Milyen az a WALDORF-iskola?
Elnézést, azt hiszem rossz helyen járok. Most ezt itt be is fejezem, mert azt gondoltam, hogy építő véleménycsere zajlik ezen az oldalon. Nem szoktam ezt a stílust.
Hát ennyit az állami oktatásról...
Gondoltam beszállok egy kicsit valóságosabb információval:
Én Waldorf iskolába járok, most fejezem be a 11. osztályt. Jó az oktatási rendszer, csak nagyon veszélyes. Bizonyára hallottad, hogy nem lehet megbukni. Ez nagy veszélye az oktatási rendszernek, mert ha egy gyerek rájön, hogy nem kell tanulnia, mert "semmi következménye nincs", akkor az nagyon buta marad. Az én osztályomba is jár egy (azaz 1) ilyen ember. Viszont. Ha megnézzük a családi hátterét a gyereknek, rájövünk az okára. A szülei le sem ..., hogy mi van a gyerekükkel. Az apja az új feleségével elvan, az anyját valami egyéb más köti le. Nem ragozva tovább a szót: rossz a szociális háttér.
De ha valaki akar tanulni, mert érdekli, az tud. Az iskolának nem az a célja, hogy pillanatok alatt megtanulj mindent, hanem az, hogy felkeltse az érdeklődésedet a tanulás iránt, a vágyadat a tudás iránt.
Ezért veszélyes ide járni. Rossz családi háttér, valamint gyenge elme párosodásával nem valami fényes a jövő itt.
Volt nekem is, hogy nem csináltam meg a feladatomat, és ez nem annyival volt lerendezve, hogy kaptam egy egyest, hanem marha ciki volt. Gáz lemaradni, nem divat hülyének lenni.
Valaki említette, hogy esély nincs szakmát/diplomát szerezni.
Nos én 9-es voltam, amikor 4 nyelvre lefordított, európai szinten elismert, Berlinben ellenőrzött és kiállított papírt kaptam, mint rendszergazda. Felnőttekkel tanultam együtt, 97%-os lett a vizsgám.
Lehet persze kötöszködni, meg jönni a "bizonyítsd be" dumával, de kérdem én: névtelenül minek lódítanék?
Jelenleg a BME villamosmérnöki karára készülök.
Én azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb váltam éretté agyilag, mint velem hasonló korú, de államis barátaim.
Annak is jó ez az iskola, aki valamilyen nehézséggel küzd, mert nem szívatják szét a barom osztálytársai, hanem segítenek neki tanulni. 7-es voltam, amikor jött egy enyhe fogyatékos osztálytárs, aki nagyon nagy problémákkal küzdött. Az államis tanár szívatta, ahol tudta, ezért minden kérdésre "lefagyott". Ő jelenleg ott tart, hogy lehet vele beszélgetni, valamint angol nyelvből a mai nap vizsgázott.
Nem húzom tovább, összegzek: jó iskola, de nem ajánlott mindenki számára!
Ui.: külföldön nincs ekkora negatív híre a Waldorf rendszernek. Vannak egyetemek, ahol külön hely van a Waldorfosok számára, hogy mindig legyen helyük.
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok.
Talán így kellemes lesz visszakapcsolódni a beszélgetésbe.
Azzal nem értek egyet, hogy nem mindenkinek való ez az iskola típus. De igen! Minden gyereknek így kellene tölteni a gyerekkorát. És amit mondtál, az a fantasztikus, hogy érdekeljen amit tanulsz, vágyad legyen, hogy megismerd, és nem azért mert kötelező, mert holnap számonkérik.
Nálunk is van egy-két ilyen gyerek, ahol rossz a szociális háttér, de a többiek erősen szocializálják, nem lóg ki a sorból. Csak neki sokkal nehezebb.
Sajnálom, hogy sokan nem akarják megismerni ezt a pedagógiát. Azt pedig még jobban, hogy lenézik, leszólják úgy, hogy nem is ismerik.
A továbbtanulás pedig nézőpont kérdése. Akkor lenne jó a Waldorf, ha a 13 év után mindenki egyetemista lenne????
Melyik az az állami gimnázium, ahonnan mindenki egyetemre megy? Melyik az az állami általános iskola, ahonnan senki nem megy szakiskolába?????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!