Az irodalomban minek kell a versekhez elemzést készíteni és mindent hozzámagyarázni?
Szóval, én amit látok:
Adott egy költő, akinek elolvassuk az életrajzát.
Legtöbb esetben:
-depressziós
-magányos
-csődtömeg
-szomorú
Sok esetben öngyilkosok lettek vagy egyszerűen elmegyógyintézetbe kerültek. Magyarán nem normális, idióta emberek, akik fogtak egy papírt és írtak valamit (lehet épp be voltak szívva). Mi pedig úgy tekintünk rájuk, mintha valami elképesztő dolgot írtak volna, amihez kitalálunk fogalmakat, összefüggéseket és belemagyarázzuk a dolgokat, amit lehet szerencsétlen költő nem is úgy gondolt.
Majd ezeket megtanítják velünk és kihúzzuk tétel formájában. Ahol pedig leülünk és olyanokat kérdeznek tőlünk, amiket józan ésszel ki nem találna soha az ember, mivel összefüggéstelen. Teteje az egésznek, amikor már két költeményt kell összehasonlítani, ahol hatványozott lesz a hülyeség.
Szóval ennek mi értelme ?
Az, hogy akiknek nem mennek a reál tantárgyak, azok tudjanak mit otthon beseggelni és valamiben "jók" legyenek ? Memória fejlesztésnek jó...
Ja, a csődtömeg költőkre: az nem tudom, miért zavar, hogy sok költő depressziós.
Sok fizikus is az volt biztos, csak nekik nem olvassuk az érzéseiket, mert a találmányaikat nem a szerelmeik nevével írják tele.
Ha szeretnéd látni, milyen verset ír egy fizikus: Teller Ede: Cím nélkül.
Utolsó gondolat: az én gimis tanárnőn ezeket mondta mindig:
- semmi nem belemagyarázás, amit meg tudsz indokolni. (Hozzászólhattunk a dolgokhoz, ha alá tudtuk támasztani.)
- onnantól, hogy a költő kiadta a versét, nem az ő tulajdona többé, és azt látsz bele, amit akarsz. én ugyan írok verseket, és szeretném egy nap publikálni. ilyen szemmel ezen megsértődtem. de mond valamit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!