Kíváncsi lennék a véleményetekre! Szerintetek van különbség a négy orvosi egyetem között?
Nálunk az a baj, hogy ha buksz az egyik részvizsgán, akkor elölről kell kezdened az egészet. Embrióból teszt van, előtte meg szövettanon 2 metszet (+sejtbiosz tétel első félévben) és 3 részjegy boncteremben. Szívás emrióból bukni a teszten, tapasztalat. :D A sejtbiosz az nálunk csak kötvál tárgy, de mi is tanuljuk a kötelező tárgyak keretein belül is csak felosztották a biokémia és az anat között, így se füle, se farka.
Na igen, a ronda előfeltételek. Élettanhoz kell mindig minden nálunk.
Pécsi és szegedi hallgatótársak elmondása alapján az első két év mindenképpen SOTE-n a legnehezebb.
Az "anatómia" magában foglalja az embriológiát, sejtbiológiát (első félévben), szövettant, bonctant(tkp.-i anatómia). Ha bármelyik részét elbukod a vizsgának, mehetsz haza.
Folytatás (véletlenül elküldtem):
biofizikára is sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek SOTE-n, mint például Szegeden.
Egyébként az, hogy a szövettan vetítés, egyáltalán nem durva, a fél perc sem kevés. Nekem a vetítős szövettan demókkal volt a legkevesebb problémám, azok mindig nagyon jól sikerültek. Ezek csak példák, nincs kedvem folytatni :)
Azonban a gyakorlati képzés SOTE-n már jóval gyengébb sajnos :(
A SOTE-n meg lehet bukni anatból pl úgy, hogy a vizsga végi teszten buksz 1 ponttal, pedig egész jó jegyeket kaptál menet közben. Az nagyon tud ütni. És akkor kezdheted előlről az egészet. Mert hiába kaptál mondjuk a tüdőre, vesére, nyakra ötöst boncteremben, attól még megbukhatsz mondjuk a májon, de akár azokon is, amiket elvben ötösre tudtál még pár hete, mert nem mindegy, kinél vizsgázol és bárkit és bármit kaphatsz, ha megint menned kell. Ha külön van a szövettan, akkor előbb arra tanulsz, egy vizsga pipa. Utána előveheted a makrót. Ha az is pipa, akkor meg a sejtbioszt. Ha megadnák nálunk a részvizsgákat, akkor igen, könnyebb lenne. De így szerintem egyszerűbb az, ami Pécsett van, mert van valami sikerélményed is, ha a felét már letudtad, s nem kell pl szövettan bukás miatt bonctermet is ismételni.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy a POTE mennyire könnyű lehet. Annak is megvannak a nehézségei, nem hiszem, hogy lehet nagyon színvonalbeli különbséget találni a négy egyetem között. Nálunk eleve már azon megy néha a vita, hogy a két anat intézet közül melyik a jobb/egyszerűbb/nehezebb/értelmesebb... Ugyanúgy megtanuljuk, mert meg kell. Potya anatszigorlat nincsen, értelmetlen ezen vitázni. Mindenki azt érzi nehéznek, amiben benne van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!