Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Vélemények a Pázmány molekulár...

Vélemények a Pázmány molekuláris bionikai mérnök szakáról?

Figyelt kérdés
Felvin nem találok normális szakleírást, csak a pontszámot. Mik a tapasztalatok a képzésről? Mennyire nehéz avagy könnyű? Mennyire lehet elhelyezkedni vele Mo.-n? Érdemes belevágni?

2014. aug. 14. 09:17
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:

Szép és jó, mondjuk én pont azt hallottam róla, hogy sokan szereznek ott diplomát a kezdőkhöz képest, mert a vizsgáztatók átnyomnak mindenkit.

Elhelyezkedés annyira nem jött be, ismerőstől hallottam volt aki utána tanítani ment el, volt aki programozni stb... tehát annyira még nincs munkalehetőség benne sajnos.

2014. aug. 22. 06:01
 12/30 anonim ***** válasza:
Arról nem beszélve, hogy ugyan elvileg új" szak, mégis már létezett 15 éve is csak másik néven futott...
2014. aug. 22. 06:02
 13/30 anonim ***** válasza:
91%

...és mégis milyen néven? Érdekes én ilyenről nem hallottam. Milyen professzorok tartották, milyen tanrenddel? ITK-n volt először ilyen formában. Pázmányon előtte NEM volt ilyen szak, más néven sem, csak mérnök infó volt. Szóval kíváncsi lennék én milyen szak volt ez 15 évvel ezelőtt, mert szerintem kevered valamivel. A BME-n indult 2009-ben egészségügyi mérnök névvel, DE MSC!

Ez a szak 2008-ban indult, tehát kereken 1 éve végeztek az első kezdők. Akkor még eléggé más volt maga a szak is. Ebből akarsz konzekvenciákat levonni, akkor annak semmi értelme. A tanítás meg miért szégyen? Nem tanítónő lett belőle általános iskolában, hanem valószínűleg óraadó az egyetemen. Ezzel pedig mindenki aki tudományos témával szeretne foglalkozni az találkozni fog, mivel PhD-n kötelező gyakorlatokat vezetni.

El vannak tévedve egyesek, hogy milyen itthon szakmai állást szerezni. Bármilyen területen rohadt nagy alázat kell hozzá, és igyekezet. TDK témák, önlab helyek, szakmai gyakorlat INGYEN, asszisztensi munkák,PhD-s óraadás stb... Csak ezután lehet szépen lassan felküzdeni magát az embernek.

Biosz MsC-t végzett ismerősöm ugyan úgy nem tudott még elhelyezkedni, másik bioszos rokonom meg a kórházban ürülékmintákat csórigált évekig, amit hamarosan ipari robot fog végezni automatán (pont az egyik végzett ismerős foglalkozott ilyennel) Náluk is ugyan úgy végig kell járni a szopólétrát.

Aki ezt nem szeretné vállalni, az menjen informatikusnak vagy villamosmérnöknek. Kijőve az egyetemről valószínűleg ők sem tudnak többet, mert a friss diplomások szinte alig értenek a szakmához. Csak náluk jelenleg szakemberhiány van. BME-s MI MSC-s cimbim mondta, hogy gyakorlatilag végigpuskázta az egészet, és szégyelli, de nem tud programozni. Most felvették fél évre rá egy speciális programozói állásra, fingja nincs róla. Majd a meló közben megtanulja. Ez ilyen.

Az egyetem kb arra való, hogy megmutatja mikbe kéne beleásnod magadat mégjobban, és esetleg később hátha eszedbejut valami emlékmorzsa az elfelejtett dolgokról. Minden más csak KAPCSOLATÉPÍTÉS a professzorokkal, leendő kollégákkal, gyakorlati helyekkel és intézményekkel.

2014. aug. 22. 13:42
 14/30 anonim ***** válasza:
88%

Egyébként abban tökéletesen egyetértek, hogy ennyi emberre nem lesz szükség egyelőre. Évi 90 embert vesznek fel, igaz hogy a fele se végzi el (általában 40 ember kap ebből diplomát, MsC-n meg mégkevesebb... tehát 30% végzi el rendesen az egyetemet)

Ennyi emberre jelenleg főleg a BIK megépülése előtt ilyen formában nincs szükség. Ebből csak kevesen jutnak kutatói státuszhoz, kevesen lesznek PhD-sek.

Viszont szerintem sokféle munkára lehet specializálódni, főleg az iparban, EÜ szektorban, bioinfó rendszereknél.

Szóval aki kutató akar lenni, vagy elcsípni valami menő k+f állást annak külön szorgalomra van szüksége, és rengeteg elhívatottságra. Muszáj utánajárni alaposan a lehetőségeknek már az egyetem alatt. Erre kevesen képesek, mert manapság elkényelmesedtek az emberek. Azt hiszik, ha elvégzik az egyetemet, leteszik a vizsgákat, szigorlatokat akkor szakemberek lesznek és majd jön a telefon, hogy pont ilyen szakembert keresünk.

Csak hogy a valóság rohadtul nem így működik, főleg nem itthon. Brutálisan meg kell majd küzdeni a jó állásokért, és kutatói keretért, és ez nem vicc.

Tehát aki úgy érzi, hogy nem lesz benne abban a 25-30%-ban, aki elvégzi az MsC-t, és nem lesz benne abban a maradék 5-10%-ban, aki ÖNÁLLÓAN képes keresni a lehetőségeket, kapcsolatokat, és nem képes ÖNÁLLÓAN elsajátítani sok ismeretet szenvedélyből, az tényleg ne jöjjön ide, mert nem lesz kiesik, vagy nagynehezen végigviszi, aztán ott áll és sír, hogy nincs állása.

Aki ilyen, azt erősen lebeszélném erről az egészről, mert nem neki való! Nekik ott van az orvosi, jog, informatika stb...

2014. aug. 22. 13:56
 15/30 anonim ***** válasza:
15 éve is volt, csak az volt a neve, h műszaki informatika. Tananyag ugyanaz volt, meg épülete is máshol volt, de gyakorlatilag tananyag ugyanaz.
2014. aug. 22. 21:48
 16/30 anonim ***** válasza:

Mutass már erről valami anyagot légyszíves, mert te nagyon kevered a dolgokat. Eleve a tananyag kizárt, hogy ugyan ez lett volna, mert a tárgyak nagyon nagy része kb ilyen formában egyáltalán nem is volt akkor még. Itt nagyon sok előadást a Semmelweis-es, ELTE-s, és különböző intézetekből érkezett profok tartják.

Te kevered a régi mérnök infós képzéssel, amit akkoriban műszaki informatikának hívtak. Nagyon kis köze van a mai képzéshez, annyi, hogy a nemrég elhúnyt Roska Tamás professzor alapította ezt a szakot (és a BIK ötlete is az övé). Annyi volt a lényeg, hogy bizonyos élettanhoz és biológiához tartozó tárgyakat is fel lehetett venni, ahogy most is MI-n... de ez csak elenyésző százalék volt.

Ha összehasonlítanánk egy mostani BsC+MsC tantervet, hát alig lenne valami közös. Évről évre változik a tanterv is, új tárgyak jönnek, amikről akkoriban nem is lehetett hallani.

Szerintem amúgy a mérnök infó része is eléggé színvonalas, most nem akarom védeni, vannak itt is agyament baromságok, meg felületes szervezési hülyeségek, de volt az az egyetemek közötti diplomakövetéses felmérés, (Indexen is megjelent) és az ITK-n végzettek bionikásokkal együtt, majdnem 100%-ban el tudtak helyezkedni diploma után, 200-300 ezres fizetésekkel. Szóval nem lehetett olyan sz*r az a műszaki infó képzés annak idején, és most sem az.

Egyébként mérnök infóval is lehet bionikás témákkal foglalkozni, meg olyan MsC-re menni, akit az informatika része jobban érdekel. Egy kicsit biztosabb jövő vár aki ezt választja. Én maradok ennél, befejezem ha addig élek is... aztán majd meglátjuk igazam lett-e :)

2014. aug. 22. 22:44
 17/30 anonim ***** válasza:

Voltál már az egyetemen? Nem.

Láttad milyen közeg van ott? Nem.

Tudtad, hogy nem BsC-nek indult ez a szak, hanem 5 éves osztatlan képzésnek, 1 éve végeztek ezek az emberek. Sokan PhD doktori iskolások azóta is. Jelenleg pedig épp folyamatban van a szak újra osztatlanná tétele, beadták a kérvényt...csak a bürokrácia miatt nehezen megy át. Minket is szó nélkül átvesznek az 5 éves MsC-re. A jelenlegi BsC-MsC rendszer ugyan az, csak fél évvel hosszabb. Senki nem örül neki, de ez van. MsC nélkül nem is ér semmit.

Ennyit az okoskodásodról. Sok igen kiemelkedő diák jár ide, akiket rendszeresen felvesznek külföldi tudományos programokra, csak utána kell járni.

Nem mondom, hogy tökéletes ami itthon van, de nekünk ez van. Nekem nincs pénzem külföldi egyetemre, én innen próbálok boldogulni.

Te meg lassan onanizálj csak a hiperszuper mittudomén milyen külföldi diplomádra... csak senki nem kíváncsi rá. Külföldről rendkívül könnyű ugatni, meg lebecsmérelni az itthoniakat.

2014. aug. 23. 00:20
 18/30 anonim ***** válasza:
Mivan önérzeteskedő büfészakos dilettáns magyar szar, töröltetted az előzőmet? Félsz a saját tévedéseidtől? Remek tudományos attitűd, gondolom ezt is vallásbeteg barátaid tanították neked. Ügyes vagy.
2014. aug. 30. 15:01
 19/30 anonim ***** válasza:
Addig is, tanuld már meg leírni, hogy MSc, BSc.
2014. aug. 30. 15:02
 20/30 anonim ***** válasza:

Már leírtam az előzőben, csak törölték. Nem ülök fel a gyűlölködésednek. Írtam, ha ennyire lenézed, gyűlölöd a hazádat, a magyarokat és mások vallását, akkor éld ki a frusztrációidat az új hazádban, de ne minket becsmérelj le, akiknek ez jutott, és maradtunk küzdeni.

Ha ennyire lenézed az itthoni oktatást, akkor hozz létre egy tehetséges magyar fiatalokat támogató alapítványt.

2014. aug. 30. 21:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!