor, mert kedélyesen borozgatnak, hogy éppen egy mámoros éjszaka kellős közepén vannak, hanem tényleg tanulás megy.

A BME ha komolyan veszed, akkor egy kiváló műhely, ha nem veszed komolyan, akkor pedig nem végzed el.

Sajnálom, ha néhol nyers voltam, de sztm ideje volt lerombolni egy pár tévhitet. És annak is örülök, hogy nem privátban írtál, hanem nyilvánosan, hogy mindenki tisztában lehessen a valós elvárásokkal.

Tudom, hogy a BME neve nagyon szépen cseng, de rohadtul meg kell érte dolgozni és ha ez már akkor sem megy, ha az érettségire kell felkészülni, akkor egyszerűen pazaroljátok a saját időtöket.

(az egyben vagy különíráskért bocsi, de sikerült gallyra vágnom a billentyűzetemet)

2014. okt. 17. 10:36
 14/21 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm ezt a hosszú részletekben gazdag leírást :) még esetleg annyi,hogy a BME-nek milyen alternatívái vannak? esetleg gyengébb egyetem amin mérnök képzés van, pest előnyben mint mondtam vagy szeged
2014. okt. 17. 19:50
 15/21 anonim ***** válasza:
49%
Utolsó, nagyon jó volt végre egy nyers őszinte véleményt olvasni. Köszi.
2014. okt. 17. 21:51
 16/21 anonim ***** válasza:
82%
Még egy adalék: a BME fizika szakra felvettenek kb. fele jut el a BSc szakdolgozatig, pedig ők aztán tényleg erre készültek gimiben. Ebből csak az a lényeg, hogy az emelt szintű fizika érettségi sem megfelelő szemléletű tudást ad a mérnöki és TTK-s szakok igényeihez, már ha az ember olyan diplomát szeretne, amit nem röhögnek körbe itthon és külföldön.
2014. okt. 17. 22:06
 17/21 anonim ***** válasza:
77%

15-ösnek.

Szívesen, bár ahogy látom elég sokaknak nem tetszett ez az őszinteség és elég szépen lepontoztak. :D :D

Én szeretek tisztába lenni a realitásokkal, akik meg álomvilágban élnek azoknak ez nem tetszik.:)

A kérdezőnek:

Én azt javasolnám, és szintén kíméletlen őszinteséggel teszem, hogy ne a könnyebb utat keresd, mert nem éri meg.

Ha műszaki-mérnöki irányban gondolkodsz, én mindenkinek azt javaslom, hogy a BME-nél alább ne adja, még akkor sem ha rohadt sok melót kell mögé tenni.

Ez olyan kérdés, minthogy ha gazdasági képzés, akkor vagy a Corvinusra mész vagy a PSZF-re, ha vidéki vagy akkor esetleg Pécs, mert egyszerűen nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy máshol diplomázz.

Nem mondom, hogy más diplomával nem lehet elhelyezkedni, de lehet, azonban a fejlődésed nem biztosított, mert egyszerűen nem rakják le olyan mélységben az alapokat, hogy építs rá....ez most nagyon csúnyán hangzik, de mondjuk ki, egyetem-egyetem (vagy főiskola-főiskola tök mindegy) között az a különbség, hogy mennyire képesek megtanítani téged az információ befogadására, milyen hatékonysággal és belédplántálják-e a szakmai igényességet, megtanítanak-e tanulni (és itt most nem a tankönyv alapú tanulásra gondolok elsősorban, hanem az önképzésre igényére).

Nem állítom, hogy egy OE-n végezett munkavállaló nem végezheti jól a munkáját, dehogynem. A különbség azonban akkor is ott van, a fejlődési kompetencia és perspektíva lehetősége vagy hiánya.

Ha úgy érzed, hogy ezt akarod és elhivatott vagy, vágj bele és csináld meg. Ha elbuksz, elbuksz, de megpróbáltad.

Nem azért írtam olyan hosszan az előbb, hogy eltántorítsalak, hanem azért, hogy reálisan lásd, hogy mi vár rád és betekintést kaphass.

Ott van pl Kecskemét, ugye ott a Merci gyár miatt külön szakok épülnek enneka gyárnak az elvárásaira, de lássuk be, ami ott megy az nem mérnöki meló az csak betanított műszaki munka bár tény, hogy kvalifikáltabb, de annak az elvégzéséhez csak azért kérnek diplomát, mert a Mercinek jól mutat a erőforrás statisztikájába, hogy náluk a betanított fépsor melót is diplomások csinálják.A részvényeseknek mindig kell a show. :)

2014. okt. 17. 23:11
 18/21 A kérdező kommentje:
nyugi én felpontoztalak :) nos igen nem tudom még hogy merre mit mert a másik amin gondolkodtam az a földrajz/ földtudomány, tudom a 2 közt nagy a különbség . Sajnos még nem tudok dönteni de fizika majdnemhogy mindhez kell. Tudnátok esetleg valami forrást,hogy meglegyen a fizikai alaptudásom? Nyílván a 9,10,11-12 tk-k megvannak. Azon kívül valami ami esetleg segíthet?
2014. okt. 18. 13:54
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

ja nem is rád gondoltam, akikkel lehet értelmesen beszélgetni azok nem pontozgatják le az őszinteséget tapasztalataim szerint, amúgy mindegy, ő max ennyit tud tenni a továbbtanulásáért te meg felveszed a kesztyűt...

szóval amit tudok ajánlani, ha beszélsz angolul ez egy nagyon jó oldal, amúgy van matek része is, erről sokan tanulgatnak mostanában, a teljes palettát átveszi

[link]

aztán egy FGY, amivel elég jól lehet gyakorolgatni:

Dér - Radnai - Soós: Fizikai feladatok (ez kb fizika Biblia gimiseknek)

[link]

[link]

[link]

[link]

nézd át a korábbi évek emeltjeit és középet is, gyakorlásnak nagyon jó...

2014. okt. 18. 18:28
 20/21 A kérdező kommentje:
nos szerintem eldöntöttem,hogy az ELTE TTK-ra megyek és majd geofizikát tanulnék igazából mindig is ez volt az első, a BME meg a mérnökösdi csak 2. dologként jutott eszembe. De nagyon szépen köszönöm a részletes ,realista leírást és a sok információt sokat segítettt ;)
2014. okt. 20. 15:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!