Matekosok segítég?
Abszolút értékes egyenletek...
Pl. |3x-1|-|2x+1|=2 ezt addig tudom megcsinálni, hogy mind a kettőt megoldom. Aztán ábrázolom ezen a fura rajzon aholha nagyobb mint x akkor teli karikát rajzolok, ha kisebb akkir üres karikát.
De innen nem értem mert amikor a rajz alapján kell újra felírni egy egyenletet akkor szerintem semmi logika nincs benne, mert nem is azt kell írni a-hoz ami az a oszlopban van. Hanem mindig valamelyik másikat
Az első 1/3nál vált előjelet pozitív irányba (magasabb x-re pozitív marad), a második -1/2nél szintén pozitív irányba.
Ezért fel lehet bontani az egyenletet a két előjel váltó pontnál 3 intervallumra:
]-oo, -1/2] -> mindkettő tagnál az abszolultérték kicserélhető egy -1gyel való szorzásra.
[-1/2, 1/3] -> első tagnál -1gyel való szorzásra, másodiknál sima zárójelre cserélhető
[+1/3, +oo[ -> minkét tagnál lecserélhető az abs. jel sima zárójelre.
Tehát:
-1/2nél kisebb értékekre fel lehet írni az egyenletet így:
-(3x-1) - (-(2x +1)) = 2
-3x + 1 + 2x + 1 = 2
-x + 2 = 2
x = 0, ami nem kisebb -1/2nél, ezért ez hamis megoldás.
-1/2 és 1/3ad között fel lehet írni az egyenletet így:
-(3x-1) - (2x +1) = 2
-3x + 1 - 2x - 1 = 2
-5x = 2
x = -5/2, ami szintén nincs benne az általunk kiválasztott [-1/2, 1/3] intervallumban.
x eleme [1/3, +oo[ esetén:
3x -1 - 2x - 1 = 2
5x = 4
x = 4/5, ami már teljesíti a feltételt, ezért ez egy valós megoldás lesz.
x = 4/5.
Nem igazán értem.
Annyit szeretnék megérteni hogy amikor már ábrázoltam, és 3 oszlopra a, b, c bontottam, akkor utána fel kell írni egy egyenletet. De amikor az a felírom hogy b; blablabla, akkor semmi köze a b oszlopban lévő dolgokhoz, mert tök mást írunk az egyenletbe mint ami az oszlopban van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!