Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Átlagos képességű vagyok, el...

Átlagos képességű vagyok, el tudnám végezni az orvosit?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Soha nem voltam az osztály legjobb tanulója, nem nyertem OKTV-ket, sőt el sem indultam rajtuk, kémiából majdnem megbuktam, ráadásul szakközépbe járok. Az átlagom 4-4,4 körüli szokott lenni, a sulim egy átlagos iskola, nem elit gimnázium, de azért erősebb némelyik giminél a városban.

Egy átlagos képességű diák vagyok, nem tűntem ki soha egyik tantárgyból sem. Ami érdekel, azt elég 1-2x elolvasnom, ami nem érdekel, az jóval több idő, de ha meg akarok valamit tanulni, azt megtudom.

Idén érettségizek, ugye lassan le kell majd adni a jelentkezési lapot.

Pár hónapja tudom, hogy orvos akarok lenni. Eddig természetes volt a számomra, hogy kihagyok egy évet, felkészülök az emelt bioszra és a közép kémiára, aztán felvesznek, én meg elvégzem az egyetemet, és hurrá. Ne értsetek félre, tisztában vagyok vele, hogy nem egyszerű, és mennyit kell tanulni, mert több orvostanhallgató ismerősöm is van.

Mostanában viszont kezdek bizonytalan lenni. Ezek az ismerőseim nem szakközépől mentek orvosira, hanem elit gimiből. És többen helyezést értek el OKTV-n. Nem 18 évesen pattant ki a fejükből, hogy ők most akkor orvosok akarnak lenni, hanem ebbe lettek nevelve, hogy orvosnak kell lenniük.

Nem tudom, hogy ha fel is vesznek egyáltalán, végig tudnám-e csinálni. Meg tudja ezt csinálni egy átlagos képességű ember? Egyébként még nem mertem előadni senkinek ezt a tervem, de már a szülim is kezdik krédezgetni, hogy hova adom be a jelentkezésem. Nem tudom, mit szólnának hozzá, biztos támogatnának, de igazából nem hinnének benne, hogy meg tudom csinálni. Mindig azt mondogatják, hogy az orvosit csak az csinálja végig, aki gyerekkorától orvos akar lenni.

Én pedig csak pár hónapja vallottam be magamnak is, hogy szívem szerint vagy orvos leszek, vagy semmi.

2009. dec. 15. 22:24
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
én ugyan jó gimibe jártam(de közel sem elitbe), mégis már 11es voltam, mikor rájöttem, hogy orvosi. ált suliban sosem voltam jó tanuló, de ide felvettek gimibe és valahogy ment az egész. az egyik legjobbként végeztem az évfolyamban. oktv-t sosem nyertem, csak a 2.fordulóig jutottam. nem csináltam semmi kiemelkedőt, még tanulni is lusta vagyok, bár eszem van hozzá, de nem vagyok zseni. mégis legjobb pontokkal vettek fel az orvosira. most vagyok 2.éves a sotén. elhivatottság kell hozzá. az első 2 év arról szól, hogy oylanokat nyomnak a fejedbe, ami garantáltan nem érdekel és egy szenvedés, de annak is az, aki elit gimiből jött. de ha kicsit is érdekel, ha ezt akarod csinálni, akkor meni fog. nem másnak kell elhinni, hogy megcsinálod, csak magadnak. ha nem vesznek fel elsőre, hát majd másodszorra. sokan vannak így, nem szégyen. egy átlagos képességű is meg tudja csinálni és hidd el egy elhivatott közepes képességű emberből sokszor jobb orvos válik, mint abból, aki mindig kitűnő. 19/L
2009. dec. 15. 22:38
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan add be a jelentkezési lapodat! Ha ez a szíved vágya, akkor sikerülni fog! Ne hidd, hogy csupa zseni jár az orvosi egyetemre. Azzal viszont tisztában kell lenned, hogy ez egy egész életre szóló, kemény tanulást igénylő hivatás. Remélem, hogy Neked tényleg hivatást fog jelenteni, nem pedig két lábon járó pénztárcákat fogsz látsz a betegeidben. (Persze nem tudom, melyik szakterület érdekel.)
2009. dec. 15. 22:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetemeken érdekes dolgok szoktak történni. Sokszor a mama kedvence eminens kisdiák az első aki kibukik, akiről meg az egész osztály sem gondolta volna, hogy egyáltalán felveszik, az tök jó eredménnyel végzi el.

Miért ne tudnád? Ha fektetsz bele energiát és érdekel, akkor el tudod. Ha nem, akkor tök mindegy, hogy milyen kitűnő voltál. Amúgy is másképp egyetemen tanulni, mint a középiskolában. Épp ezért nem mond semmit, hogy valaki ott kitűnő. Jó, hát egy sült hülyétől nem lehet sokat várni, de egy normális gyerek rendesen el tudja végezni.

2009. dec. 15. 22:52
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Én is idén érettségizek,és az sztályomból ketten mennek az orvosira.

Van két nyelvvizsgájuk,közép kémia,és emelt bioszt csinálnak.

Akkor nagyon húzz bele,mert az emelt biosz nem lesz könnyű(én csak közepet teszek),de szerintem sikerülhet!

Add be a jelentkezésedet,max. ha most nem jön össze,akkor gyúrsz még rá,és pár év múlva :-D

2009. dec. 15. 23:01
 5/9 anonim ***** válasza:

Add be a jelentkezésedet,ha eltökélt vagy, bármi sikerülhet.

Bár én nem jóslok neki naki nagy esélyt, de legalább nem kell azt mondanod, hogy te nem tettél meg mindent. Baromi nagyok az elvárások egy orvosin.Pláne a kémia.Bejutni sem egyszerű elég magas a ponthatár.A kémia nem megy?Hát ott nagyon rá kell feküdni:-/

És mivel nem vagy jó tanuló, sajnos nem biztos, hogy államilag támogatottra vesznek fel. Nagyon drága suli. Ismerősömnek csak a könyvek 100.000 körül van tanévente.

Erre rájön a tandíj.

Ennek ellenére nem beszéllek meg, legfeljebb nem vesznek fel vagy mondjuk, ha nem bírod, akkor egy évet lazulsz.

2009. dec. 16. 07:30
 6/9 anonim ***** válasza:
figyi, a 4es évvégi átlagod az nem túl jó, de ezt két sikeres érettségivel kiválthatod. lehet, hogy ebben az évben nem vesznek fel, de 1 év bőven elég arra, hogy megcsinálj 2 érettségit meg egy középfokút(nekem is csak egy nyelvvizsgám van). a kémiától meg ne ijedj meg, egyáltalán nem kell hozzá ész, csak segg. ezért is utálom.
2009. dec. 16. 10:44
 7/9 anonim ***** válasza:
Miért ne tudnád? Elhatározás és szorgalom kérdése az egész (Legalábbis én ezzel nyugtatom magam így első évesen:D)
2009. dec. 16. 11:21
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, megnyugtattatok! :)

Az meg sem fordult a fejemben, hogy idén felvesznek, ezért meg sem próbálom, kihagyok egy évet, az biztos. Csak valahogy kezdtem elbizonytalanodni, hogy egy év alatt be lehet-e majd azt hozni, amire más "4-8 évet" készül.

Egyébként valaki kérdezte, hogy mi érdekel. Gyermekkardiológus szeretnék lenni, persze ez majd lehet, hogy változik, de mineképp gyerekekkel szeretnék foglalkozni. :)

2009. dec. 16. 22:32
 9/9 anonim ***** válasza:

Ohh egy év alatt olyan vígan fel tudsz készülni, h csak na:)) Ne aggódj, annyira nem vészes az az érettségi...

Az első hónap az egyetemen keményebb lesz:D

Amúgy ajánlom a felvi.hu fórumot (biológia emelt szintű érettségi meg egyéb topicokat) Bár most nem túl aktív, azért érettségi előtt be szokott indulni:) Ott biztos segítenek ha vmi kérdésed van a biológiával/kémiával/egyetemmel kapcsolatban.

2009. dec. 16. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!