Egyetemisták, fősulisok! Ti mit tennétek a helyemben?
Ahha. Annak, akinek odaadnám, csak 2 előadás anyaga nincs meg, azt adnám oda, nem az egészet. Egyébként max. 10en járunk arra az előadásra..
köszönöm nektek!
Én odaadnám...első három évben szorgalmasan jártam előadásra, jegyzeteltem, és mindig odaadtam a jegyzetem, ha kérték egy fénymásolásra. Én nem leszek attól kevesebb, hogy ők az én jegyzetemből tanulnak.
Amikor elkezdtem dolgozni heti 40 órában a nappali mellett, nem tudtam bejárni azokra az előadásokra, amik 4 előtt kezdődtek, azokra voltam utalva, akik bejártak. Ha nem kaptam volna jegyzetet, akkor kész, ennyi volt. Viszont szintén senkiben nem merült fel, hogy ne adják oda fénymásolni.
Kedves Kérdező!
Két lehetséges utat vázoltak fel. A - nevezzük így - versengő út az, hogy dögöljön meg, ha lusta volt bejárni. Ez egy létező mentalitás, nagyjából helyes, ha nincs közösség az egyetemen, és nem lehet arra számítani, hogy valaki más majd kisegít engem. Ekkor verseny van, és bizony aki nem tesz meg mindent, az elbukik. Az ilyen rendszer többnyire magányos harcosokat, törtető karrieristákat nevel, ezért azokon a szakokon jó, ahol ilyenekre van szükség.
Ennek a továbbfejlesztett változata, hogy pénzt kérsz a jegyzetért, de akkor számíts rá, hogy tőled is fognak, ha bajba kerülsz.
A másik út a kooperatív. Ekkor az ember számít arra, hogy a szívesség valahogy visszajön. Tapasztalatból mondom, hogy a szívesség többnyire körbe jár, és nem feltétlenül attól jön vissza, akinek adtad. Ennek ellenére nagyjából ki lehet szűrni, hogy ki az élősködő (aki mindig csak kér), és az ilyeneket kizárni a rendszerből, azaz egyszerűen soha többé nem adni neki semmit. Aki ilyen légkörben végez, annak sokkal több barátja, ismerőse lesz a végén, és sokkal jobban hozzászokik a csapatmunkához, ami később még jól jöhet. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne te légy a kihasználható jókislány, szóval ne légy balek.
Nálunk a szakon anno kialakult egy ilyen kooperatív közösség. Szerintem mindenki jól járt, és nagyon erős közösség lettünk. Nem tudom, hanyadéves vagy. Szerintem nyiss kooperatív lépéssel, ha az illető jegyzetkérőt egyébként nem utálod valamiért, és aztán várj, hogy meghálálja-e. Ha nem, akkor onnantól kezdve rohadjon meg.
Szerintem a lényeg, hogy foglalkozzanak az anyaggal és ne lehúzni akarjanak (jegyzet odaadás nem számít lehúzásnak, de ha vizsgán baszogatnak, akkor mutasd meg nekik a középső ujjad :-) ).
Én egyetértek az előzővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!