Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemisták, fősulisok! Ti...

Egyetemisták, fősulisok! Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés
A vizsgaidőszak közeledtével majdnem minden csoporttársam jegyzetlázban ég, ami azt jelenti hogy egész félévben nem jártak be előadásokra, és most pedig elvárják hogy azok, akik jegyzeteltek, figyeltek, elkérjék az irományokat. Én is ilyen helyzetben vagyok, én majdnem minden órám bent voltam, és most egy csoporttársam el szeretné kérni az egész féléves jegyzetemet, amit nem szívesen adnék oda, hisz sokat dolgoztam vele... Azoknak szívesen adom oda akiktől én is kérek, vagy segítenek másban, de annak, aki egy órára sem kelt fel, nem szívesen... Ezzel a lánnyal csak sulis ismertségben állunk, nem országos barátságban. Szerintetek?
2009. dec. 7. 12:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Találj kifogásokat! Neked sincs meg az egész, borzasztó összevissza van, te sem érted, satöbbi. Nagyon nehéz megmondani szemtől szemben, hogy "figyi, inkább be kellett volna járni, mint másokon élősködni", így talán nem olyan feltűnő. Vagy mondd azt, hogy más már elkérte, és még nem kaptad vissza... Okosabbat nem tudok, én is így magyaráztam ki magam, illetve nekem is így magyarázták ki magukat emberek.
2009. dec. 7. 12:25
 2/12 A kérdező kommentje:
köszönöm:)
2009. dec. 7. 12:26
 3/12 anonim ***** válasza:
add el neki a fénymásolatot. természetesen számold hozzá azt is, hogy te mennyit dolgoztál vele.
2009. dec. 7. 12:28
 4/12 anonim ***** válasza:
Szerintem teljesen mindegy, odaadod-e neki. Ha nem, akkor, mint mondtad, majd másnak odaadod, akitől viszont tovább fog jutni és könnyen lehet, hogy ahhoz az emberhez is, akinek nem akarod odaadni. Főleg, ha tényleg kevesen jártatok be előadásokra, akkor minden előadásból csak néhány példány fog keringeni az évfolyamon, lehet, hogy a tied lesz az egyik.
2009. dec. 7. 12:29
 5/12 A kérdező kommentje:

Ahha. Annak, akinek odaadnám, csak 2 előadás anyaga nincs meg, azt adnám oda, nem az egészet. Egyébként max. 10en járunk arra az előadásra..

köszönöm nektek!

2009. dec. 7. 12:33
 6/12 anonim ***** válasza:
én se adom oda azoknak soha akik egy előadásra se járnak be! Minek is, essenek ki minél hamarabb, ha már ennyit nem birnak megtenni, hogy bejárnak órára. Én se mások kedvéért gürizek. Persze, ha valaki 1x-szer nem jön, vagy hosszabb időre megbetegszik az egész más, mint amikor valaki kijelenti, hogy "sz@rok az egészre magasról, majd úgyis találok 1 aktuális strébert, aki kisegit. Egyébként az elején még én is kifogásokat gyártottam, de mostmár lazán megmondom, hogy a saját kedvemért jegyzetelek, és senkinek se vagyok a csicskása:)
2009. dec. 7. 12:50
 7/12 anonim ***** válasza:
Én biztos, hogy nem adnám oda. Mi lesz, ha nem adja vissza pl? Gondoljon akármit, sajnos az élet ilyen, a lusták, trehányak ne jussanak előbbre, mert az nagyon nem lenne igazságos. Sőt én azt mondanám neki, hogy oda fogom adni, mindig halogatnám, hogy majd holnapután, csak várjon rá. Ilyenek a vizsgán úgysem mennek át.
2009. dec. 7. 12:54
 8/12 anonim ***** válasza:

Én odaadnám...első három évben szorgalmasan jártam előadásra, jegyzeteltem, és mindig odaadtam a jegyzetem, ha kérték egy fénymásolásra. Én nem leszek attól kevesebb, hogy ők az én jegyzetemből tanulnak.

Amikor elkezdtem dolgozni heti 40 órában a nappali mellett, nem tudtam bejárni azokra az előadásokra, amik 4 előtt kezdődtek, azokra voltam utalva, akik bejártak. Ha nem kaptam volna jegyzetet, akkor kész, ennyi volt. Viszont szintén senkiben nem merült fel, hogy ne adják oda fénymásolni.

2009. dec. 7. 12:58
 9/12 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Két lehetséges utat vázoltak fel. A - nevezzük így - versengő út az, hogy dögöljön meg, ha lusta volt bejárni. Ez egy létező mentalitás, nagyjából helyes, ha nincs közösség az egyetemen, és nem lehet arra számítani, hogy valaki más majd kisegít engem. Ekkor verseny van, és bizony aki nem tesz meg mindent, az elbukik. Az ilyen rendszer többnyire magányos harcosokat, törtető karrieristákat nevel, ezért azokon a szakokon jó, ahol ilyenekre van szükség.

Ennek a továbbfejlesztett változata, hogy pénzt kérsz a jegyzetért, de akkor számíts rá, hogy tőled is fognak, ha bajba kerülsz.

A másik út a kooperatív. Ekkor az ember számít arra, hogy a szívesség valahogy visszajön. Tapasztalatból mondom, hogy a szívesség többnyire körbe jár, és nem feltétlenül attól jön vissza, akinek adtad. Ennek ellenére nagyjából ki lehet szűrni, hogy ki az élősködő (aki mindig csak kér), és az ilyeneket kizárni a rendszerből, azaz egyszerűen soha többé nem adni neki semmit. Aki ilyen légkörben végez, annak sokkal több barátja, ismerőse lesz a végén, és sokkal jobban hozzászokik a csapatmunkához, ami később még jól jöhet. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne te légy a kihasználható jókislány, szóval ne légy balek.

Nálunk a szakon anno kialakult egy ilyen kooperatív közösség. Szerintem mindenki jól járt, és nagyon erős közösség lettünk. Nem tudom, hanyadéves vagy. Szerintem nyiss kooperatív lépéssel, ha az illető jegyzetkérőt egyébként nem utálod valamiért, és aztán várj, hogy meghálálja-e. Ha nem, akkor onnantól kezdve rohadjon meg.

2009. dec. 7. 14:12
 10/12 anonim ***** válasza:

Szerintem a lényeg, hogy foglalkozzanak az anyaggal és ne lehúzni akarjanak (jegyzet odaadás nem számít lehúzásnak, de ha vizsgán baszogatnak, akkor mutasd meg nekik a középső ujjad :-) ).

Én egyetértek az előzővel.

2009. dec. 7. 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!