Kötelező nyári gyakorlat. Nem nevetséges?!
Üdv! Most ugye szakközépiskolákban és szakmunkásképzőkben kötelező nyári gyakorlat van. Én szakközépbe járok.
Most 9. végén két hét gyakorlat lesz, az iskolában, 8-14 ig. Sehol máshol nem lehet letölteni csak a suliban, nyáron, kinnt a tűző napon. Kérdeztük, hogy legalább fizetnek e érte.
A tanár azt mondta, hogy lehet (tehát közel sem biztos), hogy megkapjuk a minimálbér 10%-át, időarányosan. Ami azt jelenti, hogy két hétig a tűző napon kell fizikai munkát végeznünk kb. 3000 forintért, napi 300-ért, vagy mondhatjuk 50 ft/óra. És még ez sem biztos.
Ez ugye, hogy nevetséges? Nekem nem a munkával lenne bajom, hanek azzal ami jár érte. (Árufeltöltőként egy klímás áruházban ennek a tízszeresét is meg lehetne keresni.) Úgy, hogy nem is valószínű, hogy ott maradok technikusira. Tiszta vicc. Ti, hogy gondoljátok? 15/f
Inkább csak ezt az iskolai formáját tartom nevetségesnek. A lányom is kilencedikes, náluk szorgalmazzák a külső gyakorlatot, csak az tölti le a suliban, aki nem talál gyakorlati helyet.
Értelme az az, hogy munkahelyen, élőben ismerkedj az adott szakterülettel. Fizetni csak akkor fizetnek érte, ha a szakmának van OKJ száma. Tehát ha csak előképzés, és 11.-ben választasz szakirányt, akkor csak 11.-ben fizetnek érte.
Anno ugyanilyen volt a szakképzés, inkább az volt a hiba, hogy kikerült a képzésből a kötelező gyakorlat, így jelentősen csökkent a szakképzés minősége.
És megsúgom: régen volt, amikor ezért nem hogy nem fizettek (bár általános volt a társadalmi ösztöndíj, amikor csak azért kaptál minden hónapban pénzt, hogy elvállaltad, hogy utána x évig a cégnél dolgozol), hanem egyes szakterületeken a szülők fizettek azért, hogy a szakember vállalja a szakmai gyakorlatot!
Azt értsd meg, hogy ez nem diákmunka! Ez nem arról szól, hogy egy adott munkát elvégezz, hanem hogy egy adott szakmát megtanulj!
A suliban a gyakorlati órákra sem kapsz fizetést! Ez ugyanaz a kategória...
Egyébként nem, nem kell fizetniük, csak ha konkrét szakirányt tanulsz. Ezt onnan tudom, mert nálunk is elmondták a szülőin, hogy a cégek fizetnek érte. Aztán a munkahelyemen közölték, hogy ők lekérték a minisztérium állásfoglalását. A lányom info szakos, de csak 11.-ben fog szakirányt választani, akkor lesz a képzés OKJ-s, és csak onnantól fognak fizetni.
Ha valaki olyan szakmát választ, ahol már 9.-ben van szakirány, ott pedig már 9.-től.
Viszont a tanár abban nagyon téved, hogy mindenhol így van! A legtöbb helyen szorgalmazzák a külső gyakorlatot, egyrészt mert több tapasztalatot ad, másrészt pedig azoknak, akik nem találtak helyet, a sulinak kell megszervezni, ami több munka, több munkaerő.
Én nem tudom mi a bajod. Én 25 évvel ezelőtt jártam iskolába és 2 hónap kötelező gyakorlatom volt, ahol csak az ösztöndíjat adták, már akinek volt ösztöndíja.
A fiamnak most volt 2 hét gyakorlata ahol ingyen volt ott.
Ez nem diákmeló, hanem oktatás. Olyan mint amikor a suliba mész tanulni. Akkor sem fizetnek neked semmit, hogy a padot koptatod.
"Igen csak sokan a gyakorlatért pénzt kapnak (normális összeget)."
Ja, Corvinus egyetemen, végzős közgazdászként 3 hónapig dolgoztam teljesen ingyen, szakmai gyakorlaton.
És a két kezemet összetettem érte, hogy oda mehettem, ahova szerettem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!