A szociológia az "büfészak"?
Eléggé.
Kb ilyeneket fogsz tanulni, hogy mi a lakás, háztartás stb fogalma meg a többi marhaág, drogosok, alkoholisták.
Szerintem ne kezd el, inkább menj dolgozz egy évet, tanulj nyelveket vagy bármi, de válassz másik szakot, mert ezzel el se fogsz tudni helyezkedni, ha el is havi 90 ezerért.
Igen, igaza van a 3-nak, hogy rengetegen azért vannak ezen a szakon, mert kell nekik a diploma és ezt ajánlották, mint könnyűt.
Másrészt vannak ismerősök, akik komolyan gondolták a dolgot, rendszeresen tanultak és kb 3. évben már itthon ültek, mert annyira laza volt, h rengeteg tantárgyat fel tudtak előre venni, kivéve az épülősöket, szal a mintatanterv kb nulla.
Aztán ezzel nincs is gond, de cégek meg semmi nem vesz fel ilyen végzettséggel, iskolákba, rendőrkapitányságokra lehetne vele elvileg, de ott meg jönnek az alacsony költségvetéssel, a rendőrök meg pont leszarják, hogy van e szociológus vagy nem.
Szal a helyedben én is messzire elkerülném, mert az ismerőseim is már midnent csináltak, csak még a szakmában nem dolgoztak.
2. vagyok.
Nekem egy félév szociológia volt, nekem ezeket kellett bemagolnom, de ismerősöknél is ezt láttam, akik oda jártak.
Állandóan ment a tanulmánykészítés, amiket drogosokkal készítettek, alkoholistákkal stb.
Meg a kisebbség meg a többi.
ugyan nem értek a szociológiához, bölcsész szakot végzek, de mit nem adnék, ha valaki annak idején elmondja azt, amit csak jóval a felvételi után sikerült megtudnom...
olyan szakot érdemes választani, amivel VALAMI akarsz lenni. ha behelyettesíted a mondatba, értelmes legyen: "azért tanulok ___ szakon, mert ___ akarok lenni." a szociológus nem ilyen. kutató lehetsz vele, elemző, esetleg újságíró (a témában), ha a szakmában akarsz maradni... de ne keseredj el, ez csak az én tapasztalatom. az első évben jól nézz körül, tájékozódj, beszélj idősebb évfolyamokkal, már végzettekkel esetleg, stb. az, hogy komolyan vesznek-e? kik? ezzel ne foglalkozz szerintem. ha komolyan érdekel, csináld. de legyen előtted egy konkrét cél, hogy milyen állást szeretnél majd ezzel, és azokra a területekre gyúrj a tanulmányaid alatt, tudatosan készülj a jövődre.
A szociológia egy komoly tudomány. Persze a BSc vagy BA önmagában minden szakon kevés, de lehet ráépíteni mesterszakot és utána PhD-t.
Büfészak az olyan szak, ahol semmi érdemleges ismeretre nem teszel szert, és maga az egyetem is azért alapította, hogy a teljesen hülyékből is tudjon hallgatókat verbuválni magának, hogy legyen bevétele.
Tipikusan ilyenek az "akármilyen-menedzser" szakok, amelyek az "akármilyen" értelmes szak lebutított változatai.
Büfészakok továbbá, gyakran azok a szakok, amelyek nagyon gyakorlat-centrikusnak és divatosnak tűnnek, de a nevüket nem lehet egyetlen szóval, (egy tudományág közismert nevével) megjelölni. Gyakran nem szakterületre, hanem munkakörre utalnak, méghozzá olyan munkakörre, amelyet az adott diplomával természetesen nem lehet betölteni, mert eleve olyan szinten nem is betölthetők.
A büfészakok nevei gyakran homályosak és az átlagember számára nem derül ki, hogy mit takarhatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!